Tjänstepensionen är kollektivavtalens kronjuvel

Tjänstepensionen har blivit en allt viktigare del av den framtida pensionen. En trygg och effektiv tjänstepension, med hög kvalitet och låga avgifter det är en styrka för Sverige. 

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 27 sept. 2022

Tjänstepension är en riktig kronjuvel i våra kollektivavtal . För Unionen är medlemmarnas arbetsliv i fokus och de ekonomiska förutsättningarna till ett gott liv i arbete är viktigt. Men, den som är förutseende vet att det kommer ett liv som ska levas efter avslutade år på arbetsmarknaden. Det är viktigt att de ekonomiska förutsättningarna till en god ålderdom ska bli så bra som möjligt.   

Den som är medlem i Unionen och arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal får en bättre framtida pension. Men är också en vinnare genom den svenska modellen . Det fackliga engagemanget för goda ekonomiska villkor, under och efter arbetslivet är för oss en självklarhet. Pensionsfrågorna är för viktiga för att helt och hållet överlåtas till skiftande majoriteter i Sveriges riksdag.  

Men det finns utmaningar att hantera när det gäller tjänstepensionen.

  • För det första vill Unionen över tid öka avsättningarna till din framtida inkomst, genom flexpension.
  • För det andra behöver politiken göra vissa förändringar. Exempelvis behöver uttaget av tjänstepension kunna sättas på paus, om pensionären vill förvärvsarbeta på hel- eller deltid under en period. Det blir negativa skatteeffekter för den som plötsligt får allt för hög inkomst utan att ha den avsikten. Det här är något som Unionen har påtalat för politiken och vi hoppas på förändringar.  

Ju fler som blir medlemmar i Unionen och ju fler som engagerar sig i fackliga uppdrag desto fler och bättre kollektivavtal kan Unionen förhandla fram. Tjänstepensionen är en som sagt en kronjuvel i kollektivavtalen, något som ska värnas och utvecklas för framtiden. Men just idag, ska vi fira en tidigare seger som vi skördar frukterna av på ålderns höst.  

Hans Norin
Pensionsexpert
Unionen

2022-09-27

Ännu bättre med flexpension

Flexpensionen innebär att du kan gå ner i arbetstid mot slutet av arbetslivet och ändå få full avsättning till din tjänstepension. Tvärt emot vad många tror så påverkas inte din löneutveckling av denna förmån.