Drabbad av vobb-stressen?

Att vobba är en fin möjlighet, inte minst ekonomiskt. Men fyra av tio tycker nu att de vobbar för mycket. Och när vobbandet blivit ett måste, så kommer det med stress och dåligt samvete. "Du ska inte avsäga dig rätten att vara med ditt barn av oro för att arbetsgivaren ska reagera negativt", säger Unionens jämställdhetsexpert Peter Tai Christensen.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 30 jan. 2023

Kvinna försöker jobba med snorigt barn i famnen

Den febriga dottern vill att du sjunger ”Krokodilen i bilen”, samtidigt som mejlen trillar in och meddelar att ”vi behöver beslut inom en timme” och Teams påminner om att du har möte om femton minuter. Själv känner du hur det brinner till i huvudet. Du vill ju hinna kolla tempen, fixa en smoothie, sätta på en film, och se att allt är okej innan mötet startar – och faktiskt vara närvarande när du gör det. Och vobbandet, som för någon timme sedan kändes som en sådan smart lösning, ger dig nu mest ont i magen.
Vi svenskar slår enligt Försäkringskassan rekord i vabb just nu. Även vobbandet, där man alltså jobbar samtidigt som man är hemma med sjukt barn, tycks ha ökat. Det visar Unionens nya vobba -undersökning. Hemarbetet under pandemin har medfört att drygt hälften, 52 procent, vobbar mer istället för att vabba.

– Det finns flera fördelar med möjligheten att vobba . Dels får man inget inkomstbortfall, och man slipper man halka efter så mycket på jobbet när vissa nödvändiga uppgifter ändå kan utföras. Paradoxalt nog kan det minska stressen.

Många känner att de vobbar för mycket

Men Peter Tai påpekar att vobbandet är ett tveeggat svärd, där en del tycker att stressen istället ökar när man måste multitaska deluxe. Ja, fyra av tio svarar i Unionens nya undersökning att de känner att de vobbar för mycket.

– Det finns flera tolkningsmöjligheter, dels kan man känna skuld i relation till barnet. Innerst inne vill man vara en mer närvarande förälder. Dels kanske man har dåligt samvete i relation till jobbet, man är inte den där duktiga medarbetaren man så gärna vill vara när en del saker sköts med vänsterhanden.

Ja, att försöka servera glass, Alvedon och läsa saga samtidigt som man löser arbetsfrågor på distans kan få redan höga stressnivåer att skjuta i höjden.

– Splittringen och känslan av otillräcklighet kan stressa, framförallt om barnet är yngre, mindre självständigt, och därmed har ett större omsorgsbehov.

Dags att dra i vobba-bromsen? 

Så vad ska jag göra om barnet behöver mig samtidigt som arbetsgivaren förväntar sig att jag arbetar med nästan full kapacitet?

– Minns din lagstadgade rätt att vabba. Dra i bromsen, och meddela din chef att idag vabbar jag. Skapar det stress att arbetsuppgifter därmed läggs på hög, så lyft detta med din närmaste chef. Får du inte gehör där, så prata med ditt fackliga ombud . Du ska inte avsäga dig rätten att vara med ditt barn av oro för att arbetsgivaren ska reagera negativt, påminner Peter Tai Christensen.

3 tips till dig som väljer mellan vabb och vobb

  1. Prata med ditt barn. Om ditt barn är tillräckligt gammalt, så stäm av och känn in vad hen har för behov just idag. Är det okej att sitta själv en stund och kolla på film, eller inte? Är ni på samma linje här?
  2. Informera din arbetsgivare om ditt beslut, oavsett om du vabbar eller vobbar. Vobbar du så är det bra att kollegor har förståelse för att arbetsdagen ser annorlunda ut, att du kanske inte kan ha kameran på hela mötet trots att det är ett önskemål.
  3. Åtnjut flexibiliteten. I Sverige är det så fint att du inte behöver bestämma på morgonen hur dagen ska se ut. Märker du att det inte fungerar att vobba , så kan du ta ut tillfällig föräldrapenning delar av dagen, ända ner till en åttondels dag.

Scrolla vidare för att läsa mer om vobb och vabb!