Avtalet gäller 2020-12-01* – 2023-04-30
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Lön
Vid företaget bildas det en lönepott i procent av lönesumman av tjänstemannagruppens löner. Potten ska fördelas vid en lokal där det centrala avtalets pott är miniminivå. Storleken på potten säger inget om hur stor just din löneökning ska vara. Fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar antingen mellan företaget och klubben eller mellan dig och den chef som sätter lönen.
I samband med lönerevisionen ska parterna också göra en löneöversyn. Syftet med löneöversynen är att antingen behålla eller få till en som motsvarar de som står i avtalet. Särskild hänsyn ska tas till individer med ogynnsamt löneläge eller ogynnsam löneutveckling.
Den sammanlagda löneökningen, inklusive den avtalade löneöversynen beräknas uppgå till 5 procent för avtalsperioden.
Löneökningar (lönepott inklusive löneöversyn)
Om man inte lokalt kommer överens om annan tidpunkt gäller följande revisionsdatum och procentsats för löneökning:
- 2,3 procent för perioden 2020-12-01 – 2022-04-30
- 1,7 procent för perioden 2022-05-01 – 2023-04-30
Löneöversynen beräknas uppgå till 0,5 procent per revisionstillfälle.
Lägsta löneökning
Om de lokala parterna inte kommer överens om annat, ska lägsta löneökning vara:
- 400 kronor från 2020-12-01
- 300 kronor från 2022-05-01
Lägsta löneökning
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
- 18 931 kronor fr.o.m. 2020-12-01
- 19 347 kronor fr.o.m. 2022-05-01
För tjänsteman som fyllt 18 år och med ett års sammanhängande anställningstid ska månadslönen för heltidstjänst uppgå till lägst:
- 20 056 kronor fr.o.m. 2020-12-01
- 20 497 kronor fr.o.m. 2022-05-01
Alternativt
Vid de företag där Unionen anmält facklig förtroendeman med fullmakt att förhandla om löner kan lokala parter anta avtal om lokal .
Övrigt lön
Vi har i det nya avtalet säkrat upp att man ska ha rätt att delta i lönerevisionen fram till dess man uppnår den så kallade LAS-åldern (68 år, 69 år från och med 1 januari 2023).
I löneavtalet finns nu reglerat att de som är sjukskrivna och inte arbetar vid tidpunkten för en lönerevision, ska omfattas av lönerevisionen på samma villkor som övriga .
Sjuklön
Tidigare kunde arbetsgivaren komma överens med den som vid anställningstillfället fyllt 60 år om att denne inte skulle ha rätt till sjuklön från arbetsgivaren från och med dag 15. Den åldern är ändrad och bestämmelsen gäller nu för tjänstemän som nyanställs efter att ha fyllt 65 år.
Flexpension/deltidspension
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till på ytterligare 0,4 procent för till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,6 procent under avtalsperioden.
Anställningsformer
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande.
Tidigare innehöll avtalet en avgångsskyldighet vid fyllda 67 år. Den nya avtalsregleringen innebär att arbetsgivaren ska lämna en underrättelse till den anställde minst en månad i förväg. Anställningen upphör då en månad efter att underrättelsen lämnats, dock tidigast vid utgången av den månad då den anställde fyller 68 år (69 år från och med 1 januari 2023).
Regleringen om underrättelse en månad i förväg gäller även i det fall tjänstemannen avser lämna anställningen vid 68 år (69 år från och med 1 januari 2023) eller därefter.
Arbetstidsförkortning
I bestämmelserna om arbetstidsförkortning finns nu möjlighet att varje år välja om man istället för ledighet vill ta ut intjänad arbetstidsförkortning som pensionsavsättning eller kontant ersättning. Vidare tillförs regler, eller rättare sagt förtydliganden, om vilken frånvaro som, utöver arbetad tid då lön betalas, berättigar till intjänande av arbetstidsförkortning. Av avtalet framgår nu att man tjänar in arbetstidsförkortning om frånvaron enligt avtalet berättigar till lön från arbetsgivaren. Sådan lön är (§ 4), sjuklön (§ 5), (§ 5a) samt lön vid uttag av ledighet i samband med arbetstidsförkortning.
