Frågor och svar - Unionens inkomstförsäkring
Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om Unionens inkomstförsäkring.
Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om Unionens inkomstförsäkring.
A-kassans regelverk har tillfälligt förändrats från och med 13 april, det vill säga utbetalningar från och med ersättningsvecka 2020-16. Förändringen innebär bland annat att a-kassans inkomsttak för de första 100 ersättningsdagarna höjts från 25 025 kr till 33 000 kr vilket innebär att din ersättning från inkomstförsäkringen kan komma att påverkas.
Utöver dessa ändringar höjs taket för ersättning från a-kassan från dag 101 från 760 kronor till 1 000 kronor per dag under perioden 29 juni 2020 till 3 januari 2021.
Preliminärt kommer det höjda nivåerna för a-kassetaket att förlängas i ytterligare två år.
Du behåller din nuvarande ersättningsnivå på upp till 80 % av tidigare inkomst, men i de fall där ersättningen från Unionens inkomstförsäkring påverkas kommer a-kassan istället betala ut en större del. I slutändan kommer du fortsatt att få ut upp till 80 % av din tidigare inkomst under ersättningsperioden från Unionens inkomstförsäkring.
Det kan dock bli en skillnad i din totala ersättning utifrån skatteeffekter. Din ersättning från inkomstförsäkringen är inte skattepliktig till skillnad från ersättning från a-kassan. Vi beräknar din ersättning genom att göra ett schablonavdrag som motsvarar skatt enligt skattetabell 30, kolumn 5. A-kassan drar skatt utifrån skattetabellen i din hemkommun. Detta innebär att din totala ersättning efter skatt kan komma att påverkas.
För mer information om den nya a-kassereglerna, kontakta din a-kassa.
Från och med 1 december 2020 har du i inkomstspannet 20 900 kr – 27 500 kr/mån inte längre möjlighet att teckna Unionens tilläggsförsäkring.
För att lindra de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning har riksdagen beslutat att a-kassans inkomsttak efter ersättningsdag 100 höjs från 20 900 kr till 27 500 kr. Höjningen gäller från den 29 juni 2020 t.o.m. den 31 december 2022.
Tidigare hade du med en lön på mellan 20 900 kr och 27 500 kr möjlighet att teckna tilläggsförsäkringen under tiden för den tillfälliga höjningen i a-kassan. Det gjorde vi möjligt under förutsättning att höjningen av taket i a-kassan var tillfällig. Nu när nytt riksdagsbeslut ger minst ytterligare två år med förhöjda a-kassenivåer har vi inte längre möjlighet att erbjuda tilläggsförsäkringen till dig i det inkomstspannet.
Utifrån nu gällande inkomsttak i a-kassan har du med en lön under 27 500 kr ingen möjlighet att få ersättning från din tilläggsförsäkring.
För dig som redan har tecknat tilläggsförsäkringen med lön mellan 20 900 - 27 500 kr/mån kan du läsa mer om vad som gäller i separat info här på sidan.
I december 2020 beslutade Riksdagen om att förlänga de tillfälligt förstärkta ersättningsnivåerna i a-kassan . Riksdagens beslut innebar att a-kassans inkomsttak efter a-kassans ersättningsdag 100 höjs från 20 900 kr till 27 500 kr. Höjningen trädde ikraft den 29 juni 2020 och gäller, om inte Riksdagen beslutar om annat, fram till och med den 31 december 2022.
För dig som har en lön mellan 20 900 kr och 27 500 kr/mån och sedan tidigare tecknat tilläggsförsäkringen, kommer tidigare tillämpning (gällande f.r.om. 29 juni 2020) fortsatt att gälla till och med den 31 december 2022. Tillämpningen innebär att det är möjligt för dig att behålla din sedan tidigare tecknade tilläggsförsäkring under denna tidsperiod. Beroende på hur länge du har haft din tilläggsförsäkring ger vi dig en möjlighet att antingen fortsätta tjäna in så kallad kvalificeringstid, d.v.s. tiden du måste ha tilläggsförsäkring innan du kan erhålla ersättning från försäkringen eller, om kvalificeringstiden redan uppnåtts, behålla intjänad kvalificeringstid i försäkringen. Om vi inte hör något ifrån dig kommer vi utgå ifrån att du vill ha kvar din tilläggsförsäkring under tiden för den tillfälliga höjningen.
