Tjänstegrupplivförsäkring TGL

Om din arbetsgivare har en kollektivavtalad ITP-försäkring omfattas du av tjänstegrupplivförsäkringen TGL - en livförsäkring som ger ett engångsbelopp.

Info icon Shape info icon

Prisbasbelopp 2023: 
1 prisbasbelopp = 52 500 kr 
6 prisbasbelopp = 315 000 kr 

TGL är en livförsäkring som ger ett engångsbelopp till dina efterlevande om du skulle avlida. Du bestämmer själv vem eller vilka (förmånstagare) som ska få pengarna. Om företaget har avtal har du tjänstegrupplivförsäkring (TGL) till du går i pension, dock längst till månaden innan du fyller 70 år.

Villkoren för försäkringen

Om du vid dödsfallet arbetat minst 16 timmar per vecka och är mellan 18 och 55 år vid dödsfallet, utbetalas ett engångsbelopp på 6 prisbasbelopp . Beloppet minskar i storlek efter 55 års ålder.

Beloppet i det generella förmånstagarförordnandet betalas ut i tur och ordning till änka/änkling, barn/barnbarn eller föräldrar. Observera att sambo inte automatiskt är förmånstagare i det generella. Du kan däremot i ett särskilt förmånstagarförordnande (på blankett hos Collectum) ange vilken fysisk person som helst eller ändra ordning i det generella. Du kan också välja att göra tjänstegrupplivförsäkringen till enskild egendom för mottagaren.

Om du vid dödsfallet har barn som är under 20 år är de berättigade till barntillägg. Detta betalas ut som ett engångsbelopp och är 2 prisbasbelopp vid ej fyllda 17 år, 1,5 prisbasbelopp vid ej fyllda 19 år och 1 prisbasbelopp vid ej fyllda 20 år.

Det finns olika bolag där din arbetsgivare kan ha tecknat TGL. Försäkringsvillkoren finns på respektive bolags webbplats.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg