Hur vill du förbättra arbetslivet?

Engagera dig

Här får du tips på vad du kan göra 

Ta chansen att utnyttja kraften i ditt medlemskap i Unionen för att påverka och förändra på jobbet. Här hittar du tips på vad du kan göra här och nu för dig och dina kollegor. 

Dags för semester! Men kan ni vara helt lediga?

Semestern finns för att du ska få vila och kunna återhämta dig. Men med handen på hjärtat - känns det okej att vara helt ledig eller finns det en förväntan på att vara tillgänglig?

Jobba för rättvisa löner

Rättvisa löner tillsammans

Kan det vara så att lönerna på jobbet är orättvisa? Finns det kollegor som har betydligt lägre lön än andra? För samma jobb? Då kan det vara dags att kolla upp om det finns osakliga löneskillnader.

Var en stöttande kollega

Så hjälper du en stressad kollega

Vi tipsar om hur du kan stötta din kollega i att bryta stresspiralen. Gör det för att vara schysst, men även för din skull – för stress smittar faktiskt!

Starta samtalet med en fikapratare vid kaffet

Få i gång samtalet på jobbet om fördomar och vad vi kan göra för att hjälpa varandra vara inkluderande och inte diskriminerande.

Så stöttar du en kollega med missbruk

Cirka en miljon svenskar har ett så kallat riskbruk av alkohol, spel eller droger. Så vad gör du om du misstänker att en kollega har problem? Vem ska du vända dig till?

Stå upp för schyssta villkor

Bordssnackisar om schyssta villkor

Få i gång ett samtal om hur ni tillsammans kan få schyssta villkor på jobbet. Ladda ner en fikapratare om kollektivavtal och ställ på bordet.

5 steg till kollektivavtal

Vill du ha schysta villkor på jobbet? Vill du vara med och påverka och skapa engagemang? Om svaret är ja är första steget taget på vägen till kollektivavtal på din arbetsplats.

E-kurs: Koll på avtalsrörelsen

E-kursen ger dig mer kunskap om avtalsrörelsen och hur kollektivavtalen omförhandlas i Unionen. Filmer, fakta och frågor blandas med utmaningar som du får lösa i ett interaktivt upplägg.

Ta ett test

Quiz - Vad kan du om arbetslivet?

Arbetslivet är fullt av regler och villkor. Du har både rättigheter och skyldigheter och det är inte helt lätt att ha koll på allt. Dessutom finns en hel del konstiga ord. Testa dina kunskaper i 10 snabba frågor!

Jag vill påverka – men hur?

Vill du vara med påverka men vet inte riktigt var du ska börja? Gör vårt korta test så får du en fingervisning om vilken sorts engagemang som passar bäst för dig! Blir du Åsiktsmaskinen, Talangscouten, Debattledaren eller Frontfiguren?

Spread the word

Har du engelsktalande kollegor?

Välkomna dina engelsktalande arbetskamrater till jobbet och Unionen genom att sprida kännedom om hur arbetslivet funkar i Sverige. Kopiera en text och skicka ett mejl. Klart!

Titta tillsammans

Kalle Norwald

Sexologen Kalle Norwald pratar kärlek på jobbet och hur vi skapar välkomnande arbetsplatser för alla.

Emma Frans

Epidemiolog Emma Frans hjälper dig att skilja vetenskap från trams och förklarar varför det kan vara bra att ha en idiot på jobbet.

Mikael Dahlén

Världens första professor i lycka, Micael Dahlen delar med sig av sin forskning om lycka och välbefinnande och berättar varför det faktiskt räcker att ge 70% på jobbet.

Bianca Kronlöf

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf om hur du kan öva på att göra din röst hörd, hur glöd och engagemang föds och hålls vid liv tillsammans med andra.

Alexandra Pascalido

Journalisten Alexandra Pascalidou berättar om hur vardagsrasismen kan visa sig i lunchrummet på jobbet och hur du kan stå upp mot den.

Kakan Hermansson

Konstnären och bloggaren Karin ”Kakan” Hermansson pratar feminism och vikten av att stå upp för det du tror på, även på tuben mitt i natten.

Digitala event som inspirerar

Vi bjuder in gäster – alltifrån trendspanare och LinkedIn-experter till ekonomer och hjärnforskare – som delar med sig av sina perspektiv på hyperaktuella frågor och trendiga ämnen.

Var en schysst chef

Bli en coachande chef

Ett coachande ledarskap utvecklar dina medarbetares kompetens och gör dem mer självgående. Gå e-kursen och lär dig hur du kan agera i rollen som coachande chef. Du lär dig också frågeteknik och innebörden av GROW-modellen.

Så tar du ditt arbetsmiljöansvar

Som chef har du ett särskilt ansvar i arbetsmiljöarbetet. Den här e-kursen ger en grund för vad ditt ansvar innebär i praktiken. Kursen utgår ifrån situationer från vardagen.

"Mitt tips är att gå kursen!"

När jag gick kursen Ny i chefsrollen fick jag bekräftat hur viktigt det var att ständigt jobba med relationen till sina medarbetare.” Det säger Kasper Jönsson, ekonomichef och en av Unionens 100 000 chefsmedlemmar.

Fackligt uppdrag - så funkar det

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg