Påverka Unionen som egenföretagare

Mycket av medlemsinflytandet i Unionen utgår från en arbetsplats via en klubb. Men du som är egenföretagare kan också vara med och påverka Unionens medlemskap och inriktning.

Det finns många olika vägar för dig som egenföretagare att påverka vilka frågor Unionen ska driva, både vad gäller politik och medlemserbjudandet. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Du hittar kontaktuppgifter längst ned på sidan. 

Ge oss feedback på medlemserbjudandet

Vad tycker du om erbjudandet och de tjänster som du har tillgång till som egenföretagare? Och vad tycker du om vår information till egenföretagare? Genom din feedback kan vi utveckla erbjudandet och vårt stöd till dig. 

Ring eller skriv till oss om du vill ge oss feedback på något du tycker är bra eller något som du tycker kan bli bättre i medlemskapet. (Du hittar kontaktuppgifter längst ned på sidan.)

Påverka och lyft en enskild fråga

Unionen driver politik för egenföretagare, där ett exempel som vi vill påverka är socialtjänstförsäkringen. Har du andra frågor som du vill att Unionen driver på arbetsmarknaden och i politiken? 

Skriv en motion

Att skriva en motion till förbundsstyrelsen, exempelvis ett förslag till Unionens politik för egenföretagare, är ett bra sätt att påverka vilka frågor Unionen ska driva. Du kan också rikta din motion till Unionens kommande kongress , förbundsråd eller regionråd , beroende på vilken fråga du vill driva.

Det finns några saker att tänka på när du skriver en motion. Har du frågor eller vill ha lite coachning i hur du bör formulera dig kan du höra av dig till oss. 

Skriv en debattartikel i Kollega

Unionens medlemstidning Kollega har debattartiklar med bland annat medlemmar som författare. Skicka in din text om du vill synas med just din åsikt. 

Gå på medlemsmöte

De 18 regionerna i Unionen erbjuder lite olika medlemsaktiviteter där du kan använda ditt inflytande i förbundet. Ett exempel är allmänna medlemsmöten där regionrådsombud väljs.

Inbjudningar till medlemsaktiviteter får du via e-post. Du kan också titta efter medlemsaktiviteter i din region på sidan med Kurser & Aktiviteter

Påverka tillsammans i din region

I Unionen finns något som kallas allmän klubb. Medlemmar i Unionen som inte tillhör en arbetsplats med klubb kan gå med i den allmänna klubben i sin region .

Bli förtroendevald och påverka ännu mer

Som egenföretagare kan du även påverka förbundets arbete genom att bli förtroendevald  i Unionen. Du kanske vill vara med på ett regionråd , förbundsråd eller kanske som kongressombud vid kommande kongress

Läs hur du gör för att nominera dig själv eller någon annan

Samverkansgruppen för förtroendevalda egenföretagare

Om du blir förtroendevald i Unionen och är egenföretagare är du välkommen att höra av dig till vår samverkansgrupp för förtroendevalda egenföretagare. Där finns möjlighet att diskutera frågor som gäller för hela förbundet oavsett vilken region du tillhör. Samverkansgruppen arrangerar också digitala nätverksträffar där du som egenföretagarmedlem är välkommen. 

Samverkansgruppen består av förtroendevalda från hela landet. I dagsläget kommer de ifrån Dalarna, Stockholm, Göteborg, Östergötland och Uppland.

Demokratin i Unionen – så funkar det

Unionen är en medlemsstyrd förening byggd på representativ demokrati. Det är du som medlem som väljer dina företrädare och bestämmer om Unionens verksamhet.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg