Så stöttar du en kollega med missbruk

Cirka en miljon svenskar har ett så kallat riskbruk av alkohol, spel eller droger. Så vad gör du om du misstänker att en kollega har problem? Och hur vet du att det verkligen är ett missbruk?

Stolar

Du kan spela en viktig roll som medmänniska

Hela en av fem kollegor ligger enligt Nämndemannagården i riskzonen för att bli beroende av alkohol, spel eller droger. Och varje år identifieras drygt 28 000 personer med beroendeproblematik på våra arbetsplatser. Det här påverkar personen som är drabbad kraftigt, men är ofta också ett arbetsmiljöproblem som påverkar kollegor.

Som medmänniska kan du spela en viktig roll i att stödja och hjälpa den kollega som kämpar med missbruk. Men det är i många fall en utmanande situation och inte självklart hur man kan gå till väga för att stötta på bästa sätt.

Hur vet jag att det är ett missbruk?

Att komma till kontoret bakfull en gång behöver ju inte betyda något. Kanske dricker personen ibland mer än den borde och har ett riskbruk snarare än ett missbruk. Men hur vet man när ett riskbruk det utvecklats till ett missbruk? Här är fyra signaler på när missbruk kan påverka prestationen på jobbet:

  1. Frånvaro och försämrad punktlighet – sjukskriver sig lite då och då, kommer försent oftare.
  2. Sämre prestation – utför inte sina arbetsuppgifter lika effektivt längre, är inte lika leveranssäker som förut, slarvar, glömmer och halkar efter.
  3. Svårigheter med koncentration och minne - minnesproblem och nedsatt förmåga att lösa problem på jobbet.
  4. Humör- och personlighetsförändring - kortare stubin, deppig, konflikter med människor runtomkring och svårt att bibehålla goda relationer.

Ta i tabut

Det här är svåra saker att prata om. Men ju mindre vi pratar om saken, desto mer stärks tabut. I den bästa av världar så diskuterar ni det här redan innan någon drabbas, så att ni har en god grund för samtalet när frågan väl behöver lyftas.

Våga agera

Att stötta en arbetskamrat som missbrukar är en känslig process. Det är inte alltid lätt eller rätt att prata direkt med den det berör. Det är dock alltid viktigt att våga agera och inte undvika att göra något av hänsyn till den drabbades integritet. Om du misstänker att en kollega missbrukar kan och ska du inte lösa situationen på egen hand utan vända dig till den som är skyldig att ta tag i problemet. Däremot är det viktigt att inte ställa någon diagnos själv. Överlåt det till professionen, där personen också kan få professionell hjälp.

Vem ska du prata med på jobbet?

Fundera över vem som är lämpligast att vända dig till i ditt fall. Kanske är det inte naturligt att gå direkt till chefen. Kanske kan du vända dig till HR eller ett fackligt ombud i klubben eller arbetsmiljöombudet, om det finns på din arbetsplats.

Saknas klubb på jobbet kan du kontakta Unionens rådgivning för hjälp och stöd. Unionens regionala arbetsmiljöombud kan också stötta dig i alla arbetsmiljörelaterade frågor.

Ansvar för arbetsmiljöproblem

När det gäller missbruk är det ett arbetsmiljöproblem där chefen har ett formellt ansvar och en skyldighet att vidta åtgärder så snart någon upptäcker eller ”bara” misstänker missbruk. Alkohol- och drogfrågor ska ingå som en naturlig och självklar del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Chefen har formellt ansvar och skyldighet att vidta åtgärder så snart någon upptäcker eller ”bara” misstänker missbruk.

Arbetsmiljölagen ställer bland annat krav på att det ska finnas handlingsplaner och rutiner för hur man åtgärdar alkohol- och drogproblem på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren bör så snart som möjligt agera för att hjälpa medarbetaren med problem och försöka stödja honom eller henne före, under och efter en eventuell behandling.

Prata med din kollega?

Om det känns rätt, tala om för din arbetskamrat att du finns där om hen vill prata. Situationen kan vara svår och laddad och din kollegas integritet måste respekteras. Fokusera på att uttrycka din oro för deras välbefinnande och att du bryr dig om dem.

Om hen inte är redo att prata, tvinga dem inte. Klargör att ditt erbjudande om stöd och samtal finns där om och när din kollega är redo att ta steget.

Ta hand om dig själv

Att hjälpa en kollega med missbruk kan vara utmanande och känslosamt. Glöm inte att ta hand om dig själv under processen. Det är viktigt att du också har stöd och att du inte bränner ut dig i försöket att hjälpa någon annan.

Tips till dig som är fackligt ombud på arbetsplatsen:

  • Ta reda på hur rutinerna och handlingsplanerna ser ut på arbetsplatsen
  • Om handlingsplaner saknas eller inte förankrade bland anställda och chefer, kontakta arbetsgivaren för att diskutera hur ni löser detta.
  • Behöver ett företagshälsovårdsavtal tecknas eller ses över?
  • Står det något om alkohol- och drogfrågor, rehabilitering och arbetsanpassning i era centrala och lokala  kollektivavtal ?
  • Kan ni utse en kontaktperson i alkohol- och drogfrågor som har kunskap om problematiken och hur missbruk kan förebyggas på arbetsplatsen?

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg