Säkerhetsföretagen
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info, läs mer i Avtalsnytt nedan och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 maj 2025 - 30 april 2027 och då gäller:
Unionen har tecknat ett nytt avtal om löner och allmänna anställningsvillkor som gäller på din arbetsplats. Genom avtalet får du som medlem en bra grund för fortsatt löneutveckling , arbetstidsförkortning införs och ny avsättning till flexpension/deltidspension.
Det nya avtalets totala värde är 6,4 procent varav 5,5 procent avsätts till löneökning, 0,5 procent till arbetstidsförkortning och 0,4 procent till Flexpension.
Löneavtalet är ett pottavtal med en utvecklad löneprocess som säkerställer både fackligt och individuellt inflytande. Avtalet innehåller en lönepott som beräknas utifrån medlemmarnas sammanlagda lönesumma och som ska fördelas på Unionens medlemmar i enlighet med avtalets principer.
Nytt i löneavtalet är att arbetsgivaren får möjlighet att slå ihop arbetsplatser med max fem Unionenmedlemmar med andra arbetsplatsen med max fem Unionenmedlemmar vid beräkning och fördelning av potten. Klubb eller arbetsplatsombud med mandat att förhandla lön kan dock kräva att potten beräknas och fördelas på den eller de arbetsplatser som man förhandlar för. Observera att det finns datum i löneavtalet som anger när det senast ska begäras.
Pottens storlek är inte samma sak som den individuella löneökningen utan fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar mellan företaget och klubben (om sådan finns) eller mellan tjänstemannen och den lönesättande chefen. En viktig del i löneprocessen är att utvecklingssamtal och lönesamtal ska hållas årligen med alla tjänstemän . I lönesamtalet ska den individuella prestation i förhållande till företagets lönekriterier och de individuella målen diskuteras och det är detta som ska ligga till grund för hur stor löneökning du får. Nytt i avtalet är att närmaste chef har kontinuerlig dialog om verksamhetens krav, arbetstider och återhämtning med individer som har avtalat bort sin rätt till övertidsersättning .
Som enskild individ kan det vara svårt att överblicka om löneökningarna fördelas på ett rättvist sätt. Om ni bildar
klubb
på arbetsplatsen får ni möjlighet till insyn och påverkan i bland annat lönefrågor.
Lönerevision
Under avtalsperioden sker två lönerevisioner där följande pott ska fördelas:
Åtgärdsplan vid låg eller ringa löneökning
Tjänsteman som får mycket låg, eller ingen lönehöjning alls, har rätt att få en individuell åtgärdsplan . Åtgärdsplanen ska vara skriftlig och upprättas gemensamt av chef och tjänsteman. Åtgärderna ska syfta till att tjänstemannen framgent ska kunna ges förutsättningar till en bättre löneutveckling .
Uppmärksamma att särskilda bestämmelser gäller för företag som varit medlemmar i Säkerhetsföretagen per den 30 november 2020. Det totala utrymmet för individuella lönehöjningar beräknas som 3,2 % och 2,7 % av summan av fasta kontanta löner för
tjänstemän
den 30 april 2025 och den 30 april 2026.
Lägsta månadslön
Om tjänstemannen senast den 30 april 2025 respektive den 30 april 2026 har fyllt 20 respektive 24 år ska lönen uppgå till lägst:
20 år | 24 år | |
2025 | 20 900 kr | 24 539 kr |
2026 | 21 423 kr | 25 152 kr |
Ett system för arbetstidsförkortning har införts på avtalsområdet som innebär att alla tjänstemän får en (1) ledig dag/kalenderår från och med 2026. Lokala parter kan komma överens om förläggning av dagen. Om ingen överenskommelse träffas bestämmer arbetsgivaren om det blir en hel dag ledigt eller två (2) halvdagar i anslutning till veckoslut/annan ledig dag. Senast vid årsskiftet ska arbetsgivaren meddela när nästa års ledighet kommer förläggas. Arbetstidsförkortningen motsvarar ett värde om 0,5 procentenheter, vilket belastar avtalsvärdet genom att löneökningsutrymmet reduceras med detta belopp.
