Sjöfartens Arbetsgivarförbund
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 december 2020 - 30 april 2023 och då gäller:
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
I kompetensutvecklingsavtalet beskrivs hur kompetensutveckling betald av arbetsgivaren ska gå till. Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivararens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande kollektivavtal med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Löneökningar
Vid företaget bildas det en lönepott i procent av lönesumman av tjänstemännens löner. Lönepotten ska fördelas i en lokal lönerevision där det centrala avtalets pott är miniminivå. Storleken på lönepotten säger inget om hur stor just din löneökning ska vara. Fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar, antingen mellan företaget och Unionenklubben eller mellan dig och den chef som sätter lönen.
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Första lönerevisionsdatumet dispositivt
Mot bakgrund av den rådande pandemin kan de lokala parterna enas om att den första lönerevisionen ska ske vid en senare tidpunkt, dock senast 2021-05-01. Det innebär att ett senare lönerevisionsdatum förutsätter en överenskommelse mellan arbetsgivare och Unionenklubb eller om klubb saknas, med Unionens
regionkontor
. Om sådan överenskommelse saknas ska löneökningar gälla från 2020-12-01.
Lägsta löneökning
Löneavtalet innehåller skrivningar om förstärkt löneprocess . Detta innebär att om tjänstemannen får en löneutveckling som väsentligt understiger den för övriga tjänstemän eller ingen löneutveckling alls så skall arbetsgivaren redovisa detta för den fackliga organisationen samt kalla till överläggningar. Här ska man fastställa den enskilde tjänstemannens behov av insatser för att möjliggöra att den enskilde tjänstemannen skall kunna erhålla löneökningar i nivå med övriga tjänstemän på företaget.
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen den 1 december 2020 ska månadslönen uppgå till:
Efter lönerevisionen den 1 maj 2022 skall lönen uppgå till
Övrig lön
Kollektivavtalets rörliga ersättningar i krontal höjs med samma procentsats som gäller för löneökningarna respektive år under avtalsperioden.
Provision
Garanterat provisionsbelopp till tjänsteman helt avlönad med provision höjs med 2,8 procent fr o m den 1 december 2020 och 2,2 procent fr o m den 1 maj 2022.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Från och med den 1 december 2020 utökas avsättningen till tjänstepensionen (
ITP
) med ytterligare 0,4 procent. Detta läggs till de tidigare avtalade avsättningarna till deltidspension (flexpension) på 1,2 procent. Den nya sammanlagda avsättningen blir därmed 1,6 procent.
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i lagen om anställningsskydd (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
Ingen åldersbegränsning i löneavtalet
I löneavtalet har det tidigare funnits en reglering om att en tjänsteman som kvarstår i tjänst efter uppnådd pensionsålder inte omfattas av löneavtalet. Den regleringen är nu borttagen och man omfattas nu av löneavtalet tills man uppnått ålder enligt 32 a § i Lagen om anställningsskydd.
Sjuklön
möjligheten att avtala bort rätten till sjuklön från dag 15 i sjukperioden, när man anställs och hunnit fylla 60 år, har tagits bort.
Åldersgränser avseende anställningens upphörande
Tidigare har det funnits en så kallad avgångsskyldighet vid 67 år i avtalet. Anställningen upphörde då automatiskt vid utgång av den månad tjänstemannen fyllde 67 år.
I det nya avtalet anges att om arbetsgivaren eller tjänstemannen önskar avsluta anställningen vid utgången av den månad tjänstemannen fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023), eller vid en senare tidpunkt, ska en skriftlig underrättelse lämnas minst en månad i förväg.
Parterna tillsätter en arbetsgrupp med uppgift att förutsättningslöst analysera avtalets regleringar kring övertidsarbete/-ersättning och samt därmed sammankopplade frågor, exempelvis arbetstidsreglernas inbördes förhållande samt dess påverkan på övertid med mera.
Parterna är överens om att följa och utvärdera arbetet i Industrins partsgemensamma arbetsmiljögrupp (IPA-gruppen) i dess uppdrag kring säkerhetskultur och introduktion.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770–870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal .
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
I februari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ledarna på området växlade avtalskrav med vår motpart Transportföretagen (Biltrafikens Arbetsgivareförbund, Sjöfartens Arbetsgivareförbund, Svenska Flygbranschen, Sveriges Bussföretag, Sveriges Hamnar och Säkerhetsföretagen). För Svenska Flygbranschen gäller beträffande SAS-företagen att även Civilekonomerna är part. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 1 maj 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter på avtalsområdet, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 30 november 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 30 november.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds under hösten med avsikt att träffa nya avtal senast sista november 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars månad tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.