Avtalet gäller 2023-09-01 – 2025-08-31
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-08-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög .
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 7,2 procent för hela avtalsperioden och delas upp på två löneökningstillfällen.
- 4,1 procent per 2023-09-01
- 3,1 procent per 2024-09-01
Detta löneökningsutrymme gäller för varje arbetsplats där det finns minst åtta medlemmar i Unionen och fördelas genom individuella löneökningar. Om det finns en Unionenklubb som förhandlar om löner för flera arbetsplatser kan löneökningsutrymmet fördelas mellan arbetsplatserna.
Läs gärna mer i skriften ”Ett riktigt bra ” som riktar sig till både medarbetare och till och som anger sex identifierbara faktorer som påverkar den individuella lönen och löneökningen. (du hittar den längre ner på denna sida under rubriken "Övriga avtal")
- Det finns ingen i kronor i avtalet men varje medlem har rätt att få veta på vilka grunder lönen sätts och ha ett varje år. Den som inte får en lönehöjning har rätt till en .
Lägsta månadslöner
Månadslönen för arbetstagare som har fyllt 20 år ska uppgå till lägst:
- 19 682 kronor från och med 2023-09-01
- 20 292 kronor från och med 2024-09-01
Lägstalönen är ett skydd för den som är helt ny på arbetsmarknaden.
I löneavtalet står det: ”Arbetstagare som är föräldraledig eller sjukskriven omfattas av företagets och bör om möjligt hanteras skyndsamt med hänsyn till försäkringssystemets nuvarande regelverk, som innebär att Försäkringskassan inte räknar upp SGI (sjukpenninggrundande inkomst) retroaktivt.”
Flexpensionsavsättningar
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension. Avsättning till flexpension höjs med 0,2 procent från 2024-09-01. Det nya sammanlagda värdet av medarbetarens kompletterande avsättningar blir därmed 1,3 procent från 2024-09-01.
Unionenklubb eller ej på arbetsplatsen?
För dig som har , hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar på arbetsplatsen
En egen Unionen- är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt .
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt .
Bilda klubb
ÄR SCHYSSTA VILLKOR
Tjänstepension med mellan 10 och 65 % av din tidigare lön, i genomsnitt 7 300 kr/månad utöver den allmänna pensionen
Övertidsersättning i pengar, kompledighet eller extra semester
Sjuklön med minst 10 % av din lön utöver vad du får i sjukpenning från Försäkringskassan
Sjukpension med minst 15 % av din lön utöver vad du får i sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan
med minst 10 % av din lön utöver vad du får i föräldrapenning från Försäkringskassan
Årlig lönehöjning och stöd från TRR vid och under anställning
Möjlighet till lokalt fackligt inflytande genom , , Styrelserepresentationslagen och Utvecklingsavtalet.