Under avtalsperioden utökas flexpensionsavsättningarna med 0,2 procent för 2025 och ytterligare 0,2 procent för 2026. Det nya sammanlagda värdet av flexpensionen, som är en extra kompletterande tjänstepensionsavsättning, blir därmed 1,7 procent vid avtalsperiodens utgång.
Särskilda regler gäller för företag som varit medlemmar i Säkerhetsföretagen per den 30 november 2020. För dessa görs det utöver den ordinarie avsättningen till Flexpension i Tjänsteföretag, en kompletterande avsättning för samtliga tjänstemän så att avsättningen uppgår till sammanlagt 2,0 procent.
Från och med den 1 maj 2025 minskas den kompletterande avsättningen, utöver den ordinarie avsättningen till Flexpension i Tjänsteföretag, från 0,7 procent till 0,5 procent för samtliga tjänstemän .
Från och med den 1 maj 2026 minskas den kompletterande avsättningen, utöver den ordinarie avsättningen till Flexpension i Tjänsteföretag, från 0,5 procent till 0,3 procent för samtliga tjänstemän .
Mertidsersättning utgår ur avtalet. Den som är deltidsanställd har rätt till samma ersättning som heltidsanställda när de arbetar mer än sin ordinarie arbetstid.
Bättre ersättning för förskjuten arbetstid (OB) fredagskvällar.
Semesterlön kan inkluderas i rörlig lön om den ensidigt utgiven, inte utgör väsentlig del av lönen och utbetalas högst fyra gånger per år. Detta avser vanligtvis bonus -utbetalningar.
Begränsningsperiod för ordinarie arbetstid utökas till 12 månader.
Övertidsersättning utges per fullgjord halvtimme.
Partena är överens om en partsgemensam arbetsgrupp under avtalsperioden i syfte att se över samt vid behov utveckla gällande Avtal om kompetensutveckling .
Nedan gäller tidigare avtalsperioden.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-04-30. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation .
Löneavtalet är sedan dess ett så kallad processlöneavtal med pott som tar fasta på att det genomförs en lokal löneprocess , på ett sätt som ger den lokala klubben och individen inflyttande över lönesättningen. De medarbetare som får låg eller ingen lönehöjning alls har rätt till en åtgärdsgaranti. Det ska då tas fram en individuell åtgärdsplan som tar fasta på att komma tillrätta med vad som orsakat den dåliga löneutvecklingen. Exempelvis kan den innebära utbildning, uppföljningar och annat stöd för individen
Det totala löneutrymmet för Unionens medlemmar ska vara:
Särskilda bestämmelser
Särskilda bestämmelser gäller för företag som varit medlemmar i Säkerhetsföretagen per den 30 november 2020. Det totala löneutrymmet för Unionens medlemmar hus dessa företag ska istället vara:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 respektive 24 år uppgå till lägst:
20år | 24år | |
2023-05-01 | 19 681 kr | 23 108 kr |
2024-05-01 | 20 291 kr | 23 824 kr |
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för Flexpension i Tjänsteföretag enligt principer som fastställdes i överenskommelsen från 22 februari 2017. Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,2 procent för 2024 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,3 procent vid avtalsperiodens utgång.
Särskilda bestämmelser
För företag som varit medlemmar i Säkerhetsföretagen per den 30 november 2020 görs, utöver den ordinarie avsättningen till Flexpension i Tjänsteföretag, från och med den 1 maj 2023 till och med 30 april 2024 även fortsättningsvis en kompletterande avsättning på 0,8 % för samtliga
tjänstemän
. Avsättningen uppgår därmed till sammanlagt 1,9 %.
Från och med den 1 maj 2024 minskas den kompletterande avsättningen, utöver den ordinarie avsättningen till Flexpension i Tjänsteföretag, från 0,8 % till 0,7 % för samtliga
tjänstemän
. Avsättningen från och med den 1 maj 2024 uppgår därmed till sammanlagt 2 %.
Parterna är överens om att en partsgemensam arbetsgrupp under avtalsperioden där man tillsammans ska se över möjligheter till utveckling av lokala förhållanden på arbetsplatserna inom avtalsområdet.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb , hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar
klubb
på arbetsplatsen
En egen Unionen- klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor .
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
I kompetensutvecklingsavtalet beskrivs hur kompetensutveckling betald av arbetsgivaren ska gå till. Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.