Avtalet gäller 2021-01-01* – 2023-05-31 (gemensamt Visita)
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-05-31. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
Från den 1 juni 2010 tillämpas gällande avtal om löner och allmänna villkor mellan Visita (tidigare Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare) och Unionen för medlemsföretag som är anslutna till KFO och bedriver verksamhet inom detta område.
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Lön
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
- 2,7 procent för perioden 2021-01-01 – 2022-05-31
- 2,2 procent för perioden 2022-06-01 – 2023-05-31
Unionen och Visita uppmanar de lokala parterna att särskilt beakta möjligheten till skyndsamt besked om lönerevisionens utfall till anställda som är långtidssjukskrivna och föräldralediga.
Lägsta löneökningar
Ur den allmänna potten utges en per månad:
- 337 kr från 2021-01-01
- 275 kr från 2022-06-01
Lägsta löner
Avtalets lägsta löner uppgår för som fyllt 20 år till:
- 20 477 kronor fr.o.m. 2021-01-01
- 20 927 kronor fr.o.m. 2022-06-01
Flexpension/deltidspension
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till på ytterligare 0,5 procent från 2021-01-01. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,1 procent.
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
- Regleringen om att särskild överenskommelse krävs för rätt till sjuklön från den 15:e dagen efter 67 års ålder, eller vid anställning efter ITP-åldern (65 år), försvinner helt.
- Åldern då tidsbegränsade anställningar kan träffas (utöver för allmän , vikariat eller säsongsarbete) höjs från 67 år till den ålder som anges i § 32a LAS (för närvarande 68 år).
Avtalets reglering av anställningens upphörande i samband med uppnådd pensionsålder förändras så att följande nu gäller:
- Om arbetsgivaren eller tjänstemannen vill att anställningen ska upphöra vid utgången av den månad då tjänstemannen uppnår den ålder som anges i 32 a § LAS (för närvarande 68 år), ska arbetsgivaren eller tjänstemannen lämna en skriftlig underrättelse om detta minst två månader innan anställningen ska upphöra.
- Efter det att tjänstemannen uppnått den ålder som anges i 32 a § LAS (för närvarande 68 år) upphör anställningen en månad efter det att en skriftlig underrättelse lämnats.
- En justering görs i löneavtalet så att åldern då tjänsteman är undantagen vid lyfts från 65 år till 68 år. Undantaget gäller även fortsättningsvis tjänstemän som anställts vid företaget efter det att tjänstemannen har uppnått den pensionsålder som tillämpas vid företaget.
Övriga förändringar i avtalet
- Överenskommelser avseende förläggning av extra ledighetsdagar kan nu träffas lokalt även med Unionens om lokal saknas.
- Lägsta ersättningsgrundande arbetstid vid anställning för enstaka dagar är tre timmar. En ny reglering införs innebärande att;
I de fall arbetsgivaren erbjuder arbetstagare att delta vid ett personalmöte eller liknande personalaktivitet är dock lägsta ersättningsgrundande tid en och en halv timme per dag.
- Semesterledighet avseende anställningar som avses pågå i högst tre månader och som inte varar längre tid läggs inte ut. om 12,72 % på den uppburna lönen ska utbetalas i samband med anställningens upphörande.
Arbetsgivaren och tjänstemannen kan överenskomma om att semester istället läggs ut under ovanstående period.
- En ny reglering införs om att för tjänsteman anställd på enstaka dagar utgår semesterersättning med 12,72 % på utbetald lön.
- ersättning för obekväm arbetstid i avtalet räknas upp med 2,7% från den 1 januari 2021 respektive med 2,2,% från den 1 juni 2022.
För arbetstid förlagd till: |
|
|
- Måndag–fredag från kl 20.00 till kl 06.00 påföljande dag
- Lördag, midsommar-, jul- och nyårsafton från kl 16.00 till kl 06.00 påföljande dag
- Sön- och helgdag från kl 06.00 till kl 06.00 påföljande dag
|
|
|
utgår ersättning för obekväm arbetstid enligt följande:
Fr.o.m. 2021-01-01 med 23:43 kr/timme
Fr.o.m. 2022-06-01 med 23:99 kr/timme
|
|
|
Varje påbörjad halvtimme betalas som full halvtimme. |
|
|
För arbetstid förlagd mellan kl 01.00 och 06.00 utgår ersättning för obekväm arbetstid (natt-OB) utöver ovan enligt följande: |
|
|
Fr.o.m. 2021-01-01 med 20:64 kr/timme |
|
|
Fr.o.m. 2022-06-01 med 21:13 kr/timme |
|
|
Arbetsgrupper under avtalsperioden:
Visita och Unionen har enats om att tillsätta en arbetsgrupp som under avtalsperioden ska följa upp villkoren som gäller för tjänstemän som i stället för erhåller högre lön och/eller fem semesterdagar utöver lagstadgad semester. Arbetsgruppen ska sammanfatta sina slutsatser och dessa kan utgöra underlag vid nästkommande avtalsförhandling mellan parterna.
Visita och Unionen har även enats om att tillsätta en arbetsgrupp som under avtalsperioden ska se över löneavtalets bestämmelser bl.a. utifrån parternas yrkanden under avtalsförhandlingarna. Arbetsgruppens arbete ska om möjligt utmynna i ett underlag som kan underlätta för företagen att genomföra lönerevisionen och stärka den lokala löneprocessen.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt .
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Nyhet
Tillfällig rekommendation, tolkning med anledning av Corona viruset.
Ett förbundsavtal om korttidsarbete med statligt stöd har tecknats.
Från den 1 juni 2010 tillämpas gällande avtal om löner och allmänna villkor mellan Visita (tidigare Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare) och Unionen för medlemsföretag som är anslutna till KFO och bedriver verksamhet inom detta område.
Denna överenskommelse inkluderar även system för kollektivavtalad deltid i pensionssyfte (flexpension).