I syfte att du som medlem i Unionen och som tidigare tecknat tilläggsförsäkring ska känna trygghet i att du inte betalar i onödan för en försäkring som du inte kommer kunna nyttja har vi beslutat om att vidta följande åtgärder under perioden för den tillfälliga höjningen av a-kassan.
Vi vet i dagsläget inte vad som kommer att ske med a-kassans höjda inkomsttak efter den 31 december 2022. Vi vill understryka att utifrån nu gällande inkomsttak i a-kassan har du med en lön under 27 500 kr ingen möjlighet att få ersättning från din tilläggsförsäkring.
Om du har bankID kan du enkelt logga in på mina sidor för att se om du omfattas av inkomstförsäkring och om du har tecknat tilläggsförsäkring.
Läs också mer under "Vad krävs för att omfattas av inkomstförsäkringen?" och "Vad krävs för att få ersättning från inkomstförsäkringen?"
Du omfattas av Unionens inkomstförsäkring när:
Du omfattas av tilläggsförsäkringen när:
För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du:
* För att återkvalificera dig för en ny ersättningsperiod gäller särskilda villkor (se nedan).
Grundkrav - 12 månaders medlemskap i Unionen och en a-kassa
Kvalifikationstiden är 12 månader, dvs den tid du måste ha varit med i både Unionen och en svensk a-kassa för att uppfylla grundkraven för att få ersättning från Unionens inkomstförsäkring.
12 månader även för tilläggsförsäkringen
Väljer du att teckna Unionens tilläggsförsäkring för 50 extra ersättningsdagar utöver de 150 dagar som redan ingår i medlemsavgiften räknas 12 månaders kvalifikationstid från den dag du tecknade tilläggsförsäkringen.
Så här fungerar det
Säg att du blev medlem i Unionen 2018-07-01 och uppfyller övriga krav för inkomstförsäkringen. Först ett år senare, 2019-07-01, valde du att teckna tilläggsförsäkringen. Om du skulle bli arbetslös 2020-01-01 prövar vi hur lång kvalifikationstid du har uppnått för både inkomstförsäkringen och tilläggsförsäkringen per den dag du blev arbetslös.
I det här fallet har du 18 månader kvalifikationstid för inkomstförsäkringen men bara 6 månaders kvalifikationstid för tilläggsförsäkringen. Eftersom kravet på kvalifikationstid är 12 månader för både inkomstförsäkringen respektive tilläggsförsäkringen har du i detta fall uppfyllt villkoret och kvalificerat dig för inkomstförsäkringen men inte tilläggsförsäkringen.
Återkvalificering för en ny period med inkomstförsäkring
För att återkvalificera dig för en ny ersättningsperiod med 150 nya dagar, måste du avbryta arbetslösheten med arbete i minst 12 sammanhängande månader och varje kalendermånad ska innehålla minst 80 timmars arbete. Du får inte tagit ut någon ersättning från a-kassan eller aktivitetsstöd från Försäkringskassan under dessa 12 månader.
Skulle du efter minst 12 månaders arbete återigen bli arbetslös kan du på nytt ansöka om inkomstförsäkring.
När du blir arbetslös är det a-kassan som fastställer vilken snittinkomst du haft innan du blev arbetslös. Det är utifrån a-kassans uträkning av din ersättningsgrundande inkomst du sedan får ersättning från inkomstförsäkringen. Om du löneväxlar så påverkar det beloppet som a-kassan beräknar din ersättningsgrundande inkomst på. Beroende på att denna inkomst blir lägre när du löneväxlar får du även en lägre ersättning från inkomstförsäkringen. Har du frågor om hur a-kassan räknat ut din inkomst, vänligen kontakta din a-kassa.
Unionen gör ingen egen uträkning utan går helt och hållet på den inkomst a-kassan fastställt.
