Unionens hållbarhetsarbete
Ett hållbart arbetsliv och Unionens arbete för att främja social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Ett hållbart arbetsliv och Unionens arbete för att främja social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Unionen bedriver dagligen ett målmedvetet hållbarhetsarbete för att främja och säkerställa ett hållbart arbetsliv på svensk arbetsmarknad. Det är själva kärnan i vår verksamhet. Vi har som ambition att ständigt arbeta för ett bättre samhälle. Grunden i vårt arbete – att påverka arbetsmarknaden i en positiv riktning och att stötta och stärka individer i deras arbetsliv – är vårt främsta bidrag till en hållbar samhällsutveckling.
Vi påverkar på samhällsnivå genom att driva opinion i frågor som rör svensk arbetsmarknad, tecknar kollektivavtal och tar ansvar för den svenska modellen . Som medlemsorganisation erbjuder vi långsiktig trygghet, kompetensutveckling och stöttning under alla delar av arbetslivet. I egenskap av arbetsgivare har vi också fokus på hållbarhet och att hela tiden förbättra förutsättningarna för att vi ska må bra på och av vårt arbete. Unionen vill också vara en ansvarsfull organisation och ta ansvar för vår egen påverkan på vår omvärld.
Unionen är en stor organisation med verksamhet över hela landet. Vi påverkar därför miljön på en mängd sätt - företrädesvis negativa.
Vi flyger och åker bil. Vi använder teknisk utrustning. Vi städar våra lokaler med kemiska produkter, vi kyler våra lokaler på sommaren och värmer upp dem på vintern. I detta och mycket mer behöver vi som organisation ta ansvar för att fatta så kloka beslut som möjligt även för miljön. På längre sikt behöver vi minska vår negativa miljöpåverkan.
Unionen är miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas. Miljödiplomet innebär bland annat att vi har en aktuell miljöutredning där de betydande miljöaspekterna kartlagts, att vi har en miljöpolicy, mål och handlingsplan och att vi har genomfört konkreta miljöförbättringar.
Genom att ställa frågor till intressenter både inom och utanför Unionen – ett slumpvist urval av förtroendevalda och samarbetspartners – har vi kommit fram till att det här är våra viktigaste hållbarhetsfrågor:
Vi bidrar i vårt dagliga arbete till ett mer hållbart arbetsliv genom att organisera och reglera arbetsmarknaden och driva frågor som kompetensutveckling , jämställdhet och mångfald.
Unionens arbete för ett jämställt och inkluderande arbetsliv tar sin utgångspunkt i förbundets grundläggande värderingar om respekten för alla människors lika värde och rättigheter. Vi anser att jämställdhet och mångfald berikar arbetslivet och är en nödvändighet för ett framgångsrikt samhälle. Unionen har en politisk plattform för jämställdhet och mångfald, som antogs av kongressen 2019
Jämställdhetsarbetet har resulterat i rapporter och utbildningar. Vi har särskilt lyft frågan i tech-branschen. I internationella forum har Unionen uppmärksammat jämställdhet och likabehandling.
Unionen delar varje år ut årets Guldnapp till den mest föräldravänliga arbetsplatsen, samt det årliga hbtqi-priset. Unionen har också bedrivit ett samarbete kring metodutveckling för arbetet mot sexuella trakasserier och vi har tagit fram en vägledning för förtroendevalda om hur de ska agera om en arbetsgivare inte genomför sitt arbete med aktiva åtgärder. Under Pride-sommaren 2023 kampanjade Unionen för ett mer inkluderande arbetsliv under parollen ”vänd på fördomarna”
En stor utmaning för Unionens medlemmar är att hitta balans i arbetslivet. Unionen har därför aktivt drivit frågor kring behovet av återhämtning och utmaningen kring stress. Kampanjen Reclaim the break fick stort genomslag och genom rapporten ”Vem lägger livspusslet” kunde Unionen också lyfta viktiga frågor om kvinnors situation med deltidsarbete och sjukskrivningar.
I egenskap av arbetsgivare har vi också fokus på hållbarhet och att hela tiden förbättra förutsättningarna för att vi ska må bra på och av vårt arbete.
Vi lägger stor vikt vid att säkerställa transparens i vårt arbete och värnar våra medlemmars pengar.
