Fyra heta branscher som ger jobb

Vi har tagit temperaturen på hur företagen ser på framtiden. Och trots att pandemin inte är över än har framtidstron sällan varit så stark som nu. Det visar Unionens konjunkturrapport hösten 2021.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
4 heta branscher som ger jobb

Publicerad 16 nov. 2021

Inte på tio år har framtidsförväntningarna varit så höga som nu. Det visar Unionens branschbarometer, där vi tillfrågar våra klubbar om hur man ser på närmaste halvåret. Klubbarna representerar över 500 000 medlemmar och har god insyn i såväl styrelser som vad som händer på kontoret.  

– Det roliga är att den goda stämningen ser ut att skapa jobb i nästan alla branscher. Vi har gjort denna undersökning i tio år, och företagen har aldrig haft så stora planer på nyanställning som nu. Den enda bransch som väntar sig färre anställda närmsta halvåret är detaljhandeln som pressas av strukturomvandling och svag lönsamhet, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

Så vad ligger bakom det goda stämningsläget? De beror såklart på bransch.

Här är en snabbsummering av läget i fyra just nu heta branscher.

Fordonsindustrin

Industrin har haft en speciell situation ett tag nu. Medan många branscher kämpat för sin överlevnad har industrin generellt haft fulla orderböcker. Samtidigt har de haft problem med att få fram vad behöver för produktion. Det har varit brist på alltifrån plastråvara till de kända små halvledarna. I början av pandemin hade fordonsindustrin en ”nära döden-upplevelse” i form av totalstopp i maskineriet, och ingen visste vart detta skulle ta vägen. Men efterfrågan har sedan dess vuxit. Det är glädjande och inte alls självklart i en tid av klimatomställning och teknikskifte. Företagen verkar också tro att den komponentbrist man fortfarande ser gradvis kommer att lösa sig, vilket innebär att man kan växla in den starka efterfrågan.

Konsult och bemanning

Det finns ovanligt många lediga jobb. I skrivande stund annonseras drygt 120 000 lediga jobb bara i Platsbanken, vilket är ungefär dubbelt så många som ett år tidigare. Lägg därtill alla jobb som aldrig kommer in till Arbetsförmedlingen. Så det är inte konstigt att konsult- och bemanningsbranschen har att göra. Dels för att man hjälper företag att rekrytera folk, dels för att många företag väljer att hyra in personal. Främsta skälen till att hyra in personal är att man antingen inte hittar rätt kompetens, eller så behöver man bara tillfälligt spetskompetens. För vissa handlar det om att man inte vill anställa för att ha flexibilitet.
Ironiskt nog är det här samtidigt den bransch som enligt vår undersökning allra mest skriker efter folk att anställa. Ja, även konsultbranschen har svårt att hitta bra folk att hyra ut, vilket så småningom kan skapa problem ute på företag.

Partihandeln

Man pratar ofta om att handeln står inför stora utmaningar, bland annat på grund av den ökande e-handeln. Men det gäller framförallt detaljhandeln, alltså alltifrån klädaffärer i gallerior till en mobilreparatör på hörnet. Det andra benet, partihandeln, tror starkt på tillväxt. Så hur kan det komma sig att det ena benet vacklar medan det andra står så starkt? Partihandeln är nära sammanflätad med näringslivet i stort, och levererar alltifrån material till byggsektorn till mat till restauranger. Och när det som nu blir ett uppsving i näringslivet generellt, åker partihandeln med.

Transport och logistik

Den här branschens stora upphopp handlar om att utgångspunkten är låg. Sedan pandemin startade har man sett en nedgång utan dess like, framförallt transportdelen. Vi har helt enkelt inte rest runt med flyg och buss i särskilt hög grad, inte turistat eller åkt till andra städer på konferenser, konserter eller fotbollsmatcher. Nu börjar samhället komma igång igen, vilket märks här.
Vad gäller logistik, så börjar svenskarna lätta på plånboken igen, men istället för att knata iväg själva till butiker handlar vi allt mer över nätet, vilket ger bättre tider för logistikföretagen.