Avtal 2023 - bästa möjliga nivå

Unionen har i uppdrag att förhandla fram bästa möjliga deal för dig och alla andra medlemmar - här förklarar vi varför mest inte alltid är bäst.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Avtal2023

Att inflationen är hög märks inte minst när man går till mataffären och handlar. Eller vad sägs om en vanlig ost för 199 kronor kilot? Och många spår att det blir värre innan det blir bättre. Det här händer samtidigt som det nu pågår en avtalsrörelse . Ett utmärkt läge att begära betydligt högre löner kan tyckas, men riktigt så enkelt är det inte. Unionen och våra medparter (som det kallas på förhandlarspråk) försöker förhandla fram den bästa dealen för dig – och det är alltid en balansgång, för mest är inte alltid bäst. Här förklarar vi varför.

Info icon Shape info icon

Inflation

Förenklat kan man säga att inflation innebär att priserna ökar vilket leder till att pengarna tappar i värde.

Deflation

Motsatsen till inflation kallas deflation, vilket då innebär att priserna sjunker och det leder till att pengarna ökar i värde.

 

Läs mer om inflation Riksbankens webbplats. Riksbankens inflationsmål är att hålla inflationen kring 2 procent per år. 

Förbättra på din arbetsplats - bli förtroendevald

Hur du har det på jobbet påverkar dig, så var med och påverka hur du har det på jobbet. Som medlem i Unionen får du möjlighet att vara med och engagera dig och driva de frågor som är viktigast på just din arbetsplats.

Ett medlemskap i Unionen

Vad du får som medlem i Unionen? Arbetsrättslig rådgivning, stöd och hjälp inför löneförhandling, möjlighet till insyn och påverkan inför större förändringar i anställningen, stödet från Sveriges största fackförbund och en av de allra bästa inkomstförsäkringarna på marknaden. Bland annat!