Utköpt som chef
På senare år har trenden att köpa ut anställda ökat. Vi guidar dig i vad som är bra att tänka på och hur Unionen kan hjälpa dig.
På senare år har trenden att köpa ut anställda ökat. Vi guidar dig i vad som är bra att tänka på och hur Unionen kan hjälpa dig.
Unionen förhandlar normalt inte utköp. Utköp är en frivillig överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren.
En enskild överenskommelse med en arbetsgivare, alltså ett utköp, är frivillig. Det är inget du måste gå med på. Det är också viktigt att komma ihåg att ingenting är klart förrän avtalet är påskrivet. Arbetsgivaren kan när som helst dra sig ur pågående samtal om villkoren i utköpet. Något annat som också är viktigt att tänka på är att se till att alla utköpsvillkor regleras skriftligt i avtalet. Ha ingenting endast muntligt.
Fundera på om du vet varför arbetsgivaren vill göra det här. Har din arbetsgivare mycket att förlora på att ha kvar din roll eller vill de vara schyssta mot dig? Det kan vara värt att tänka på och ger dig ett perspektiv på om det faktiskt finns en grund för uppsägning eller om det är något annat som ligger bakom.
Om du tackar nej till utköpet så måste arbetsgivaren förhandla med ditt fackförbund och är även skyldig att undersöka om det finns en möjlighet att omplacera dig till en annan tjänst. Som chef kan det vara svårt att bli omplacerad till en likvärdig tjänst och din lön kan komma att bli lägre om du hamnar på en tjänst utan chefsansvar.
Skulle det vara så att det inte finns någon grund för uppsägning så har du ett bra förhandlingsläge.
Om du som chef får en förfrågan om att bli utköpt kan det vara svårt att veta vad som gäller. Genom Chefslinjen, Unionens rådgivning för chefer, kan du som medlem i Unionen Chef få svar på dina frågor om arbetsrätt och ledarskap, samt hjälp med vilka lagar och regler som gäller vid uppsägning.
När du står inför ett beslut om att acceptera ett utköpsavtal, eller inte, så är det viktigt att du har koll på vad du hade fått och haft rätt till om uppsägningen hade gått till på vanligt sätt och därmed omfattats av LAS. Hur lång hade till exempel uppsägningstiden varit, hade du varit arbetsbefriad eller inte? En annan sak som är viktig att ha i åtanke är att det inte finns någon företrädesrätt till återanställning om du blir utköpt.
En vanlig inkommande fråga till Unionen är om erbjudandet om utköp ska anses som bra eller inte. Chefslinjen kan hjälpa till genom att jämföra det som erbjudits genom utköpsavtalet kontra vad en vanlig uppsägning hade gett, enligt LAS. Det är därefter upp till dig att ta beslut om det som du har erbjudits är bra nog. Chefslinjen kan vara dig behjälplig genom att ta fram plus och minus.
Ett utköpsavtal väcker med all säkerhet reaktioner inom dig. En känsla av att inte vara önskvärd längre och att det inte finns någon framtid för dig på företaget, i kombination med ilska och sorg, kan leda till tron att det inte finns någon mening med att förhandla med arbetsgivaren. Och känslor kan faktiskt vara en anledning till att en chef går med på ett utköp lättare.
Om det handlar om en omplacering inom företaget så kan även känslan av prestige väckas och frågor som ”Vad ska de andra tänka om jag blir omplacerad till en lägre tjänst?” kan komma.
Vid utköp kopplat till en omorganisation så kan en anledning vara att företaget vill få in nya personer för att markera att de startar på nytt och tar nya tag.
Det som kan kännas svårt för dig som chef i den här situationen är att det i och med detta kan vara mycket uppsägningar på gång inom företaget. Det kan kännas extra tungt när du kanske sitter på kunskap om att personer ur den egna arbetsgruppen kommer att sägas upp. I en sådan situation behöver du hantera dina medarbetares oro samtidigt som du själv går och bär på en oro över din egen situation.
Fysisk aktivitet, dagliga återkommande rutiner och samtal kan hjälpa dig att hantera ditt eget mående. När du mår bra så har du också bättre förutsättningar att kunna vara ett bra stöd till dina medarbetare i den förändringsresa som ni delar.