Medieföretagen – Public service
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen, och förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen, och förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
För att göra det enklare för dig att hitta svar på din fråga förklarar vi här innehållet i några av avtalen nedan. Tänk på att det kan finnas lokala avtal på din arbetsplats som gäller.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla fram till och med 2023-03-31. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling och nya avsättningar till systemet för flexpension.
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande kollektivavtal med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatte gälla med samma lydelse och innehåll till och med 2020-12-31.
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 4,7 procent för hela avtalsperioden och delas upp på två löneökningstillfällen.
Utifrån ovanstående kollektiva löneökningsutrymme fördelas individuella löneökningar. Läs gärna mer i skriften ”Ett riktigt bra lönesamtal ” som riktar sig till både medarbetare och till lönesättande chef och som anger sex identifierbara faktorer som påverkar den individuella lönen och löneökningen.
Lägsta månadslöner
Efter löneökningen ska månadslönen för heltidsanställd medarbetare uppgå till lägst:
Månadslönen för heltidsanställda medarbetare med ett års sammanhängande anställning ska uppgå till lägst:
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension. Avsättning till flexpension höjs med 0,3 procent från 2020-11-01 samt 0,4 procent från 2022-04-01. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 0,7 procent från 2020-11-01 och 1,1 procent från 2022-04-01.
Vid utrikes tjänsteresa utanför ordinarie arbetstid ersätts medarbetare för varje timme med månadslönen dividerat med 190.
Avtalet har delvis anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i lagen om anställningsskydd (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS går att avtala bort i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, kvarstår dock uppsägningstiden 1 månad för en tjänsteman som passerat 65 år.
Avsikten är att tillsammans med fackliga medparter och Almega (där Medieföretagen ingår), partsgemensamt påbörja ett arbete inom avtalsperioden för att öka kännedomen och tillämpningen av Arbetsmiljöverkets AFS 2015:4, den så kallade OSA-föreskriften.
Nu förhandlar Unionenklubben på arbetsplatsen om lönekriterier och lönestruktur
Unionenklubben på arbetsplatsen hanterar alla förhandlingar och inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Kollektivavtal är schysta villkor
Tjänstepension med mellan 10 och 65 % av din tidigare lön, i genomsnitt 6700 kr/månad utöver den allmänna pensionen
Övertidsersättning i pengar, kompledighet eller extra semester
Sjuklön med minst 10 % av din lön utöver vad du får i sjukpenning från Försäkringskassan
Sjukpension med minst 15 % av din lön utöver vad du får i sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan
Föräldralön med minst 10 % av din lön utöver vad du får i föräldrapenning från Försäkringskassan
Årlig lönehöjning och stöd från Trygghetsrådet vid uppsägning
Möjlighet till lokalt fackligt inflytande genom Medbestämmandelagen , Förtroendemannalagen , Styrelserepresentationslagen och Utvecklingsavtalet.
När ett avtal är klart kommer info här på avtalswebben och berörda medlemmar får även information via mejl inom några dagar efter överenskommelsen.
I februari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med Journalistförbundet, DIK och Akavia på området växlade avtalskrav med vår motpart Almega Medieföretagen. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast i april 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter på avtalsområdet, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 31 oktober 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 31 oktober.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds under hösten med avsikt att träffa nya avtal senast sista oktober 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
Ett förbundsavtal om korttidsarbete med statligt stöd har tecknats.
Protokoll tilläggsavtal om korttidsarbete.
Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och karensavdrag införs efter ändring i sjuklönelagen och socialförsäkringsbalken.
Nu finns avtalsnytt 2018 med vad som gäller för det andra året i den treåriga avtalsperioden på avtalsområdet publicerad här på sidan. Använd som stöd om du behöver ha koll vad som är avtalat inför nästa lönerevision. Om du har klubb på din arbetsplats kan det finnas lokala avtal och överenskommelser som kan påverka dina villkor.
Den 1 juli 2018 höjs taket för sjukpenningsgrundande inkomst enligt Socialförsäkringsbalken från 7,5 till 8 prisbasbelopp .
Mer information om ändringen kan du läsa i "Cirkulär om höjt tak för SGI".
Avtalet gäller 1 april 2017 - 31 mars 2020.
Nytt alternativt löneavtal
Från och med 2017 finns både det gamla välkända löneavtalet (löneavtal b) med individgaranti definierad i kronor, dels har vi också ett nytt alternativt löneavtal (löneavtal c*) som innehåller en mer utvecklad process för lönebildningen (mer information om detta kommer).
Bägge löneavtalen har samma löneökningsutrymme, 2,0 procent 2017, 1,8 procent 2018 och 2,3 procent 2019.
2017 tillämpas det tidigare pottavtalet (löneavtal b) med lönehöjningar på 2,0 procent och individgaranti på minst 200 kronor.
2018 tillämpas det nya löneavtalet (löneavtal c*) med pott på 1,8 procent och med reglerad individgaranti men med en utvecklad löneprocess . Men om arbetsgivaren vill tillämpa Löneavtal b så går det bra.
2019 är som 2018 om inte lokal Unionenpart (klubb/ region ) anser att processen misskötts. Om så är fallet kan Unionen centralt ålägga företagen på avtalsområdet att istället tillämpa löneavtal b med siffersatt individgaranti.
*Löneavtal c innehåller en mer utvecklad process för lönebildningen där individgarantin är reglerad så att om en tjänsteman får ingen eller märkbart låg löneökning ska det bero på att denna inte gjort en fullgod arbetsinsats.
Det kan ske i undantagsfall och en åtgärdsplan ska i så fall tas fram tillsammans med tjänstemannen. Den ska dokumenteras och följas upp så att situationen inte återupprepas.
Flexpension
Flexpension införs på avtalsområdet och avsättningen till flexpension blir 0,2 procent för 2017 och kommer utökas framöver.
Överenskommelse om flexpension i mål
Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega har den 22 februari 2017 träffat överenskommelse om flexpension i tjänsteföretag och samtidigt kommit överens om en rad andra avtalsändringar.
De flesta ändringar träder i kraft den 1 november 2017. Förhandlingarna har skett i en särskild avtalsförhandling, innan 2017 års ordinarie avtalsförhandlingar har startat, där förbunden inom Almega gemensamt förhandlat med Unionen och Sveriges Ingenjörer. Därmed är en långvarig konfliktfråga om flexpension nu löst. Överenskommelsen och information om den kan du läsa eller ladda ner, se ovan.
Aktuella avtal mellan Svenskt Näringsliv och
PTK
Avtalen om rätten till arbetstagares uppfinningar, avtal om användning av konkurrensklausuler och avtal om skiljedomsregler tecknades av PTK och Svenskt Näringsliv den 2 juli 2015. Avtalen har antagits att gälla på ditt avtalsområde från den 1 december 2015.
Om du behöver de tidigare gällande avtalstexterna för Uppfinnar- respektive Konkurrensklausulsavtalet, kontakta Unionens Rådgivning 0770-870 870.
Avtal du omfattas av
Det finns många avtal för detta område, de viktigaste är samlade i trycket "Tjänstemannaavtalen 2017-2020". samt även Unionens tolkningar till tjänstemannaavtalen 2017-2020.
Vi har tyvärr upptäckt ett tryckfel i den första utgåvan, unionen.se är uppdaterad med korrekt information.
(Uppdaterad 2020-03-26)