Arbetsgrupper
Parterna är överens om att tillsätta nedan arbetsgrupper vars arbeten ska vara slutförda under avtalsperioden.
Unionens löneavtal
Arbetsgruppen har i uppdrag att genomföra aktiviteter i syfte att skapa en bättre tillämpning av Unionens löneavtal. Det kan till exempel vara stödmaterial som riktar sig till arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgruppen ska även se över texterna i löneavtalen och vid behov föreslå justeringar. Däribland eventuella justeringar utifrån ett jämställdhets- och diskrimineringsperspektiv där särskilt fokus bör läggas på föräldraledigheter och följder av den.
Central Arbetsmiljökommitté
Parterna är överens om att snarast inrätta en permanent Central Arbetsmiljökommitté, CAK. Parterna är överens om att därefter lämna nedanstående uppdrag till CAK:
Organisationen av arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamhet
CAK ska lämna förslag
- på åtgärder som den finner lämpliga för att rehab- och arbetsanpassningsverksamheten bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt sätt för företagen och dess anställda.
- på lämpliga åtgärder för att sprida information om de åtgärder parterna enas om samt avseende de nya föreskrifterna och hur dessa kan tillämpas för företagen och dess anställda.
Säkerhet
CAK har i uppdrag att undersöka och lämna förslag på underlag för rutiner och riskbedömningar/checklistor i samband med nyanställning, inhyrning, ny befattning eller återkomst efter en tids frånvaro. Även den enskilde arbetstagarens ansvar för säkerhetskulturen bör betonas.
Mångfald och diskriminering
CAK ska undersöka möjligheterna för parterna att införa en modell för systematiskt och kontinuerligt mångfaldsarbete och arbete med icke-diskriminering.
Praktisk handledning rörande föräldraledighet
Arbetsgruppen ska, med utgångspunkt från parterna inom industrins motsvarande arbetsgrupp, ta fram en praktisk handledning rörande föräldraledighet. Handledningen ska bland annat syfta till att säkerställa att den föräldraledige inte missgynnas. Av handledningen ska vidare förslag på praktiska rutiner i samband med föräldraledigheten, såsom avseende ansökan föräldraledighet samt ansökan om föräldralön, lämnas.
Handledningen ska vara användbar för både små och stora företag och fungera som ett hjälpmedel för de lokala parterna.
Modernisering i avtalets arbetstidsbestämmelser och i avtalet om förskjuten arbetstid, jour och beredskapstjänst
Avtalets regler om arbetstid är över 30 år gamla. Under åren sedan avtalet träffades har förändringar i lagstiftningen skett och företagens verksamhet och behov avseende arbetstid förändras. Arbetsgruppen har därför i uppdrag att göra en översyn av och föreslå förändringar i avtalet om arbetstidsbestämmelser och i avtalet om förskjuten arbetstid, jour- och beredskapstjänst.
Harmonisering av avtal inom sektorn
Inom bygg- och installationssektorn finns idag två . Parterna är överens om att tillsätta en arbetsgrupp som förutsättningslöst utreder möjligheterna att helt, eller delvis, harmonisera de två tjänstemannaavtalen inom bygg- och installationssektorn. I arbetet ingår att klargöra skillnaderna mellan avtalen och presentera förslag på hur dessa kan elimineras. Arbetsgruppen ska även ta ställning till huruvida harmonisering överhuvudtaget är en önskvärd utveckling. Representanter från Byggföretagen bör ingå i arbetsgruppen.
Övrigt
Parterna har träffat överenskommelse om att avtalsperiodens tredje år är uppsägningsbart.
Vad gäller för mig som har på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt .
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt .
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Avtalet förlängs 2020-05-01 – 2020-11-30
I februari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ledarna på området växlade avtalskrav med våra motparter. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 30 april 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter på avtalsområdet, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 30 november 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 30 november.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds under hösten med avsikt att träffa nya avtal senast sista november 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Löneökningar
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Centralt avtal om korttidsarbete
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Läs mer om korttidsarbete.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.