Så bygger du tillit i en organisation

De senaste tjugo årens utveckling av teknik har skapat helt nya sätt att arbeta på. Hur hänger man som chef med i svängarna och skapar en organisation som är öppen och transparent? Karin Zingmark är föreläsare och författare på temat ledarskap och kommunikation i en uppkopplad värld. I en serie artiklar ger hon sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den andra visar hon hur man bygger tillit inom gruppen.

Unionen Chef Maxa snacket del 2

Så bygger du tillit i en organisation. Ledarskapsråd från Karin Zingmark.

Du behöver vara medlem och logga in för att se föreläsningen.

De senaste tjugo åren har den tekniska utvecklingen gått så snabbt att man talar om en ny ”industriell revolution”. Den förändrar givetvis också vårt sätt att arbeta. Med en dator och en stabil bredbandsuppkoppling kan väldigt många människor idag sköta sitt arbete från hemmet eller egentligen var som helst.

Den absolut viktigaste pusselbiten när man vill att människor ska må bra och leverera bra resultat är att skapa en känsla av tillit i gruppen

Samtidigt använder många företag och chefer fortfarande en modell där kontoret definieras som arbetsplats, och där medarbetare förväntas komma in till kontoret på morgonen för att få jobbet gjort på plats. I ett modernt ledarskap måste man som chef i stället våga lita på att medarbetarna gör sitt jobb – oavsett när, var och hur de gör det.

­– Den absolut viktigaste pusselbiten när man vill att människor ska må bra och leverera bra resultat är att skapa en känsla av tillit i gruppen, menar föreläsaren och författaren Karin Zingmark. Om man åstadkommer det kan man öka engagemang och produktivitet – och sänka sjukfrånvaroantalen. För att skapa tillit behöver man ge utmanande mål, leverera positiv feedback när man gör bra saker, undvika detaljstyrning och öppna upp och visa sårbarhet inför gruppen.

Den tillitsfulla organisationen måste fortfarande också arbeta mot gemensamma och tydliga mål.

Ta en sådan sak som att visa sårbarhet – det är kanske svårt att göra det i det större sammanhanget, men i teamet, inför sina närmaste, så blir det enklare.

– En tillitsfull organisation innebär inte att vi sitter och håller hand och sjunger tillsammans. Det kan vara en extremt driven och resultatinriktad organisation, men att skapa tillit handlar också om att alla vet vad som gäller. Man ska ha en organisation som är öppen och transparent och bjuder in till delaktighet och engagemang.

Även chefer har chefer och om en större organisation är trög i sitt förändringsarbete kan man börja i det lilla, med sina närmaste medarbetare.

– Många kan relatera till känslan av att driva något åt ett håll när förutsättningarna inte finns. Men jag hävdar ändå att man kan påverka rätt så mycket bara i sitt eget team, hur litet eller stort det nu må vara. Om man är öppen med medarbetarna kring vad som gäller utanför teamet, men tydlig med vad som gäller innanför teamgränserna så kan man åstadkomma tillit i det lilla. Ta en sådan sak som att visa sårbarhet – det är kanske svårt att göra det i det större sammanhanget, men i teamet, inför sina närmaste, så blir det enklare.

Så gör du för att maxa snacket

Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den första vill hon att vi ska ”maxa snacket” och gå från att vara informativ till att bli kommunikativ.

Så engagerar du medarbetarna

Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den tredje delen ger hon sina tips om hur du engagerar dina medarbetare.

Så hanterar du digital stress

Karin Zingmark ger i en serie artiklar för Unionen Chef sina fyra bästa tips hur man blir en bättre, mer modern chef. I den fjärde och sista delen ger hon sina råd kring hur du hanterar digital stress, kan ta kontroll över tekniken och din livsbalans.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg