Hybridjobbigt när Unionen pratar utmaningar och lösningar i "nya arbetslivet"

Pandemin förändrade arbetslivet och gav många tjänstemän erfarenhet av jobb både på kontor och distans. Men hur får vi ett flexibelt arbetsliv att funka för alla när önskemål och behov går isär? Om detta handlar Unionens samlade kommunikation våren 2022.

error-triangle Created with Sketch.

Vi bygger om

Vi utför tekniskt underhåll av våra system under Kristi himmelsfärdshelgen. Med start onsdagen den 8 maj, kl. 17.30, stänger inloggningen och öppnar igen senast den 13 maj.

> Du kan inte logga in för att uppdatera medlemsuppgifter eller ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen.
> Rådgivningen är stängd och öppnar igen den 13 maj.
> Du kan inte anmäla dig eller delta på kurser.

Välkommen åter!

Hybridjobbigt? Det är den återkommande frågan när Unionen från mitten av april 2022 pratar om "det nya arbetslivet" i såväl opinionsbildning och medlemskommunikation som marknadsföring. Pandemin gav många (men förstås inte alla) tjänstemän erfarenhet av arbete på distans och en hel del vill gärna fortsätta jobba hemifrån för att få arbetsro och balans i livet. Medan andra har längtat tillbaka till kontoret för att få social kontakt och effektiva möten IRL. Och de allra flesta vill mixa och matcha i olika utsträckning. Men hur får vi det flexibla arbetslivet att funka när arbetsgivaren eller kollegorna tycker och vill göra på andra sätt än en själv?

Här har vi i Unionen en nyckeluppgift. Vi är ju experter på att tillvarata anställdas önskemål och intressen och komma överens om lösningar på varje arbetsplats. Och har en väl utvecklad politik kring "den nya normala". I rapporten "Distansarbete i ett förändrat arbetsliv" slår Unionen bland annat fast att distansarbete är en bra grej som fler borde få möjlighet till, så länge det är frivilligt och ett komplement till jobbet på kontoret som fortfarande är viktigt för gemenskapen, trivseln och arbetsglädjen.

Några av delarna i Unionens kommunikation våren 2022:

  • Reklamfilmer i digitala kanaler (Play, Youtube, sociala medier) och på bio med hybridjobbiga scener både från kontoret och på distans.
  • Annonstavlor i kollektivtrafiken och ljudspottar när du lyssnar på poddar och musik (till och från jobbet):

Utomhustavla med rubriken Hybridjobbigt?

  • Novus-undersökning om hur och inte minst VAR privatanställda tjänstemän har jobbat senaste två åren och vill jobba framöver. Kommer presenteras via pressmeddelande, debattartiklar, redaktionell närvaro med mera.
  • Interaktivt "hybridjobbartest" som ger råd och tips utifrån resultatet. Vilken hybridjobbartyp blir du? Kontorsfantast, hembinatör, familjepusslare eller nåt annat?

Test: Vilken hybridjobbartyp är du?

Var vill du jobba och varför i det nya flexibla arbetslivet? Svara på kvicka frågor och bli en kontorsfantast, hembinatör, familjepusslare eller nåt helt annat!
  • Medlemsutskick via e-post som lyfter hybridjobbarfrågorna och påminner om att Unionen sitter på många av svaren, på vår webbplats, rådgivning och närvaro med 27 000 förtroendevalda på arbetsplatserna.

Laptop med Unionens webbplats på

  • Temasida på unionen.se med allt om nya arbetslivet: Vanliga frågor och expertsvar, inspiration från arbetsplatser, tips och trix för hybridmöten, underlag för en hybridarbetspolicy på arbetsplatsen och rapport om Unionens politik kring distansarbete. Och dessutom mer råd och stöd och verktyg för alla chefer och förtroendevalda som ska sköta sina uppdrag i ett nytt normalt arbetsliv.
  • Kampanjaffischer som klubbar och ombud kan ladda ner, skriva ut och sätta upp på arbetsplatsen för att synliggöra kampanjtemat och Unionen. Ni kan också bidra genom att tipsa medlemmarna om hybridjobbartestet och själva ta del av av de stöd som erbjuds när det gäller att hålla lyckade hybridmöten och göra en hybridarbetspolicy på arbetsplatsen. Bra underlag och verktyg i diskussionerna med arbetsgivaren om regler och rutiner på just er arbetsplats.

Kampanjaffischer till klubbar och ombud

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg