Uppdraget som arbetsplatsombud med förhandlingsmandat

Som arbetsplatsombud påverkar du hur ni ska få det riktigt bra på jobbet. Här hittar du information som hjälper dig att komma igång i ditt uppdrag.

Tre glada personer

Grattis du är vald till arbetsplatsombud med begränsat eller förhandlingsmandat!

Som förtroendevald kan du driva de frågor som är viktiga för er anställda och få mer inflytande över beslut som påverkar villkoren och trivseln på arbetsplatsen. Du blir en viktig budbärare för dina kollegor i dialogen med arbetsgivaren och facket. Många förtroendevalda vittnar om att uppdraget både är stimulerande och lärorikt, och att det ger en bra känsla i magen att kunna bidra till att förbättra för alla i både stort och smått.

Som  arbetsplatsombud i Unionen får du stöd, verktyg och ett brett utbud av kurser och aktiviteter för att rusta dig för uppdraget. 

In English: The role of workplace representative

Detta ingår i ditt uppdrag som arbetsplatsombud

  • Att ta emot viktig information från arbetsgivaren enligt medbestämmandelagen
  • Att prata med medlemmarna och föra synpunkter vidare till arbetsgivaren
  • Att ha dialog med medlemmarna genom till exempel medlemsmöten
  • Att informera om medlemskapet och sprida kunskap om nyttan med Unionen på arbetsplatsen

När du har begränsat förhandlingsmandat

  • Har du begränsat förhandlingsmandat förhandlar du med arbetsgivaren i de frågor medlemsmötet beslutat. I det beslutet ska det tydligt framgå vilka områden medlemmarna gett dig mandat att förhandla om. För övriga områden sker förhandlingarna mellan arbetsgivaren och en representant från Unionens regionkontor

När du har fullt förhandlingsmandat

  • Har medlemmarna gett dig fullt förhandlingsmandat sköter du alla fackliga förhandlingar med arbetsgivaren. Självklart får du ändå stöd av Unionen. 

Kom igång med ditt uppdrag

Har ni redan fungerande rutiner för det fackliga arbetet på ditt jobb? Annars är det bra att hitta en struktur. Börja med att fundera på vad du vill uppnå med ditt uppdrag. Gör sedan en enkel att-göra-lista för hur du vill lägga upp arbetet. Här får du några bra och viktiga tips på vad den kan innehålla:

Kalla medlemmarna på arbetsplatsen till en träff där du presenterar dig och din roll som arbetsplatsombud – gärna över en fika.

  • Informera om hur och på vilket sätt de kan nå dig – till exempel via e-post, telefon eller vilka tider som du finns tillgänglig.
  • Prata med medlemmarna om hur arbetsplatsen kan bli ännu bättre. Gör en prioriteringslista där ni väljer vilken fråga som ni vill ska toppa listan. Här finns en mall för verksamhetsplan.
  • Gå en kurs för att komma i gång med uppdraget. 
  • Om det inte redan finns upparbetade samarbetsrutiner, ta kontakt med din chef/arbetsgivare för att skapa goda förutsättningar för en bra dialog med arbetsgivaren.. Föreslå gärna mötestider, exempelvis en timme första måndagen i varje månad. Vid dessa tillfällen kan ni båda ta upp prioriterade frågor.

Håll medlemsmöten regelbundet

Bjud in Unionens medlemmar på arbetsplatsen till medlemsmöten minst en gång om året. Passa på att prata om vilka frågor som är viktigast på er arbetsplats. Använd gärna en lunch eller fikapaus på jobbet om du tror att det gör det lättare för fler att komma. Innan sista februari varje år väljer man även regionrådsombud till er regions  årsmöte , regionrådet. 

Samarbeta med arbetsmiljöombudet

Finns det arbetsmiljöombud på arbetsplatsen? Se till att hitta former för bra samarbete så att ni tillsammans kan öka medvetenheten kring fackliga frågor. Även om ni kanske kommer från olika fackförbund finns mycket att vinna på att samarbeta. 

Skapa en bra dialog med arbetsgivaren

Det är viktigt att redan från start få igång en dialog med arbetsgivaren. Det kan handla om så grundläggande saker som att berätta när styrelsen träffas och om klubbens planer för det kommande året.

Kurs: Facklig grundkurs för förtroendevalda

Kursen hjälper dig att komma igång med ditt uppdrag. Du får möjlighet att utveckla ditt engagemang som förtroendevald och den grundläggande kunskap och kompetens som alla förtroendevalda bör ha.

Medlemsmötesverktyget

Medlemsmötesverktyget hjälper arbetsplatsombud att genomföra medlemsmötet och välja arbetsplatsombud och regionrådsombud. För att använda medlemsmötesverktyget behöver du vara arbetsplatsombud och logga in.

Mallar och checklistor för förtroendevalda

För att stödja dig som är förtroendevald har vi tagit fram mallar, checklistor och annat som gör nytta för dig i ditt uppdrag.

Unionens profil- och webbshop

Beställ material och gröna upp på arbetsplatsen med Unionens trycksaker, affischer (med plats att fylla på egen info). Välkomna nya med färdigpackade välkomstpåsar. I profilshopen finns Unionen-märkta profilartiklar.

Digitala verktyg på Mitt uppdrag

Det ska vara enkelt att kommunicera med medlemmarna på arbetsplatsen och administrera medlemsuppgifter. Läs om de praktiska verktyg som du som förtroendevald har tillgång till på Mitt uppdrag.

Mitt Uppdrag

Här finns verktygen som underlättar i din roll som förtroendevald. Du behöver logga in och vara förtroendevald för att komma åt Mitt Uppdrag.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg