“Kollektivavtal är ett tecken på en schysst arbetsplats”

Unionen vill teckna kollektivavtal med Klarna, men företaget är motsträvigt. Lachlan Marks, som är anställd där, har svårt att förstå varför. ”Vi begär bara det nästan alla arbetande svenskar har”, säger han och menar att det vore en kvalitetsstämpel för företaget.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 18 okt. 2023

Lachlan Marks, senior software engineer på Klarna.

I våras begärde Unionen förhandlingar med Klarna om kollektivavtal , efter att många anställda uttryckt en önskan om det. Men företaget strävar emot.

– Jag förstår faktiskt inte varför. Det är ju inget konstigt vi frågar efter, utan något som nästan alla anställda i Sverige har, säger Lachlan Marks, som är senior software engineer på Klarna.

Lachlan Marks har jobbat på företaget i knappt två år. Han är australiensare, men drömde om att bo och arbeta i Europa. Så när Klarna annonserade ut tjänsten såg Lachlan en möjlighet att flytta hit – något han inte har ångrat.

– Jag har stor flexibilitet i jobbet, och därmed möjlighet att resa runt och se olika delar av landet. Jobbet är utmanande, vilket jag gillar. Fast det bästa är alla ytterst intelligenta människor som jobbar här. Klarna har verkligen lyckats locka till sig bra folk.

Svaga fackförbund ger utsatthet

Hemma i Australien arbetade han med mjukvaruutveckling inom telekommunikation, men där hade han inte en tanke på att gå med i facket.

– I Australien finns det knappt fackförbund för oss tjänstemän , framförallt inte för folk som jobbar inom IT. Även bland arbetare är få med i facket.

Han säger att en gång i tiden var organisationsgraden i landet hög, men att det likt i USA gjordes en medveten satsning från näringslivets sida att sänka organisationsgraden.

– Jag skulle säga att de nådde önskat resultat. Anställda är generellt ganska utsatta på arbetsmarknaden då de arbetsrättsliga lagarna har tunnats ur allt mer. Exempelvis är så kallat ”casual work” vanligt i Australien, där man i princip jobbar utan kontrakt och kan bli uppsagd av ingen specifik anledning alls.

Lachlan gick med i Unionen sommaren 2022, strax efter att företaget meddelat att tio procent av personalen skulle sägas upp.

– Jag var inte berörd, tack och lov, men såg hur facket fanns där och stöttade andra med råd och information. Många kollegor hade ingen annanstans att vända sig.

Hög tid för kollektivavtal

Nyligen blev han invald i styrelsen för Unionen-klubben på Klarna. Han säger att om han gick med i Unionen för att få tillgång till det stöd facket kan ge, så gick han med i styrelsen för att själv kunna hjälpa.

– Jag kände några i styrelsen sedan innan, och såg hur mycket de jobbade ideellt med detta, så jag tänkte att om jag har möjlighet att vara behjälplig så vill jag vara det. 

Upplever du att klubben är ett stöd för medlemmarna?

– Ja, och ibland tror jag att det räcker det med vetskapen om att vi finns där, att vi bara är ett Slack-meddelande bort.

Ni kämpar för att Klarna ska teckna kollektivavtal . Varför tycker du att det är viktigt?

– Klarna är ett snabbt växande företag, som ofta förändras och väljer nya vägar. Det kan vara bra, men också dåligt. Vi anställda förvarnas sällan om organisatoriska förändringar, nyrekryteringar eller när vissa personer befordras. Med ett kollektivavtal skulle vi anställda få ett större say i dessa frågor, vilket jag tror vore bra även för företaget.

En kvalitetsstämpel för företaget

Vill alla anställda ha kollektivavtal ?

– Nej, det vissa är oroliga för att vi ska förlora fina förmåner vi har. Men kollektivavtalet hindrar ju inte företaget från att ge oss bra förmåner, de kan bara inte dra tillbaka dem hur som helst.

Lachlan tror att ett kollektivavtal vore bra även för företaget. Personer som varit anställda länge har berättat för honom att när Klarna kom så var det ett tecken på att en e-handel var tillförlitlig om den erbjöd betalningar via Klarna.

– På samma sätt tror jag att ett kollektivavtal skulle vara en kvalitetsstämpel för företaget: Här har du en schysst arbetsgivare som spelar enligt reglerna.