Vi arbetar för ansvarsfulla kapitalplaceringar och för att motverka korruption och mutor.
Unionens kapitalförvaltning är i huvudsak en förvaltning av svenska och utländska marknadsnoterade aktier, svenska räntebärande värdepapper och fastigheter. Det finns ett omfattande internt regelverk vad gäller kapitalförvaltningen i ägar- och etikpolicyn för Unionens placeringsverksamhet.
För att minska risken för eventuella intressekonflikter är kapitalförvaltningen en självständig enhet inom Unionen. Rågången gentemot Unionens förhandlingsverksamhet är tydlig och informationsutbyte mellan förhandlingsverksamheten och kapitalförvaltningen får inte förekomma.
Här är Unionen inte en stor aktör på samhällsnivå, men klimatfrågan måste hela samhället ta ansvar för idag. Klimatutsläpp och avfallshantering är därför också centrala frågor för Unionen att arbeta aktivt med.
Unionen är en organisation som inkluderar många möten mellan människor. Resor är därför en av våra stora utgiftsposter och en av våra största utsläppskällor. Men vi har ett övergripande mål att minska koldioxidutsläppen och vår rese- och mötespolicy är ett viktigt styrdokument. Där finns regler kring ett mer miljövänligt resande. Vi arbetar aktivt med hur vårt resande ska förändras över tid, och under pandemin infördes också mycket nya arbetssätt som bidragit till mer klimatsmarta lösningar.
I vårt hållbarhetsarbete har vi bestämt vilka av de globala målen i FN:s Agenda 2030 vi ska prioritera.
Vi ska ta stort ansvar för att bidra till det mål som handlar om anständiga arbetsvillkor. Vi kan och ska också bidra till de viktiga globala mål som handlar om jämställdhet och minskad ojämlikhet, hållbar konsumtion och produktion samt en minimering av vår egen klimat- och miljöpåverkan. Dessutom vill Unionen bidra till inkluderande samhällen med arbete för allas lika värde.
Medarbetare på Unionen har inflytande, ansvar och ambition för mer än bara sig själva – och mod att driva frågor som påverkar hela samhället. Vi utgår alltid från de interna ledorden omtanke, professionalism och utveckling. Schysta villkor och friska samt nöjda medarbetare är en självklarhet för oss.
Vi vet att flera olika faktorer bidrar till hur vi mår på jobbet. Mycket kan vi som arbetsgivare påverka. Tydliga individuella mål och förväntningar som löpande följs upp och utvärderas skapar meningsfullhet och kontroll. Vårt ledarskap kännetecknas av frihet under ansvar. Det tillsammans med flexibla arbetstider och digitala arbetsverktyg ökar förutsättningarna för balans i livets olika skeden.
Förutom det har Unionen ett aktivt och löpande friskvårdsarbete där det ingår både friskvårdsbidrag och samordnade friskvårdsaktiviteter. Vid våra kontinuerliga mätningar av medarbetarnas allmänna hälsotillstånd får vi generellt goda resultat.
Vi följer också noga upp hur nöjda våra medarbetare är med Unionen som arbetsgivare
Unionens ambition har varit att kansliorganisationen ska spegla mångfalden i samhället och i tjänstemannasektorn. De senaste åren har vi kunnat konstatera att andelen medarbetare som är födda utomlands eller har två föräldrar som är födda utomlands nu också speglar situationen i övriga tjänsteföretag i Sverige.
Unionens verksamhet ska präglas av en hög grad av etik och integritet samt av vetskapen att Unionen inte accepterar att mutor av något slag erbjuds, begärs eller tas emot oavsett form, metod eller syfte. Vi beskriver vårt ansvar för att motverka korruption i vår antikorruptionspolicy.
Unionen är en stor organisation med verksamhet över hela landet. Vi påverkar därför miljön på en mängd sätt - företrädesvis negativa.
Vi flyger och åker bil. Vi använder teknisk utrustning. Vi städar våra lokaler med kemiska produkter, vi kyler våra lokaler på sommaren och värmer upp dem på vintern. I detta och mycket mer behöver vi som organisation ta ansvar för att fatta så kloka beslut som möjligt även för miljön. På längre sikt behöver vi minska vår negativa miljöpåverkan.
