Ta ut tjänstepensionen ITP tidigare än 65 års ålder

Det finns ingen pensionsålder i pensionssystemet, men vanligen brukar det vara 65 år. Du kan börja ta ut tjänstepension redan från 55 års ålder men då blir din pension betydligt lägre än om du väntar.

Info icon Shape info icon

Åldersgränsen för ålderspensionen i ITP 1 höjs från 65 till 66 år den 1 januari 2023

ITP 1 omfattar i huvudsak tjänstemän födda 1979 eller senare (tjänstemän födda före 1979 kan också enligt vissa förutsättningar omfattas av ITP 1). Om du omfattas av ITP 1 och fortsätter att arbeta efter att du har fyllt 65 år, så kommer inbetalningen till tjänstepensionen att betalas fram till dess att du fyller 66 år.

Pensionsåldern för ITP 2 är fortsatt 65 år

ITP 2 omfattar tjänstemän födda 1978 eller tidigare. Åldersgränsen för arbetstagare inom ITP 2 är fortfarande 65 år. Man kan dock komma överens med sin arbetsgivare om att ITP 1 ska gälla från 65 år.

Om förändringarna

Villkor för att ta ut tjänstepension före 65 års ålder

Du måste ta ut minst 10 procent av tjänstepensionen och samtidigt gå ner procentuellt lika mycket i arbetstid. Du kan be om ändring av uttagsgraden (procent av tjänstepension och arbetstid) upp till tre gånger. Den sista blir alltid 100 procent.

Mellan varje nedtrappning ska det gå minst 12 månader. Skulle den sista nedtrappningen vara nära 65 års ålder, är det ok med kortare tidsperiod än 12 månader.

Exempel:
Du kan till exempel vid 60 år, välja att ta ut 50 procent av tjänstepensionen fördelat under en tidsperiod på 10 år. Om du sedan väljer att gå i pension helt när du fyller 65 år, startar den andra och resterande delen på 50 procent av din tjänstepension. Du väljer vid den tidpunkten om den delen ska bli en livsvarig tjänstepension eller om du vill ha den utbetald på kortare tid. Kortaste tiden är fem års utbetalning.

Gör en egen prognos med Minpension

Använd gärna beräkningsfunktionen på minpension.se för att se hur din pension blir om du tar ut den på olika tidsperioder.

Räkna med lägre pension

Om du vill ta ut delar av din pension redan innan 65 års ålder, baseras den på det du redan tjänat in (ditt fribrev ) som gäller vid just den tidpunkten. Det är viktigt att veta, eftersom det kan vara stor skillnad på det pensionsbelopp du förväntas få vid 65 års ålder och vad du hitintills har tjänat in.

Om du går ner i tid med stöd av flexpension inom ITP2 ska arbetsgivaren fortsätta betala in pension som om du jobbade heltid.

Slutbetalning i ITP2

Slutbetalning inom ITP2 är en förmån som innebär att kollektiva medel kan betala dina pensionspremier som om du jobbat fram till 65 års ålder. Det betyder att du kan få samma pension som om du arbetat till 65 år, men slutar arbeta efter 62 års ålder. Slutbetalningen förutsätter att du slutar arbeta med avsikt att pensionera dig. Räknat per månad blir din pension då något lägre, eftersom den ska betalas ut under längre antal månader och år.

Slutbetalningen kan tidigast ske från och med månaden efter att du fyller 62 år. Exempel: Oavsett om du fyller 62 år den 5 maj eller den 28 maj, behöver du i båda fallen arbeta till och med den 31 maj, för att få ta del av slutbetalning från och med juni.

För att få slutbetalningen måste arbetsgivaren ha en pågående inbetalning till din ITP2-försäkring fram till den tidpunkt efter 62 år som du väljer att gå i pension.

De krav som du ska uppfylla för slutbetalning av ITP2 är att:

  • du inte har A-kasse-ersättning
  • du måste ha för avsikt att bli en ”yngre pensionär” - inte stå till arbetsmarknadens förfogande

Du får dock arbeta (med löneinkomst) max 7 timmar och 59 minuter per vecka.

Undantag från slutbetalning i ITP2

Skulle du ha gjort ett så kallat Alternativt ITP-val (så kallat ”10-taggar-val”) finns inte möjlighet till slutbetalning av ITP2- och ITPK-premier med kollektiva medel.

Är du född 1979 eller senare, eller arbetar hos ett företag där alla tjänstemän har den premiebestämda tjänstepensionen ITP1, gäller inte denna förmån heller.

Partiellt uttag av ITP2 under sjukdom

Om du till exempel har 25, 50 eller 75 procent sjukersättning och är frisk och arbetar på motsvarande grad, är det möjligt att på din ”friska del” göra ett partiellt uttag.
Om du däremot är sjukskriven och har sjukpenning från försäkringskassan, så kan du inte göra ett partiellt uttag av tjänstepensionen.

Gör så här om du bestämt att ta ut pension innan 65 års ålder

Kontakta Pensionsmyndigheten om att börja ta ut den allmänna pensionen. För tjänstepension och privat pensionssparande kontaktar du respektive försäkringsbolag där du har pensionssparande. Du hittar dem på minpension.se.

Avtalat - så fungerar kollektivavtalad tjänstepension och försäkring

Avtalat ger dig information och vägledning kring allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. På Avtalat.se hittar du digital rådgivning, webbinarier, informationsmaterial och nyhetsbrev. Du kan också boka ett digitalt möte där informationen anpassas efter behoven på din arbetsplats.

Arbetsplatsanpassad föreläsning om försäkringar

Avtalat ger även arbetsplatsanpassade föreläsningar där informationen passar just er på din arbetsplats och ni kan ställa frågor direkt till kunniga försäkringskonsulter. Välkommen att boka en digital föreläsning: kundservice@avtalat.se

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg