Nu förhandlar vi din lön

Det är inte många dagar kvar av förhandling innan de första avtalen mellan Unionen och arbetsgivarna på industrins område ska vara klara. Den 31 mars ska vi vara klara och det kommer garanterat vara tuffa diskussioner in i det sista, ofta långt in på morgontimmarna, innan vi har ett nytt avtal på plats.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
ML

Publicerad 07 mars 2023

Det innebär att vi enas om ett så kallat märke, det vill säga det löneökningsutrymme som sedan gäller som norm för hela arbetsmarknaden och alla andra branschavtal som sluts senare under året. Vill du veta mer om varför industrin går först och varför vi jobbar efter den här lönebildningsmodellen kan du läsa det här.

Ditt kollektivavtal innehåller inte bara en löneökningsnivå utan en rad andra förmåner och bestämmelser om din arbetstid, din arbetsmiljö och din pension, för att nämna några saker.

Kanske märker du som medlem ingen större skillnad i dina villkor, men då ska man komma ihåg att våra förhandlingar inte bara handlar om vilka förbättringar Unionen driver för medlemmarna – den handlar också om vad arbetsgivarna vill, och det innebär ofta försämringar för de anställda. Resultatet av en förhandling är alltid en kompromiss, där en vinst för oss kan vara att ha lyckats hålla emot försämringar som arbetsgivarna vill göra. Vilka krav Unionen och arbetsgivarorganisationen ställer på just ditt område kan du läsa om på sidan som samlar allt om Avtal 2023.

För dig som jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal ser det tyvärr annorlunda ut. Där är rätten till löneökning, garanterade inbetalningar till tjänstepension, tydlighet kring ersättningar och tillägg ingen självklarhet.

Inom tech-branschen finns exempel på Unionenmedlemmar som har fått nog av osäkra arbetsvillkor. Där har man gått samman, startat Unionenklubb och nu kämpar man för kollektivavtal. Vill du veta mer om hur man bildar klubb eller hur Unionen kan hjälpa er att teckna avtal hittar du information här.

Det är tillsammans vi kan göra skillnad!   

Martin Linder

Förbundsordförande

Allt om lön

Få koll på våra bästa lönetips, råd inför lönesamtal och löneförhandling, information om löneavtal, marknadslöner och mycket annat som gäller din lön och andra ersättningar i jobbet.