Som en viktig del i Unionens arbete med att vara en hållbar organisation arbetar vi ständigt för en ökad transparens i linje med våra grundläggande värderingar.
Arbetet med visselblåsning är en viktig del i Unionens arbete för att minimera risker och en del i arbetet att vi som organisation tar ansvar för att förhindra interna oegentligheter och missförhållanden.
Visselblåsarfunktionen innebär att Unionens högsta ledning kan anmälas vid misstanke om inträffad oegentlighet. Funktionen ska ses som ett komplement till det öppna samtalsklimatet och de välfungerande rutiner och processer som redan finns i vårt dagliga arbete.
Den europeiska fackliga organisationen Eurocadres där Unionen är medlem har tagit fram en guide med bra exempel på hur man kan arbeta med en visselblåsarfunktion.
I samband med inköp och upphandlingar ställer Unionen i möjligaste mån krav på:
I handlingsplanen för företagande och mänskliga rättigheter står det tydligt att rätten att delta i kollektiva förhandlingar och rätten att bilda eller ansluta sig till fria fackföreningar är exempel på mänskliga rättigheter och att särskilda åtgärder bör vidtas för att identifiera och förhindra antifackliga policyer eller åtgärder. Detta gäller såväl i Sverige, där vi har heltäckande lagar och regleringar som internationellt där det institutionella skyddet och praxis för mänskliga rättigheter kan variera mellan olika länder. I de länder där det kan vara svårt för anställda att hävda sina mänskliga rättigheter i arbetslivet, uppmuntrar handlingsplanen företagen att föra en dialog kring dessa frågor med intressenter såsom fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer och myndigheter för att identifiera problem och arbeta konstruktivt för att finna gemensamma lösningar.
Global Deal är ett globalt samförstånd som syftar till att värna globaliseringens fördelar och samtidigt verka för en rättvisare fördelning av det välstånd som globaliseringen skapar. Global Deal bygger på att arbetsmarknadens parter tar sitt respektive ansvar för att främja konstruktiva arbetsmarknadsrelationer, samt att regeringarna erkänner arbetsmarknadens parter. Unionen har undertecknat Global Deal tillsammans med totalt 100 företag, fackförbund och stater. https://www.theglobaldeal.com/
Stora och medelstora svenska företag är sedan årsskiftet 2017/2018 skyldiga att hållbarhetsredovisa. Forskning visar att hållbarhetsrapportering är en drivande faktor för företags hållbarhetsarbete och näringslivet är en viktig pusselbit om samhället ska kunna uppfylla målen för hållbar utveckling som Agenda 2030 och Sveriges miljömål. Företag ägda av svenska staten fick redan 2007 krav på sig att hållbarhetsredovisa.
ILO:s kärnkonventioner ligger också till grund för den så kallade Decent Workagendan, som erkänts av länder över hela världen. Den innebär att det inte räcker med arbete, utan att jobben som skapas också måste vara schysta, där rättigheter garanteras och där den sociala dimensionen och dialogen har en självklar plats.
Om förenings- och organisationsfrihet
Om tvångsarbete
Om diskriminering
Om barnarbete
OECD har tagit fram särskilda riktlinjer för multinationella företag för att få företag att ta ansvar för hela sin leverantörskedja. Multinationella företag ska både jobba förebyggande och ta ansvar för de konsekvenser verksamheten kan ha, särskilt i låg- och medelinkomstländer. Regeringen uppmuntrar svenska multinationella företag att följa dem.
Har tagit fram riktlinjer för att redovisa organisationers hållbarhetsarbete på ett jämförbart och strukturerat sätt. I Sverige rapporterar alla statliga och många privata bolag sitt hållbarhetsarbete enligt GRI
https://www.globalreporting.org/standards/gri-standards-translations/
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Alla samhällsaktörer i alla länder ska bidra till målen
Sverige har höga ambitioner för att genomföra Agenda 2030 och uppfylla de 17 globala målen, både internationellt och nationellt. I juni 2018 presenterades en handlingsplan för åren 2018-2020. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/globala-malen-och-agenda-2030/
Global Compact består av tio principer som är kopplade till internationella konventioner om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.
