Avtalet gäller 2020-11-01* – 2023-03-31
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-03-31. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Lön
Löneökningar
Löneavtalet är ett så kallat processlöneavtal som tar fasta på att en lokal ska genomföras. En viktig beståndsdel i processen är att ska hållas med varje medarbetare där den individuella prestationen ska diskuteras. De siffror som anger löneutrymmet i avtalet ska först användas om parterna lokalt inte kommer överens om en löneökningsnivå för företaget.
Om lokala parter inte blir överens i den lokala förhandlingen ska ett minsta löneökningsutrymme samt revisionsdatum för Unionens medlemmar vara:
- 2,9 % per 2020-11-01
- 1,8 % per 2022-04-01
De medarbetare som får låg eller ingen lönehöjning alls ha rätt till en åtgärdsgaranti. Det ska då tas fram en individuell som tar fasta på att komma tillrätta med vad som orsakat den dåliga löneutvecklingen. Exempelvis kan den innebära utbildning, uppföljningar och annat stöd för individen.
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
- 18 970 kronor fr.o.m. 2020-11-01
- 19 311 kronor fr.o.m. 2022-04-01
För tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid i företaget ska månadslönen för heltidstjänst uppgå till lägst:
- 20 292 kronor fr.o.m. 2020-11-01
- 20 657 kronor fr.o.m. 2022-04-01
i 2020 års lönenivå
En medlem som anställts efter 1 oktober 2019 och som fått sin lön satt i 2020 års lönenivå ska kunna ha en dialog med arbetsgivaren för att se över om hon/han kan få sin lön reviderad redan 2021 och inte behöva vänta till 1 april 2022.
Åldersgränser i löneavtalet
I löneavtalets tillämpningsanvisningar fanns det tidigare bestämmelser om att man var undantagen från löneavtalet vid fyllda 67 år respektive vid nyanställning efter fyllda 65 år. Dessa texter har utgått. Undantagen från löneavtalet blir istället den som fyllt 68 respektive 69 år från 2023.
Återgång efter föräldraledighet
Löneavtalet har fått en förstärkt skrivning för den som kommer tillbaka från föräldraledighet som innebär att arbetsgivaren och medlemmen ska samråda kring de insatser och den som behövs efter ledigheten. Utgångspunkten för samtalet är medarbetarens fortsatta yrkes-, lön- och karriärutveckling. Syftet med att föra in denna skrivning i löneavtalet är bl a att den som är föräldraledig inte ska missgynnas pga av den frånvaro från arbetsplatsen som föräldraledigheten medför och den är en del av Unionens strävan efter ett mer jämställt arbetsliv.
Flexpension
Flexpension infördes på avtalsområdet den 1 november 2017 med en avsättning för 2017 på 0,2 procent och 0,2 procent för 2018.
Under avtalsperioden fortsätter vi att bygga ut flexpensionen som ger högre tjänstepension och möjlighet att gå ner i arbetstid från 62 år.
Det nya avtalet innebär att ytterligare avsättningar ska göras med 0,7%, 0,3% från 1 november 2020 och 0,4% från 1 april 2022. Vid avtalsperiodens slut kommer alltså den sammanlagda nivån för avsättningar till flexpension att ligga på 1,1%.
Premien till flexpension betalas in månadsvis av din arbetsgivare som en kompletterande pensionspremie till -planen (ITP1 eller ITPK).
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande.
Åldersgränser avseende sjuklön
Avtalet har haft en möjlighet att avtala bort rätten till sjuklön från dag 15 när man anställs och är över 60. Denna möjlighet finns kvar men i det nya avtalet har åldersgränsen för när sådan överenskommelse är möjlig flyttats till 68 år respektive 69 från 1 januari 2023.
Åldersgränser avseende anställningens upphörande
Tidigare har det funnits en sk avgångsskyldighet vid 67 år i avtalet. Anställningen upphörde då automatiskt när man fyllde 67. I det nya avtalet avslutas anställningen, av arbetsgivaren eller tjänstemannen, vid utgången av den månad då tjänstemannen fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023) genom att man underrättar om detta skriftligt två månader i förväg.
Efter att man fyllt 68 år (eller 69 från 1 januari 2023) upphör anställningen en månad efter att man lämnat skriftlig underrättelse. Dessutom utgår regeln om att uppsägningstiden minskar till en månad från att man fyllt 67 år.
Arbetstid
En ny anmärkning har införts gällande medlemmar som avtalat bort sin rätt till . Syftet är att förtydliga innebörden av sådan överenskommelse. Av anmärkningen framgår att bortavtalad rätt till övertidsersättning inte innebär att arbetsgivaren och medarbetaren kommit överens om ett högre arbetstidsmått, men också att sådan medarbetare kan behöva utföra arbete utöver ordinarie arbetstid.
Arbetsgrupper
Partsgemensamma arbetsgrupper ska fortsätta det arbete som redan påbörjats vad gäller att utreda frågor om restid, arbetstid och individuella överenskommelser för att se om det finns möjlighet att utveckla avtalet i dessa delar. Dessutom ska vi arbeta med att bättre nå ut med regelverket kring OSA - Arbetsmiljöföreskriften om Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Vad gäller för mig som har på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller lönerevisionen är det klubben som inleder och avslutar den förhandlingen, men du har förstås rätt till ett eget lönesamtal och att arbetsgivaren tydliggör för dig vad din lön grundar sig på och vad du kan göra för att öka den.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Som medlem i Unionen inom Innovationsavtalets område har du, även när klubb och lokala fackliga företrädare saknas på arbetsplatsen, rätt till ett lönesamtal och lönerevision i enlighet med principerna i Unionens .
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt .
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Nytt avtal klart för avtalsområde Innovationsföretagen
Måndag den 30 november blev ett nytt avtal klart för medlemmar som omfattas av Innovationsföretagen. Det totala avtalsvärdet för det nya avtalet är 5,4 procent under 29 månader (1 november 2020 - 31 mars 2023)
varav 0,7 procent avsätts till deltids-/flexpension. Avtalet innehåller två revisionstillfällen varav det första är från och med 1 november 2020.
Mer information kommer inom de närmaste dagarna genom Avtalsnytt som skickas via e-post till medlemmar som omfattas av avtalen samt publiceras på avtalens respektive sida på unionen.se.
Förhandling om nytt avtal pågår
När ett avtal är klart kommer info här på avtalswebben och berörda medlemmar får även information via mejl inom några dagar efter överenskommelsen.
Avtalet förlängs 2020-04-01 – 2020-10-31
I januari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekter på området växlade avtalskrav med vår motpart Innovationsföretagen. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 31 mars 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter på avtalsområdet, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 31 oktober 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 31 oktober.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds så snart parterna finner att förutsättningar för detta med avsikt att träffa nya avtal senast sista oktober 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Löneökningar
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Centralt avtal om korttidsarbete
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Läs mer om korttidsarbete.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.