3 viktiga råd innan du skriver under på ett utköp!
Conny blev erbjuden ett utköp. Fem arbetsbefriade månader med full lön. Lockande, men vore det verkligen så smart att tacka ja? Tre viktiga råd - innan du skriver under.
Inte medlem än?Conny blev erbjuden ett utköp. Fem arbetsbefriade månader med full lön. Lockande, men vore det verkligen så smart att tacka ja? Tre viktiga råd - innan du skriver under.
Inte medlem än?Just nu är det många företag som planerar nedskärningar för att ta sig igenom den kris som följt på coronapandemin. Även på arbetsplatser där man infört korttidsarbete med statligt stöd varslas personal.
Det är inte ovanligt att anställda erbjuds så kallade utköp, ibland för att företagen vill kringgå turordningsreglerna i LAS och behålla mer nyanställd personal vid en nedskärning.
Det hände Conny, som själv varit med och rekryterat in flera kollegor till sitt team. Nu var det han som erbjöds ett utköp. Han var osäker på hur han borde hantera det, och ringde sina rådgivare på Unionen. Den första frågan var:
Sist in först ut, det gäller väl fortfarande va?
- Ja, sist in först ut gäller ännu som grundregel, även om det finns undantag, säger Cadrie Rama, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
- Men det händer också att arbetsgivare vill kringgå bestämmelserna om turordning i lagen om anställningsskydd genom att erbjuda så kallade utköp, förklarar hon.
Det som ofta kallas för utköp kan i praktiken vara en eller flera olika överenskommelser, som i vissa fall kan vara till fördel för den som berörs, men i många fall motsatsen.
Vanligast vid ett utköp är att uppsägningstiden blir arbetsbefriad. Ersättningen består då av fortsatta löneutbetalningar, fram till det sista anställningsdatumet, utan krav på arbetsinsats. Ibland kan man även förhandla fram en förlängd, arbetsbefriad uppsägningstid .
I vissa utköp inkluderas också ett så kallat avgångsvederlag, en ekonomisk ersättning i klumpsumma, mer att likna vid den typ av fallskärm som chefer och företagsledare ibland får. Det är en ovanligare lösning som också beskattas på ett annat sätt.
Du säljer din anställning, det är vad du gör.
Conny hade varit anställd i fem år hos samma arbetsgivare och hade därmed tre lagstadgade månaders uppsägningstid. Nu erbjöds han fem månader med full lön, utan att behöva lyfta ett finger. Alltså förlängd, arbetsbefriad uppsägningstid. Men...
- Vad du gör när du går med på ett utköp är att du säljer din anställning. En anställning är nästan alltid mycket mer värd än några månaders lön, påminner Cadrie Rama.
När du säljer din anställning innebär det också att arbetsgivaren köper sig fri från sin förhandlingsskyldighet (enligt mbl ) och omplaceringsskyldighet (§7 Las), alltså skyldigheten att utreda om du som varslas kan få andra arbetsuppgifter istället för att sägas upp.
Du som säljer din anställning säljer också din plats i turordningen och om du är oförsiktig även din företrädesrätt till återanställning, för ifall ekonomin skulle vända och företaget skulle börja rekrytera igen efter nedskärningen (§25 Las).
Arbetsgivaren köper sig också fri från sitt arbetsgivaransvar vad gäller arbetsmiljö och eventuell rehabilitering.
Utöver din lön och allt det som ger dig trygghet som anställd kanske du också har vissa förmåner i din anställning, som du eller din klubb förhandlat fram.
- Sammantaget är det alltså ganska mycket du lämnar ifrån dig om du går med på ett så kallat utköp, konstaterar Cadrie Rama.
Det är alltså ganska mycket du lämnar ifrån dig.
En annan risk med att gå med på ett utköp är att du riskerar att stå helt utan inkomst en tid, om du inte får ett nytt jobb direkt.
Det kan nämligen bedömas som att du lämnar din anställning frivilligt när du går med på ett utköp, och då kan du komma att omfattas av a-kassans karens på 45 arbetsdagar för egen uppsägning, plus de ordinarie sex (tidigare sju).
Bedömningen kan skilja sig från fall till fall. Men utan a-kassa får du inte heller den kompletterande inkomstförsäkringen.
Det finns alltså risk att du måste klara dig utan inkomst i upp till 51 dagar efter det att din arbetsbefriade uppsägningstid är över och du anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
Ändå kan det vara rätt väg att gå i vissa, enskilda fall, menar Cadrie Rama.
- Om en anställd verkligen inte vill ha sin anställning kvar hos den arbetsgivaren och även tror sig kunna hitta en annan anställning ganska snart - trots att vi ser ut att gå in i en lågkonjunktur - eller om man har rätt långt framskridna planer på att driva eget, då kan det vara en bra lösning.
- Men också då finns en del faktorer att tänka på. Se tre av de viktigaste här nedanför.
Hur gjorde Conny?
- Han insåg att han inte var beredd att sälja sin anställningstrygghet för det arbetsgivaren erbjöd. Hur det gick sedan, om han förhandlade fram andra villkor utifrån de råd han fått eller om han är kvar i sin anställning, vet jag inte.