Topplistan: Jobben som förändras mest av automation

Pandemin har gjort att företagen automatiserar likt aldrig förr, för att effektivisera. Vi har tio i topp-listan över vilka yrken som förändras mest just nu.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 17 juni 2021

Automatisering maskiner kugghjul Maskiner har alltid tagit över jobb. En gång i tiden fanns det exempelvis väckare, som såg till att folk kom till jobbet i tid. De ersattes senare av prisvärda väckarklockor. Knappar ersatte hissoperatörerna, och internet gjorde att många resebyråer fick stänga. Men aldrig har förändringstakten varit så hög som nu. Pandemin har gett företag som kämpar för sin överlevnad all anledning att snabbspola digitaliseringen och automatiseringen. Dels behöver man inte betala ut löner för maskinernas jobb, dels blir maskiner inte sjuka. Därför ser man fördelar i att ersätta kundtjänstpersonal med en chatbot. Å andra sidan behövs det då personer som kan bygga bottar.

– Pandemin har skyndat på en utveckling som ändå höll på att hända, men jag tror att vi ska vänja oss vid att det här är det nya normala, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Men, och det här är viktigt att betona, det här innebär inte att ”robotarna” skyndsamt tar över alla våra jobb.

Men, och det här är viktigt att betona, det här innebär inte att ”robotarna” skyndsamt tar över alla våra jobb. Framförallt tar de över arbetsmoment, så den goda sidan av saken är att om en AI kan ta över ganska trista, repetitiva sysslor kan vi människor ägna oss åt mer stimulerande uppgifter och göra företaget effektivare och lönsammare.

– Det här är alltså ingen domedagsprofetia, men det är hög tid att människor får möjlighet att skaffa sig nya kunskaper.

Ja, medarbetarna måste ju lära sig att använda de nya verktygen och programmen för att investeringarna ska bära frukt och företagen överleva på lång sikt.

– Jag hoppas att den här perioden blir ett uppvaknande för regeringen. Vi behöver nytänkande kring kompetensutveckling av vuxna. Därför vill vi att de realiserar förslaget som vi inom PTK tagit fram tillsammans med Svenskt Näringsliv, som går ut på att vuxna får goda ekonomiska förutsättningar och rätt till ledighet för att fylla på sin kompetens och därmed stärka sin ställning i arbetslivet, säger Martin Linder.

Jobben som förändras mest – topplistan

Här är topplistan över yrken som påverkas mest av processautomation de närmaste fem åren – angett i andelen arbetsuppgifter som kan automatiseras.

1. Redovisningsekonomer 53 %
2. Löne- och personaladministratörer 49 %
3. Ekonomiassistenter 47 %
4. Inköps- och orderassistenter 33 %
5. Övriga handläggare 33 %
6. Receptarier 31 %
7. Kontorsreceptionister 29 %
8. Nätverks- och systemtekniker 29 %
9. Kundtjänstpersonal 27 %
10. Controller 26 %