Förmånstagarförordnande för tjänstepensionen ITP
Ett förmånstagarförordnande visar vem eller vilka av de efterlevande som ska få ersättning från försäkringar om du avlider.
Ett förmånstagarförordnande visar vem eller vilka av de efterlevande som ska få ersättning från försäkringar om du avlider.
Inkomstbasbelopp (ibb) 2023:
1 inkomstbasbelopp = 74 300 kronor
7,5 ibb = 557 250 kronor (45 676 kronor per månad)
Semestertillägg ska räknas in och årsbeloppet delas därför med 12,2.
Det vanliga är att ett så kallat generellt förmånstagarförordnande gäller för försäkringarna. Om du inte vill att det generella ska gälla, kan du för vissa försäkringar skriva ett eget särskilt förmånstagarförordnande, där du anger vem eller vilka som ska vara förmånstagare. Det gäller då istället för det generella.
Det generella förmånstagarförordnandet kan se olika ut beroende på vilken försäkring som det ska gälla för. Här hittar du några regler.
Återbetalningsskydd (ITP1 och ITPK) och familjeskydd (ITP1 och ITPK) är två olika efterlevandeskydd som du kan välja om du har den premiebestämda tjänstepensionen ITP1 eller ITPK.
Förmånstagare:
Familjepension (om du har ITP2) är en särskild försäkring till dina efterlevande genom den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP2. Den gäller endast dig som har en lön över 7,5 inkomstbasbelopp, är född 1978 eller tidigare och har en arbetsgivare med kollektivavtal .
Förmånstagare:
Det är möjligt att avstå från familjepension och istället förstärka sin egen tjänstepension genom ITPK. På den delen kan du i så fall välja efterlevandeskydd som inkluderar sambo.
Förmånstagare:
När det gäller tjänstegrupplivförsäkring TGL kan du i ett särskilt förmånstagarförordnande (blankett hos Collectum) ange vilken fysisk person som helst, till exempel sambo, eller ändra ordning i det generella. Du kan också välja att göra tjänstegrupplivförsäkringen till enskild egendom för mottagaren.