Det ekonomiska läget – Hur påverkas avtalsrörelsen och lönebildningen av inflationen?
Effekterna av pandemin och nu kriget i Ukraina har skapat en situation där inflationen i Sverige är ovanligt hög. Hur ser Unionen på det här?
Effekterna av pandemin och nu kriget i Ukraina har skapat en situation där inflationen i Sverige är ovanligt hög. Hur ser Unionen på det här?
Publicerad 28 april 2022
Att kriser påverkar inflationsläget är inte ovanligt eller konstigt och Unionens har än så länge fortsatt tillit till att Riksbanken tar ansvar för att inflationen kommer ligga runt målet på två procent på sikt.
Förenklat kan man säga att inflation innebär att priserna ökar vilket leder till att pengarna tappar i värde.
Motsatsen till inflation kallas deflation, vilket då innebär att priserna sjunker och det leder till att pengarna ökar i värde.
Läs mer om inflation på Riksbankens webbplats. Riksbankens inflationsmål är att hålla inflationen kring 2 procent per år.
När Unionen ska förhandla fram nya villkor i kollektivavtalen under avtalsrörelsen handlar mycket om nivån på löneökningarna. Hur mycket ska lönerna öka på en kollektiv nivå under avtalsperioden? Den siffran kallas ”Märket” och är ett verktyg för att du som jobbar ska kunna få en stabil och rimlig löneökning.
Målet är alltid att du ska få mer pengar i plånboken men samtidigt ska märket se till att Sverige behåller sin internationella konkurrenskraft. Därför är det den mest internationellt konkurrensutsatta sektorn som är först ut när nya kollektivavtal sluts i Sverige. I dagsläget innebär det att det är parterna inom Industriavtalet som sätter märket. Den siffra som parterna inom Industriavtalet kommer överens om utgår sedan andra branscher ifrån i sina avtalsförhandlingar.
Märket är ingen lag, utan just ett riktmärke. Löner kan variera i lokala avtal och till viss del i branschvisa avtal. På individnivå ska din prestation avspegla sig i lönekuvertet och där ska märket inte utgöra något tak.