Vobba
Att vobba innebär att du är hemma med sjuka barn, samtidigt som du jobbar hemifrån med lön från din arbetsgivare.
Att vobba innebär att du är hemma med sjuka barn, samtidigt som du jobbar hemifrån med lön från din arbetsgivare.
När jobb och fritid flyter ihop vill fler ha möjligheten att jobba hemifrån samtidigt som man tar hand om krassliga barn. De vanligaste skälen till att man vobbar istället för att vabbar är för att hinna med sina arbetsuppgifter, för att man inte har någon att lämna över arbetet till eller för att underlätta för kollegor.
Undersökningen Vobba 2023, som Novus sammanställt på uppdrag av Unionen, visar att hemarbetet i kölvattnet av coronapandemin ger vid hand att mer än hälften (52 procent) av de tillfrågade föräldrarna vobbar mer än de vabbar. Andelen som väljer att vobba ”nästan varje dag” av de dagar de skulle kunnat vabba är hela 26%.
I jämförelse med under pandemin tycker nu betydligt fler, både kvinnor och män, att det fungerar bättre att vobba, mer än två av tre (67 %) tycker att det fungerar bra att vobba, detta i jämförelse med att enbart 45% svarade likadant under 2022.
Undersökningen visar att man upplever att vobbandet generellt fungerar bättre efter pandemin, men att män i högre grad upplever att de inte vobbar för mycket, medan kvinnor upplever det motsatta. Kvinnor känner sig också i högre grad otillräckliga och stressade när de vobbar. 67% av kvinnorna väljer ordet ”otillräcklig” på frågan hur de känner sig när de vobbar, samma siffra för männen är 37%.
Många arbetsgivare saknar fortfarande rutiner för hur vabb och vobb ska hanteras praktiskt. Nära tre av tio svarar att det inte finns rutiner för hanteringen av deras arbetsuppgifter när man vabbar, något som visserligen är en klar förbättring i jämförelse med 2022 då sex av tio svarade att rutiner saknades.
Ett vobbvänligt arbetsliv förutsätter att det finns tydlighet både från medarbetare och chef kring vad som gäller.