Kompetensföretagen
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i Avtalsnytt och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 maj 2025 - 30 april 2027 och då gäller:
Unionen har tecknat ett nytt avtal om löner och allmänna anställningsvillkor som gäller på din arbetsplats. Genom avtalet får du som medlem en bra grund för fortsatt löneutveckling , arbetstidsförkortning införs och ny avsättning till flexpension/deltidspension.
Det nya avtalets totala värde, sett över avtalsperioden 2025-05-01 till och med 2027-04-30, är 6,4 procent.
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
3,0 procent för perioden 2025-05-01 – 2026-04-30
2,5 procent för perioden 2026-05-01 – 2027-04-30
Lägsta månadslöner
Om tjänstemannen senast den 30 april 2025 respektive den 30 april 2026 har fyllt 20 respektive 24 år skall lönen för heltidsanställd uppgå till lägst:
20 år | 24 år | |
2025 | 21 325 kr | 24 315 kr |
2026 | 21 858 kr | 24 923 kr |
Individgaranti
Heltidsanställda garanteras, om ej annat överenskommes lokalt, lönehöjning med
263 kr vid revisionen den 1 maj 2025
226 kr vid revisionen den 1 maj 2026
För deltidsanställd ska beloppet omräknas i proportion till vad deltiden utgör i procent av heltiden.
Alternativt löneavtal
För Interna tjänstemän (Stationär tjänsteman) och Entreprenadtjänstemän samt Projektkonsulter (nya begrepp se längre ner under övrigt) kan arbetsgivaren efter anmälan till lokal facklig part innan 31 augusti 2025 respektive den 1 juni 2026 året innan kommande lönerevision tillämpa alternativt löneavtal som för tjänsteman som får mycket låg, eller ingen lönehöjning alls, ger rätt till en individuell åtgärdsplan . Åtgärdsplanen ska vara skriftlig och upprättas gemensamt av chef och tjänsteman. Åtgärderna ska syfta till att tjänstemannen framgent ska kunna ges förutsättningar till en bättre löneutveckling . Avtalet innehåller också en utvecklad löneprocess som säkerställer både fackligt och individuellt inflytande.
Arbetstidsförkortning införs i kollektivavtalet, vilket var en viktig och prioriterad fråga för Unionen. Överenskommelsen innebär att 2026 får alla tjänstemän en betald ledig dag per kalenderår. Lokala parter kan komma överens om förläggning av dagen. Om ingen överenskommelse träffas bestämmer arbetsgivaren om hur den lediga dagen ska schemaläggas. Arbetstidsförkortningen motsvarar ett värde om 0,5 procentenheter, vilket belastar avtalsvärdet genom att löneökningsutrymmet reduceras med detta belopp.
Under avtalsperioden gör arbetsgivaren kompletterande avsättningar på 0,2 procent för 2025 och ytterligare 0,2 procent för 2026 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar till flexpension blir därmed 1,7 procent vid avtalsperiodens utgång.
Mertidsersättning utgår ur avtalet. Den som är deltidsanställd har rätt till samma ersättning som heltidsanställda när de arbetar mer än sin ordinarie arbetstid.
Bättre ersättning för förskjuten arbetstid, fredagskvällar.
Pingst utgår som storhelg avseende förskjuten arbetstid, beredskap och jour.
Förändring har gjorts i bestämmelsen om föräldralön som förtydligar att det är möjligt att komma överens om löpande utbetalning och att ersättning ges för fler perioder.
Semesterlön kan inkluderas i rörlig lön om den ensidigt utgiven, inte utgör väsentlig del av lönen och utbetalas högst fyra gånger per år. Detta avser vanligtvis bonus -utbetalningar.
Rörliga lönedelar i form av ersättning för övertid, restid och beredskap inkluderar semesterlön för samtliga anställda.
Ett nytt steg införs vid uppsägning från tjänstemannens sida som innebär att uppsägningstiden 4 års anställning blir 3 månader.
Arbetsgivaren kan from 1 oktober betala semesterersättning en månad efter sista ordinarie löneutbetalningstillfälle om inte tjänstemannen begär att den utbetalas i samband med slutlön.
Uppdatering av begrepp
Parterna är överens om att begreppen i avtalet ändras enligt nedan:
Nedan gäller tidigare
avtalsperiod
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-04-30. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation .
Löneavtalet är ett pottavtal med en utvecklad löneprocess som säkerställer både fackligt och individuellt inflytande. Avtalet innehåller en lönepott som beräknas utifrån medlemmarnas sammanlagda lönesumma och fördelas vid en lokal lönerevision . Potten säger inget om hur stor den individuella löneökningen ska vara utan fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar mellan företaget och klubben (om sådan finns) eller mellan tjänstemannen och den lönesättande chefen. En viktig del i löneprocessen är att lönesamtal ska hållas med alla tjänstemän . I samtalet ska den individuella prestation i förhållande till företagets lönekriterier diskuteras.
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 7,2 procent för hela avtalsperioden och delas upp två lönerevisionstillfällen.
De tjänstemän som får låg eller ingen lönehöjning alls har rätt att få en individuell åtgärdsplan . Åtgärdsplanen ska vara skriftlig och upprättas gemensamt av chef och tjänsteman. Åtgärderna ska syfta till att tjänstemannen framgent ska kunna ges förutsättningar till en bättre löneutveckling ..
Lägsta månadslöner
I avtalsrörelsen 2023 har en särskild satsning gjorts för att höja avtalets lägsta löner. Det har resulterat i att de lägsta lönerna 2023 höjs med 1350 kr och 2024 med 2,4 %. Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som har fyllt 20 år uppgå till lägst:
För heltidsanställd tjänsteman som fyllt 24 år ska månadslönen efter lönerevisionen uppgå till lägst:
Individgaranti
Arbetsgivarsidan yrkade även i denna avtalsrörelse på att ta bort individgarantin, något vi inte tror avtalsområdet är riktigt redo för.
Heltidsanställda garanteras, om ej annat överenskommes lokalt, lönehöjning med
För deltidsanställd ska beloppet omräknas i proportion till vad deltiden utgör i procent av heltiden.
Överenskommelse har träffats om ytterligare avsättningar till flexpension. Det innebär att arbetsgivaren ska öka den kompletterande avsättning till ITP med 0,2 procent från och med 1 maj 2024. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,3 procent vid avtalsperiodens utgång.
Vad gäller för mig som saknar
klubb
på arbetsplatsen
En egen Unionenklubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor .
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
I kompetensutvecklingsavtalet beskrivs hur kompetensutveckling betald av arbetsgivaren ska gå till. Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.