Kvalifikationstid är den tid du behöver vara medlem i förbundet innan du kvalificerat dig för ersättning från inkomstförsäkringen. Förutom att du behöver kvalificerat dig för a-kassa behöver du ha varit medlem i fackförbundet i 12 månader för att uppfylla kvalifikationstiden för ersättning från inkomstförsäkringen. Kvalifikationstiden är ett av villkoren och för att ta del av övriga försäkringsvillkor kan du läsa mer under "Vad krävs för att få ersättning från inkomstförsäkringen?"
Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassans ersättning om du slår i deras ersättningstak och eftersom a-kassan inte ersätter dig för att du deltar i korttidsarbete omfattas denna del inte av inkomstförsäkringen.
Unionens inkomstförsäkring är väl rustad för att större oroligheter kan uppstå på arbetsmarknaden och följer de regler som Finansinspektionen kräver. Unionen ser varje år över försäkringsvillkoren för inkomstförsäkringen, för att se om det är något som behöver justeras. Det finns i dagsläget dock inget i den uppkomna situationen som påverkar villkoren eller ersättningsnivåerna i inkomstförsäkringen.
Du kan ansöka om ersättning antingen direkt här på Unionens webbsida med Bank-ID eller beställa hem en ansökningsblankett. Ansök om ersättning.
Ersättning från inkomstförsäkringen betalas ut under de första 150 arbetslösa arbetsdagarna, vilket innebär ca sju månader. Tiden går att förlänga till 200 dagar om du tecknar tilläggsförsäkring. Teckna tilläggsförsäkring
Under de 100 första dagarna motsvarar taket i arbetslöshetsförsäkringen en månadslön på 25 025 kr per månad. Med anledning av coronakrisen har riksdagen dock beslutat att tillfälligt höja taket till 33 000 kr per månad under perioden 13 april 2020 – 3 januari 2021. Preliminärt kommer denna period förlängas med ytterligare två år.
Från dag 101 på ersättningsperioden sänks a-kassans tak till högst 20 900 kr i per månad. Med anledning av coronakrisen har riksdagen dock beslutat att höja månadstaket för ersättning från dag 101 till 27 500 kr under perioden 29 juni 2020 till 3 januari 2021. Preliminärt kommer denna period förlängas med ytterligare två år.
Under de första 100 dagarna med ersättning från a-kassan, kan du få ersättning från inkomstförsäkringen om du har haft en genomsnittlig månadslön som överstiger taket på 25 025 kr (alternativt 33 000 kr, om din ansökan avser tid då a-kassans tak tillfälligt höjts). Har du en lön under a-kassans tak, kan du få 80 % av din tidigare lön från a-kassan.
För dag 101 – 150 med ersättning från a-kassan (101 – 200 om du har rätt till ersättning från Unionens tilläggsförsäkring) kan det vara möjligt att få ersättning från inkomstförsäkringen om du har haft en genomsnittlig inkomst innan arbetslösheten som är högre än 20 900 kr (alternativt 27 500 kr under perioden 29 juni - 3 januari)
Om a-kassan stänger av dig från ersättning en tid, exempelvis för att du har sagt upp dig själv utan giltig anledning, kan du inte få ersättning från inkomstförsäkringen under avstängningsperioden.
Om du säger upp dig från ditt arbete kan a-kassan komma att stänga av dig från rätt till ersättning en tid. Under tiden du är avstängd från arbetslöshetsersättning har du inte heller rätt till ersättning från inkomstförsäkringen. Däremot kan du få ersättning från inkomstförsäkringen när a-kassan därefter börjar betala ut ersättning.
Det kan finnas skäl som gör att du slipper avstängning hos a-kassan. Din a-kassa har mer information om vad som gäller kring detta och kring avstängningstidens längd.
Dina 150 ersättningsdagar från inkomstförsäkringen (200 dagar om du har rätt till ersättning från tilläggsförsäkringen) börjar inte räknas av förrän du får ersättning från a-kassan.
Utbetalning från inkomstförsäkringen följer a-kassans utbetalningar och styrs efter hur du skickar in tidrapporter till a-kassan . Ersättning från inkomstförsäkringen och från a-kassa sker via två separata utbetalningar, en från din a-kassa och en från Unionens inkomstförsäkring.
