Terminalglasögon vid bildskärmsarbete

Om en synundersökning visar att du behöver anpassade terminalglasögon för bildskärmsarbete, har du rätt till sådana enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Prata med din chef om du har ögonbesvär när du jobbar vid bildskärm. Begär en synundersökning utifrån din arbetssituation och de ögonbesvär du upplever där. Om undersökningen visar att du behöver det, har du rätt till terminalglasögon som är anpassade för ditt bildskärmsarbete (Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS1998:5).

Glasögonen ska vara arbetsredskap och innebär inga kostnader för dig. Arbetsgivaren betalar både synundersökningen och för grundutförande av glasögon. (Eventuella dyrare bågar får du betala själv.)

Om du upplever ögonbesvär – tänk på att belysningen i rummet är viktig. Ögat har en inbyggd reflex som ger stor uppmärksamhet åt rörelser i utkanten av synfältet. Därför ska du inte sitta med bildskärmen placerad så att människor eller föremål ständigt passerar förbi ”i ögonvrån”.

Mer hjälp? Om du arbetar på en arbetsplats med arbetsmiljöombud ( skyddsombud ) eller klubb kan du även ha hjälp av dem. Du kan också kontakta Unionen för stöd och rådgivning.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg