Vi står upp för schyssta löner

Avtalsrörelsen pågår i ett läge med höga räntor och stigande priser. Samtidigt gör många företag stora vinster. Därför kräver Unionen schyssta löneökningar. Extra viktigt är det att de med lägst inkomst får en lön det går att leva på.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 20 mars 2023

Jag står upp för schyssta löner

Schysst lönesättning

Sverige har en tradition av schysst  lönesättning . Den är en del av den  svenska modellen . Enkelt förklarat bygger den på att fack och arbetsgivare förstår värdet av varandra. Utan duktiga människor som jobbar, inga framgångsrika företag och tvärtom. I goda tider begär facken inte skyhöga löneökningar, för vi tar ansvar. Och i tuffa tider, förstår arbetsgivarna att de som jobbar och producerar värde bör få en bra lön. Ja, det finns ett schysst tänk i botten.

Vi befinner oss just nu i en komplicerad situation, där inflationen har ätit upp många års reallöneökningar. Samtidigt går många företag bra. Företagen är konkurrenskraftiga och har god lönsamhet. Unionen och arbetsgivarnas parter har kommit överens om nya kollektivavtal för tjänstemän inom industrin. Det betyder att vi har ett märke som är normerande även i förhandlingar med arbetsgivare inom andra områden.

Det nya avtalet har ett totalvärde på 7,4 procent för en  avtalsperiod  om två år fördelat på 4,1 procent år ett och 3,3 procent år två. Förutom löneökningar innehåller avtalet ökade avsättningar till deltids- och flexpension och en efterlängtad och viktig satsning på lägstalöner med 1350 kronor det första året. Avtalet gäller från den 1 april 2023.

De lägsta lönerna måste upp

Vi behöver ha löner som det går att leva på. Den som jobbar heltid, ska ha pengar till hyran och kunna köpa mat. Allt annat är ovärdigt. Ändå finns det just nu grupper i Sverige med så låga löner och små marginaler att de kämpar för att få ihop vardagen. Framförallt i denna tid av höga räntor och hög  inflation .

Därför är en central del i årets  löneförhandling  att de med lägst löner ska få en rejäl höjning. Ibland höjs det röster som hävdar att vi inte har råd med denna satsning, att det blir för dyrt och leder till ökad arbetslöshet. Facken inom industrin har gjort en översikt av forskningen om hur lägstalöner påverkar sysselsättningen. Den visar att arbetsgivarna pressat ner lägstalönerna under värdet av de anställdas bidrag till verksamheten. I teorin skulle de alltså kunna höjas utan att jobben blir färre.

Sverige har gjort sig känt för att vara ett anständigt land. Nu står vi upp för att fortsätta den traditionen genom schyssta löner åt alla.

Vi är många som står bakom dessa krav. Gör det du också!