Ersättningen från Unionens inkomstförsäkring betalas ut genom Swedbanks utbetalningssystem.
Om du inte anmäler något konto får du en utbetalningsavi. Observera att det kan innebära en avgift att lösa ut din avi.
Återkvalificering för en ny period med inkomstförsäkring
För att återkvalificera dig för en ny ersättningsperiod med 150 nya dagar, måste du avbryta arbetslösheten med arbete i minst 12 sammanhängande månader och varje kalendermånad ska innehålla minst 80 timmars arbete. Du får inte tagit ut någon ersättning från
a-kassan
eller aktivitetsstöd från Försäkringskassan under dessa 12 månader.
Skulle du efter minst 12 månaders arbete återigen bli arbetslös kan du på nytt ansöka om inkomstförsäkring.
Ja du kan tillgodoräkna dig en inkomstförsäkring från annat förbund.
Har du en inkomstförsäkring från ett annat fackförbund kan du tillgodoräkna dig både försäkringstid och arbetad tid i den försäkringen för att kvalificera dig i Unionens inkomstförsäkring. Observera att det inte får finnas något uppehåll mellan dina försäkringar för att vi ska kunna räkna ihop kvalifikationstiderna.
Om du blir arbetslös innan du varit med Unionen i 12 månader så kontaktar du ditt tidigare fackförbunds inkomstförsäkring och ber att de skriver ut ett intyg som styrker vilken period du varit försäkrad hos dem. Du kan även tillgodoräkna din kvalifikationstid i ett annat förbunds motsvarande tilläggsförsäkring.
Gäller ej privat tecknad inkomstförsäkring.
Den tid som du har varit sjukskriven eller föräldraledig kan hoppas över när arbetsvillkoret fastställs. Det innebär att vi tittar på tiden före och efter föräldraledighet och sjukskrivningsperiod för att se om det finns 12 månaders arbete. Ramtiden kan som längst förlängas upp till sex år.
Under tiden du är sjukskriven eller föräldraledig kan du inte få ersättning från inkomstförsäkringen.
Inkomstförsäkringen samordnas med avgångsersättningen (AGE) från Trygghetsråd samt ersättningen från a-kassa så att du totalt får upp till 80 % av tidigare inkomst efter skatt.
Den ersättningsgrundande inkomsten beräknas av a-kassan .
Dagar med aktivitetsstöd räknas in i ersättningsperioden och jämställs med dagar med arbetslöshetsersättning. Unionens inkomstförsäkring gäller därför som komplement om du har aktivitetsstöd från Försäkringskassan när du deltar i en arbetsmarknadspolitiskt program under de första 150 dagarna i din ersättningsperiod (200 dagar om du har rätt till ersättning från Unionens tilläggsförsäkring).
Skicka in kopior på utbetalningsspecifikationer
För att få ersättning krävs att du under hela din period (även dag 1-100) med aktivitetsstöd skickar in kopior på dina utbetalningsspecifikationer från Försäkringskassan till Unionen:
E-post: medlemsforsakring@unionen.se - ange ditt ärendenummer i ämnesraden.
Post: Unionen Medlemsförsäkring AB, 105 32 Stockholm
För rätt till ersättnings från Unionens inkomstförsäkring måste du vara medlem i en svensk a-kassa. Kontakta din a-kassa och kontrollera din rätt till ersättning vid arbetslöshet då det är speciella regler som gäller vid utlandsarbete.
Utbetalning av din ersättning upphör genom att du inte längre skickar in dina utbetalningsspecifikationer, eller att vi inte längre får uppgifter om dina utbetalningar från din a-kassa. Du behöver inte meddela Unionens inkomstförsäkring.
Nytt jobb och ny lön?
Logga in och uppdatera dina uppgifter med din nya anställning och inkomst för bästa service från Unionen framöver.
Ersättning från Unionens inkomstförsäkring räknas som försäkringsersättning och är därmed inte skattepliktigt och finns därför inte med i dina deklarationsuppgifter. Det innebär att du inte kan skattejämka på ersättning från inkomstförsäkringen.