Uppdrag EWC och bolagsstyrelse

Man och kvinna som står bredvid varandra

Som ledamot i bolagsstyrelsen representerar du alla anställda på arbetsplatsen. Om bolaget har verksamhet i flera länder kan du bli ledamot i ett europeiskt företagsråd (ofta kallad EWC) och företräder då även anställda runt om i Europa. Du har samma ställning och ansvar som övriga styrelseledamöter och bidrar till att få företaget att utvecklas i en positiv riktning. 

Ledamot i ett europeiskt företagsråd (EWC)

Som ledamot i ett europeiskt företagsråd:

  • samråder du med företagsledningen på europeisk nivå
  • är du med och skapar ett internt europeiskt samarbete över nationsgränserna

Här hittar du "Handbok för europeiska företagsråd" som innehåller information om uppdraget.

Unionens samverkansgrupp för Europeiska företagsrådsledamöter

Samverkansgruppen är till för dig som är medlem i Unionen och ledamot i ett Europeiskt Företagsråd. Målet är att erbjuda regelbundna möten med utbildning, diskussion och nätverkande kring EWC-uppdraget.

Utbildningar för EWC-ledamöter

Unionen erbjuder i samverkan med andra förbund regelbundet kurstillfällen om europeiska företagsråd (den engelska förkortningen EWC), en grundkurs samt en fördjupningskurs. 

Samtliga kurser och seminarier ska enligt den nya EWC-lagen bekostas av arbetsgivaren. Det gäller såväl kursavgift som resekostnader. Kurser som arrangeras av facken inom industrin gäller främst EWC-ledamöter på företag inom industrins område. Detsamma gäller för facken inom Bygg och Trä (SBTF). Båda välkomnar i mån av plats också deltagare från andra branscher. 

ETUI är ett självständigt institut inom Europafacket som anordnar utbildningar och seminarier för medlemsorganisationerna. Både på nätet och på plats i olika EU-länder. Mer om deras utbildningar hittar du via TCO Fackliga akademi.

Läs mer om vad det innebär att jobba internationellt med EWC-uppdrag för Unionen  

Hör gärna av dig om du önskar ytterligare information.

Ledamot i en bolagsstyrelse

Som bolagsstyrelseledamot:

  • har du möjlighet till inflytande i företaget
  • förväntas du ha läst in handlingar och vara aktiv på styrelsemöten
  • tar du reda på hur du kan hantera den information du får som ledamot i styrelsen

Utbildningar för bolagsstyrelse-ledamöter

På  PTK :s webbplats finns en verktygslåda och flera utbildningar för dig som är bolagsstyrelseledamot. Du hittar också Lagen om styrelserepresentation, intervjuer med bolagsstyrelseledamöter och en handbok om uppdraget.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?