Juridiskt stöd genom rådgivning, förhandling och rättshjälp
Som medlem i Unionen kan du få medlemsrådgivning, förhandlingshjälp och i vissa situationer rättshjälp i form av juridiskt stöd i domstol i relation till ditt arbete.
Som medlem i Unionen kan du få medlemsrådgivning, förhandlingshjälp och i vissa situationer rättshjälp i form av juridiskt stöd i domstol i relation till ditt arbete.
Om du är medlem och du och din arbetsgivare är oense i en fråga som har uppstått i din anställning är din första kontakt oftast Unionens fackklubb på din arbetsplats (om det finns en klubb ) eller Unionens rådgivning. Om du behöver rådgivning eller tror att något ska förhandlas ska du vända dig dit för att få råd och hjälp.
Om det blir en förhandling med din arbetsgivare så företräder Unionen dig. Det innebär att ett fackligt ombud med förhandlingsmandat på din arbetsplats eller en ombudsman ger dig stöd och förhandlar med din arbetsgivare. Du får hjälp att lösa konflikter och reda ut olika meningsskiljaktigheter mellan dig och din arbetsgivare.
I båda situationerna kan Unionen begära en
förhandling
med din arbetsgivare, som då är skyldig att delta i förhandlingen.
I vissa fall är din arbetsgivare skyldig att förhandla med Unionen innan det fattas något beslut. Det kan arbetsgivaren behöva göra även om det inte finns
kollektivavtal
eller fackliga
ombud
på arbetsplatsen.
Du behöver ha varit medlem i Unionen i minst tre månader innan du har rätt till förhandlingshjälp och möjlighet till rättshjälp. Medlemsrådgivning får du från och med din första dag som medlem.
Du som är medlem i Unionen kan ha möjlighet att få ditt ärende prövat i till exempel domstol, skiljenämnd eller vid annan myndighet i Sverige. Du får då någon av Unionens jurister, som är specialister i arbetsrätt och försäkringsrätt, som ombud för dig i tvisten.
Varje år får flera av Unionens medlemmar skadestånd eller ersättningar utbetalat efter att ha fått rättshjälp i tvister med koppling till jobbet.
Tvist som gäller ditt anställningsskydd
Exempelvis en tvist om en
uppsägning
som gjorts har
sakliga skäl
eller en tvist om arbetsgivaren agerat i strid med diskrimineringslagen.
Tvist om lönefordran eller andra ersättningar kopplat till anställningen
Exempelvis att arbetsgivaren och du är oeniga om vilken lön du har rätt till eller om du har rätt till ersättning för övertidsarbete.
Tvist kopplad till ledighet och semester
Exempelvis om du och din arbetsgivare inte är överens om att du har fått ut rätt semesterförmåner eller om ni är oeniga kring något gällande föräldraledighet.
Tvist om dina rättigheter genom kollektivavtalet
Exempelvis om du och din arbetsgivare är oense om din rätt till ersättning vid semester, sjukdom eller föräldraledighet.
Löneindrivning och lönegaranti
Exempelvis att din arbetsgivare saknar pengar för att betala din lön och att en ansökan om konkurs därför blir aktuell.
Omprövning eller överklagande av beslut om arbetsskadeersättning eller arbetslöshetsersättning
Omprövning eller överklagande av beslut om arbetsskadeersättning från exempelvis Försäkringskassan och/eller Afa Försäkring eller beslut från din
a-kassa
gällande ersättning vid arbetslöshet.
Unionens rättshjälp är generös, men din möjlighet att få rättshjälp påverkas av förutsättningarna att nå framgång i en domstolsprocess. Varje enskilt ärende bedöms utifrån de riktlinjer för rättshjälp som fastställts av Unionens
förbundsstyrelse
.
För att kunna få rättshjälp i arbetstvister behöver Unionen vanligen först ha haft möjlighet att lösa frågan genom rådgivning och
förhandling
. Efter en
förhandling
kan den fackliga företrädaren för Unionen, som förhandlar åt dig, få hjälp av Unionens jurister med en juridisk analys av tvisten. Juristen prövar då förutsättningarna för framgång i att driva ditt ärende i en domstolsprocess.
Unionen betalar vanligen kostnaderna för en rättegång i domstol. Det gäller då vanligtvis både de egna ombudskostnaderna och motpartens rättegångskostnader, om du förlorar målet.
Särskilda regler om du har blivit stämd av din arbetsgivare
Unionens jurister kan företräda dig som medlem om du blir stämd av din arbetsgivare och krävs på skadestånd. Om arbetsgivaren anser att du är skyldig att betala skadestånd med anledning av brott mot lagen om företagshemligheter och eventuella brott mot upphovsrättslagen kopplade till det, och/eller brott mot lojalitetsplikten och/eller att du är skyldig att betala skadestånd enligt skadeståndslagen så står Unionen för motpartens rättegångskostnader upp till 250 000 kronor, om du förlorar målet. Rättegångskostnader som överstiger det beloppet behöver du därmed själv betala. Du behöver därutöver även själv betala eventuellt skadestånd till arbetsgivaren. Kostnaderna för Unionens juridiska
ombud
behöver du inte betala. Om en sådan här tvist skulle avgöras i
skiljenämnd
kan du dessutom behöva stå för ytterligare kostnader för skiljeförfarandet.
Skillnader i domstol och i
skiljenämnd
Unionens jurister företräder medlemmar i både domstol och
skiljenämnd
i Sverige. Om du och din arbetsgivare har avtalat att tvister ska prövas i
skiljenämnd
så står Unionen inte för kostnaderna för skiljemän och inte heller kostnader för eventuella ansökningsavgifter samt andra kostnader för skiljeförfarandet om du skulle förlora. Om din arbetsgivare inte uttryckligt uppgett att denne står för alla de kostnaderna kan du därmed själv behöva betala.
Unionens generella rekommendation är att se upp för skrivningar i ditt
anställningsavtal
där det står att eventuella tvister ska lösas genom skiljeförfarande (
skiljenämnd
).
Att tänka på i anställningsavtalet
Om du får ett negativt beslut från Försäkringskassan eller Afa Försäkring i ett ärende som har koppling till en arbetsskada och vill få en juridisk bedömning om det finns förutsättningar att driva ditt ärende vidare till domstol kan du kontakta Unionen.
Mer om facklig rättshjälp vid arbetsskada
Om en tvist har uppstått när du varit yrkesverksam medlem kan du få förhandlingshjälp och rättshjälp även om ditt medlemskap upphört av tvingande skäl, till exempel pensionering.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.