Kom in och kom ut i arbetslivet!

Tillsammans kämpar vi för ett öppet arbetsliv där ingen stängs ute eller inte. Oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Hbtqi-personer har kämpat i alla tider med att våga leva som sig själva fullt ut. Att kunna ”komma ut” inför nära och kära – men också i arbetslivet där vi ändå spenderar en stor del av vår tid. För hur ska vi kunna prestera och bidra hundraprocentigt på jobbet om vi inte helt och hållet kan visa vilka vi är? Om vi måste lägga tid och energi på att dölja och stänga in?

Men för att kunna komma ut på arbetsplatsen måste du först komma in. Få plats. Få jobbet. Och även här upplever hbtqi-personer utmaningar och hinder. Att de väljs bort och stängs ute vid rekryte­ringar, eller själva låter bli att söka vissa tjänster av rädsla för att inte passa in eller accepteras. På grund av gamla normer och fördomar.

När alla oavsett sexuell läggning och könsidentitet får plats och kan vara sig själva på jobbet – då har vi ett öppet arbetsliv på riktigt.

Välkommen in. Och ut!
 

Glad tjej med kort rosa hår mitt i ett möte vid konferensbord

Första året på jobbet avgörande för att våga komma ut


Visste du att de flesta hbtqi-personer som kommer ut på jobbet gör det under första året – eller inte alls? Det säger en hel del om hur viktigt det är att skapa en inkluderande arbetsmiljö från dag ett.

Vi är varandras arbetsmiljö och har tillsammans ansvar för en inkluderande arbetsplats. Tänk ett varv extra och undvik fördomsfulla frågor så får vi ett arbetsliv där alla kan leva sitt liv som sig själva.

9 tips för en inkluderande arbetsmiljö:

  • Ofta tas det för givet att människor är heterosexuella, men egentligen kan du inte veta vilken sexuell läggning en person har om inte personen ifråga själv har valt att berätta. Använd därför gärna könsneutrala ord som partner och sambo hellre än flickvän, pojkvän, maka eller make när du frågar om kollegors familjeförhållanden.
  • Raljera inte över ordet ”hen”. Hen är ett pronomen och ett viktigt ord för många människor som varken identifierar sig som kvinna eller man.

Egentligen kan du inte veta vilken sexuell läggning en person har om inte personen ifråga själva har valt att berätta.

  • Använd inte nedvärderande ord om hbtqi-personer. Är du osäker på om ett ord är nedsättande, välj hellre ett annat.
  • Använd inte hbtqi-personer som allmän frågelåda. Är du nyfiken, kolla först om det är okej att fråga. Och ställ inte frågor som är så intima att du själv inte skulle vilja svara på dem.
Bordsryttare

Gör din egen hbtqi-fikasnackare!

Få igång samtalet på jobbet om fördomar och vad vi kan göra för att hjälpa varandra vara inkluderande och inte diskriminerande. Ladda ner PDF:en, skriv ut och tejpa ihop. Placera den på ett fikabord och hör samtalet komma i gång.
  • Säkerställ att toaletterna på arbetsplatsen är könsneutrala. Om ni har omklädningsrum och det finns behov av ett enskilt rum för ombyte, ordna det!
  • Skratta inte med om det dras homofobiska eller transfobiska skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar dessa. Det spelar ingen roll om någon på arbetsplatsen är (öppet) homo- eller bisexuell, queer eller har en transidentitet. En kränkande jargong är alltid skadlig för arbetsmiljön.
  • Säg gärna ”alla, oavsett kön” snarare än ”män och kvinnor”.
  • Oavsett vilken sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck du har bör du ställa dig frågan hur enkelt det vore att berätta att du är hbtqi-person på din arbetsplats. Om svaret är att det inte skulle ses som en självklarhet bör du lyfta frågan med dina kollegor om hur ni tillsammans skapar förutsättningar för öppenhet på jobbet.
David Zaar är vinnare av priset Årets hbtqi

Årets hbtqi: Heja David Zaar!

David har alltid hbtqi-glasögonen på sig i det lokala klubbarbetet. Engagerat och drivet - och med grund i sina egna erfarenheter - belyser han hbtqi-frågorna på arbetsplatsen.