Årets Uppstickare 2021

I det som upplevts som en rejäl uppförsbacke, har Jessica Larsson tillsammans med fyra kollegor tagit upp striden för att placera frågor om en bra arbetsmiljö och bra anställningsvillkor högt upp på agendan.

Jessica Larsson

Årets Uppstickare 2021: Jessica Larsson kämpar för bättre arbetsmiljö bland svett och roddmaskiner

På gym- och träningskedjan SATS är medelåldern låg. Jessica Larsson är med sina 42 år och 20 år i branschen en riktig veteran. Hon håller både egna pass och tar fram nya träningskoncept samt utbildar andra träningsledare.

Med familj förändrades synen på villkoren


– Precis som för många av de unga människor som börjar jobba inom branschen så har det varit en dröm för mig att kunna arbeta med träning. Jag älskar att inspirera och motivera andra. Men när jag blev äldre tyckte jag inte längre att det räckte. För mig blev svagheterna i villkoren särskilt tydliga när jag skaffade familj. Jag upplevde att de till stor del byggde på att man var ung och hade stor flexibilitet i, säger Jessica Larsson.

Jessica Larsson

Jessica Larsson

Huvudarbetsmiljöombud på SATS

”För att på kort tid gjort skillnad på ett inflytelserikt företag utan tidigare tradition av fackligt arbete. Med driv och engagemang, inspiration och mod, har alltifrån löner och anställningsformer till medbestämmande stått på agendan."

I en miljö där facket och ledningen tidvis har haft svårt att hitta varandra och där många av de anställda är unga och saknar kunskap om fackligt arbete, har Jessica tagit på sig att försöka bidra till förändring och att skapa en kultur där arbetsmiljö och villkorsfrågor är prioriterade. Hon valdes som huvudarbetsmiljöombud inom gymkedjan och fick med sig fyra kollegor som lät sig väljas till arbetsmiljöombud . Alla fem är också arbetsplatsombud . Nu är de en tight grupp som hörs dagligen och regelbundet möter företagets HR-avdelning för att lyfta det som de inte tycker funkar.  

Vi ställer krav, och vi ser att en del saker blivit bättre.

– Vi har generellt väldigt unga chefer. De rekryteras internt direkt från träningsgolvet. De stiger i graderna på grund av att de är positiva och entusiastiska kring företaget, men det betyder inte per automatik att de har kunskaper i alla delar som behövs för att vara bra som chefer.

Svårt att driva frågor när få vill prata öppet

Gruppen får ofta feedback från anställda på saker som inte fungerar bra, men få vill stå med sitt namn av rädsla för att det skulle kunna påverka deras möjligheter att fortsätta jobba med sitt drömjobb.

– Det är såklart svårare att driva frågor när vi måste göra det utan namn. Men i egenskap av arbetsmiljöombud får vi prata med HR regelbundet. Vi ställer krav, och vi ser att en del saker blivit bättre.

Som exempel nämner hon att man tidigare haft ett villkor att den som blev sjuk själv var tvungen att fixa fram en ersättare. Nu har företaget anställt flera personer för detta. Dessutom har man anställt en arbetsmiljöspecialist, vilket har lyft kunskapsnivån.

Det blev naturligt att folk vände sig till mig när det uppstod obehagliga situationer. Jag kände att jag hade samlat på mig flera historier som behövde utredas.

Att Jessica själv började engagera sig fackligt var också kopplat till den svårighet att få ledningen att lyssna som hon upplevde.

– Jag är en person som tycker och tänker högt. Jag är tuff och orädd. Det blev naturligt att folk vände sig till mig när det uppstod obehagliga situationer. Jag kände att jag hade samlat på mig flera historier som behövde utredas.

Branschen skulle gynnas av bättre arbetsmiljö

Men även om Jessica upplever att det finns mycket kvar att jobba med och att det stundtals är slitsamt, känner hon att hon får mycket stöd och tror att både Sats och hela branschen skulle gynnas av att fortsätta höja arbetsmiljöns status.

– Arbetsmiljögruppen är fantastisk och jag får också positiv respons från medarbetare som hör av sig och tackar för det vi gör. Dessutom har vi också fått väldigt mycket hjälp från Unionen, som verkligen har backat upp oss.

För mig handlar det här inte om att bråka för bråkandets skull.

När hon tittar några år framåt ser hon att det kommer att finnas en fackklubb på arbetsplatsen.

– Om jag får önska så skulle jag vilja se att vi har en klubb och att vi har regelbunden samverkan med ledningen. För mig handlar det här inte om att bråka för bråkandets skull. Jag tror verkligen att det skulle gynna företaget och göra hela branschen mer attraktiv om vi fick till ett bättre utvecklingsarbete när det gäller arbetsmiljön och anställningsvillkor.

Förbättra på din arbetsplats - bli förtroendevald

Hur du har det på jobbet påverkar dig, så var med och påverka hur du har det på jobbet. Som medlem i Unionen får du möjlighet att vara med och engagera dig och driva de frågor som är viktigast på just din arbetsplats.

Två andra jobbhjältar

Teres är Årets nytänkare

På företaget AA Logistik i Västerås har ledningen och facket hittat varandra. Här finns en samsyn kring att det som är bra när det gäller de anställdas arbetsmiljö också är bra för företaget. Och mitt i denna positiva kultur finns en riktig nytänkare, med ett kreativt sinne och ett superintresse för arbetsmiljöfrågorna, redo att lyfta området till en ny nivå.

Bengt är Årets Eldsjäl

Dra en linje mellan Östersund och Kramfors och du har delat Sverige i två lika stora nord-sydliga delar. Från den linjen och många mil norrut sträcker sig Bengt Lindbloms fackliga ansvarsområde. En riktig utmaning för Svensk Bilprovnings fackliga eldsjäl som tycker att det personliga mötet är grundläggande för att kunna lösa problem på arbetsplatsen.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg