Kompetensutveckling
Idag finns det bättre möjligheter än någonsin för att kompetensutvecklas under hela arbetslivet. Skaffa dig koll på vad du har rätt till och hur du gör för att stärka din ställning på arbetsmarknaden.
Idag finns det bättre möjligheter än någonsin för att kompetensutvecklas under hela arbetslivet. Skaffa dig koll på vad du har rätt till och hur du gör för att stärka din ställning på arbetsmarknaden.
Unionen har tillsammans med andra fackförbund förhandlat fram ett generöst studiestöd - omställningsstudiestödet - som gör det möjligt för dig att ta nästa steg, växa i din yrkesroll och stärka din framtid.
Omställningsstudiestödet är en jättechans för dig som är mitt i arbetslivet. Många kan få ut upp till 80 procent av sin lön under studietiden.
Studiestödet är flexibelt och gäller för kurser och utbildningar som din arbetsgivare inte låter dig göra på betald arbetstid. Du kan få stödet för hel- eller deltidsstudier och för kortare eller längre utbildningar.
Om du studerar på heltid räcker det ett helt år (två terminer). Så länge som utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden bestämmer du själv vad du vill studera. Kanske vill du vässa dig inom ditt befintliga yrke eller välja en ny inriktning på arbetslivet?
Du kan få studiestöd som arbetslös
Som är arbetslös kan få ett annat något lägre studiestöd -TRR studieersättning - i max två år tillsammans med kompletterande studiestöd
Det finns ingen lag som ger dig en direkt rätt att gå på kurs eller utbildning under arbetstid, men det ligger i allas intresse att du och dina kollegor har uppdaterade yrkeskunskaper. Ingen arbetsgivare vill halka efter när det gäller personalens kompetens.
Om din arbetsplats har kollektivavtal ökar dina möjligheter att regelbundet uppgradera din kompetens. I det så kallade utvecklingsavtalet, som finns som en del av de flesta kollektivavtal, framgår att det är viktigt att de anställda ges möjligheter till vidareutveckling av sina yrkeskunskaper.
Vill du se vad som står om kompetensutveckling i ditt kollektivavtal, logga in på unionen.se.
Det kan vara svårt att veta vad som är det bästa kompetenssteget just för dig. Om du känner dig osäker kan du kontakta din omställningsorganisation. Deras rådgivare har lång erfarenhet och kunskap om arbetsmarknaden och hjälper dig att få koll på vilken kompetens och vilka yrken som kommer vara attraktiva i framtiden.