Idag är mer än 9500 företag och 4000 organisationer/NGO:s i 130 länder medlemmar varav 280 i Sverige. (Essity, Alecta, Mölnlycke, Fingerprint, Securitas, Scandic, Bisnode, Investor, Business Sweden, Apoteksgruppen, Sandvik, Systembolaget, Telia, Scania, Mojang, Alfa Laval, Ericsson, MTR, Saab ab, SSAB, Vattenfall, SCA, SKF, IKEA, SAS, Axfood, H&M, Volvo Cars m fl.)
Global Compact Sweden startade i april 2018. Innan fanns ett nordiskt nätverk, utöver det globala.
https://www.unglobalcompact.org/what-is-gc
För den globala fackföreningsrörelsen, som LO, TCO och Saco är del av, är Agenda 2030 ett viktigt verktyg för att säkerställa en hållbar global utveckling för människor och vår planet, som tar hänsyn till både ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter.
LO,
TCO
och Saco har i en policy sammanfattat sina bidrag till att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Sverige och internationellt.
Pdf - LO, TCO och Sacos Policy för Agenda 2030
Global Rights Index är ett årligt index över hur fackliga rättigheter respekteras i världens länder. Ett verktyg som är bra att titta på för att se hur de länder där företaget har verksamhet står sig. Fackliga rättigheter och utmaningar ska finnas med i företagets riskanalyser.
Även Sverige rapporterar till indexet. Varje år skickar
TCO
ut årets frågeformulär från ITUC till
TCO
-J (förbundsjuristnätverket) och arbetsmiljönätverket för att hämta in svar från förbunden.
https://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2018?lang=en
Organisationen bakom hållbarhetscertifieringen
TCO
Certified arbetar globalt för en framtid där alla IT-produkter har en miljömässigt och socialt ansvarsfull livscykel. Företaget
TCO
Development ägs av Unionen och de andra
TCO
-förbunden.
TCO
Certified används av upphandlande organisationer runt om i världen och fler än 3 500 produkter är certifierade.
https://tcocertified.com/sv/
Globala ramavtal är ett globalt verktyg för social dialog på företagsnivå i globaliseringseran. Globala ramavtal är det partsgemensamma verktyg som finns och kan förhandlas fram för globala förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer på företagsnivå.
Pdf - globala ramavtal, en introduktion
Union to Union är LO, TCO och Sacos gemensamma organisation för det fackliga utvecklingssamarbetet. Organisationen arbetar för att stärka fackförbund runt om i världen, bidra med kunskap och påverka för global rättvisa.
Unionen är medlem i Fairtrade som är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft med syfte att skapa förändring och utveckling.
Föreningen Unga innovatörer erbjuder skolor i Sverige kostnadsfria verktyg och processer för att stärka de innovativa förmågorna hos unga.
Vi stöttar arbetet med att möjliggöra för ungdomar på väg ut i arbetslivet att bygga upp de kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden idag.
Unga innovatörer är helägt av de fem fackförbunden Unionen, Vision, ST, Finansförbundet och Försvarsförbundet. Föreningen stöds av bland andra Skolverket, MUCF och Arvsfonden.
Unionen sitter i styrelsen för Nätverket som samlar över 200 näringslivsaktörer i olika branscher. Eventen äger rum i Stockholm, Göteborg och Malmö och en del sänds via webben.
Skriv upp er på deras nyhetsbrev så att ni kan se vilka frågor som tas upp och vilka event ni vill delta i på plats eller via webben.
http://nmc.a.se/kalendarium/
Diversity Charter Sweden är en ideell förening som verkar för att främja arbetet med mångfald i arbetslivet. Unionen sitter i styrelsen för Diversity Charter Sweden. Eventen äger rum i Stockholm, Göteborg och Malmö.
http://www.diversitycharter.se/aktiviteter
Unga innovatörer är helägt av de fem fackförbunden Unionen, Vision, ST, Finansförbundet och Försvarsförbundet. Föreningen stöds av bland andra Skolverket, MUCF och Arvsfonden.
Har gett ut rapporten: Klimatet och jobben - Arena Idé (arenaide.se). Unionen är en av de organisationer som möjliggjort den har skriften. De övriga ar LO, Union to Union, Vision och Akademikerförbundet SSR.