Vad har du i semesterlön?
Så här är det: vad du har i semesterlön beror bland annat på om det finns kollektivavtal eller inte. Här visar Unionens medlemsrådgivare hur du kan räkna fram vad du bör få ut.
Bli medlem här!Så här är det: vad du har i semesterlön beror bland annat på om det finns kollektivavtal eller inte. Här visar Unionens medlemsrådgivare hur du kan räkna fram vad du bör få ut.
Bli medlem här!Unionens rådgivare får ofta frågor rörande hur semesterlönen ska beräknas. För ja, när du har semester ska du inte bara få din vanliga månadslön, utan också ett särskilt tillägg. Och hur stort tillägget är beror på:
- Vad man först måste ta reda på är om företaget har kollektivavtal eller inte, förklarar Jenny, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
Månadslön + semestertillägg = semesterlön
Det vanligaste är att man får lön som vanligt den period man har tagit ut semester, och så kommer semestertillägget vid nästa månads utbetalning. Men även det kan variera.
Enligt Jenny händer det att arbetsgivare missar eller låter bli att betala ut ditt avtalade eller lagstadgade semestertillägg , så att du bara får din vanliga månadslön under semestern också.
- Det är viktigt att du håller koll på att du får ut vad du ska ha. Så se till att spara alla dina lönespecifikationer, särskilt de du får före, under och efter din semester.
Skulle du ha anledning att tro att din arbetsgivare undanhåller semestertillägget ska du som är medlem genast höra av dig till oss på Unionen, för det kan handla om avtalsbrott och leda till skadestånd.
Förväxla inte semesterlön med semesterersättning :
Om du frågar dem som jobbar med att betala ut lön och semester-ersättning kommer de troligen att säga något om de två begreppen; intjänandeår och semesterår .
Om du varit anställd ett helt intjänandeår har du tjänat in full semesterlön och har rätt till minst 25 betalda semesterdagar oavsett ålder eller anställningsform. Men i många kollektivavtal har Unionen förhandlat fram fler semesterdagar.
- Ganska vanligt är att nyanställda ges förtida betalda semesterdagar, ett slags lån från arbetstagaren, som preskriberas efter fem års anställning.
Ifall du jobbat deltid under det intjänandeår då du tjänat in dina semesterdagar kommer det att påverka din semesterlön .
Också om du blev anställd under intjänandeåret så kan det vara så att du inte fullt ut har tjänat in rätten till fullt betald semester.