Förbundsråd 2024

Förbundsrådet är Unionens nationella årsmöte. I år har vi två förbundsråd. Det första sker digitalt den 20 maj, det andra sker fysiskt den 14–15 oktober.

Bakgrundsbild på postitlappar

Praktisk information

Tid och plats

Unionens nästa förbundsråd sker digitalt den 20 maj 2024. Mötet startar cirka kl 9.00 och avslutas cirka kl 16.00.

Den 14–15 oktober är det dags för förbundsråd för avtalsfrågor. Mötet äger rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Preliminära tider är start 10.30 och avslut nästa dag kl 16.00.

Nominera till förbundsrådet

Från och med den 30 november kan du nominera kandidater till de uppdrag som ska väljas på förbundsrådet, bland annat ledamöter till Unionens 13 branschdelegationer. De som väljs dit är med och förhandlar fram avtalskrav i avtalsrörelsen. Sista dag att nominera var den 10 mars 2024.

Vad gör en branschdelegation?

Maria Hansson är förtroendevald i en av Unionens 13 branschdelegationer. Men vad gör de egentligen? Här berättar Maria om uppdraget, varför det känns så meningsfullt och varför alla som är intresserade av svensk arbetsmarknad bör testa på det.

Underlag till förbundsrådet 2024

Här hittar du som är förtroendevald underlag till förbundsrådet i maj. Sidan uppdateras regelbundet med nytt material. Logga in för att ta del av innehållet.

Skicka motioner

Motioner som handlar om kollektivavtalen skickas till avtalsförbundsrådet senast den 14 augusti 2024. 

Sista datum för att skicka motioner till förbundsrådet i maj var den 31 december. 

Var med och förbättra kollektivavtalen!

Har du tankar kring hur Unionens kollektivavtal kan förbättras? Nu kan du skicka in motioner med förslag på avtalskrav inför avtalsrörelsen 2025. Motionerna tas upp på förbundsrådet 14-15 oktober.

Vem deltar på mötena? 

På förbundsrådet deltar förbundsrådsombuden, som väljs av medlemmarna i sin region . Valen sker på regionens årsmöte , regionrådet, i april. Här kan du hitta datum och plats för din regions årsmöte

På avtalsförbundsrådet deltar förbundsrådsombuden, men även ledamöter i Unionens branschdelegationer. Uppgiften här är att fastställa vilka krav Unionen ska driva i nästa avtalsrörelse

Du som väljs till förbundsrådsombud i din region , eller som är ledamot i någon av  branschdelegationerna kommer att få mer detaljerad information och alla underlag du behöver när mötet närmar sig. 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg