Kom igång med ditt uppdrag
Har ni redan fungerande rutiner för det fackliga arbetet på ditt jobb? Annars är det bra att hitta en struktur. Börja med att fundera på vad du vill uppnå med ditt uppdrag. Gör sedan en enkel att-göra-lista för hur du vill lägga upp arbetet. Här får du några bra och viktiga tips på vad den kan innehålla:
Kalla medlemmarna på arbetsplatsen till en träff där du presenterar dig och din roll som – gärna över en fika.
- Informera om hur och på vilket sätt de kan nå dig – till exempel via e-post, telefon eller vilka tider som du finns tillgänglig.
- Prata med medlemmarna om hur arbetsplatsen kan bli ännu bättre. Gör en prioriteringslista där ni väljer vilken fråga som ni vill ska toppa listan. Här finns en mall för verksamhetsplan.
- Gå en kurs för att komma i gång med uppdraget.
- Om det inte redan finns upparbetade samarbetsrutiner, ta kontakt med din chef/arbetsgivare för att skapa goda förutsättningar för en bra dialog med arbetsgivaren.. Föreslå gärna mötestider, exempelvis en timme första måndagen i varje månad. Vid dessa tillfällen kan ni båda ta upp prioriterade frågor.
Samarbeta med arbetsmiljöombudet
Finns det på arbetsplatsen? Se till att hitta former för bra samarbete så att ni tillsammans kan öka medvetenheten kring fackliga frågor. Även om ni kanske kommer från olika fackförbund finns mycket att vinna på att samarbeta.
Kompetensutveckling på köpet!
Uppdraget som arbetsplatsombud är inte bara bra för arbetsplatsen, utan även för dig själv och din personliga utveckling. Du får tillgång till kostnadsfria utbildningar och seminarier som du har möjlighet att gå under betald arbetstid. Som länken mellan arbetsgivare och medlemmar får du koll på din organisation och vägar till beslut, och i kraften av ditt uppdrag har du en reell chans att påverka. Unionens fackliga rådgivare och ditt stöttar dig så att du blir trygg och säker i din roll. Dessutom är det en meriterande erfarenhet att ha med på ditt cv.