Jobben som påverkas mest av AI

Hot eller välsignelse? Idag är det ingen som riktigt vet om AI-tekniken kommer att ta våra jobb, eller bli supersnabba assistenter. Men det gäller att hänga med. Vi pekar på fyra branscher som påverkas i hög grad.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 24 maj 2023

En AI sitter vid dator och fixar jobbet.

Sedan Chat GPT släpptes i höstas är vi många som har fascinerats av chattrobotens språkliga förmåga. Den kan hjälpa dig med allt ifrån smarta jobbansökningar till att svara på din svärmors uppfodrande mejl. Men den är inte bara en hjälp i vardagen, 300 miljoner jobb kan påverkas av AI och automation enligt storbanken Goldman Sachs senaste rapport. Man bedömer att två tredjedelar av alla jobb påverkas, och vart fjärde kan utföras av en AI. Google har till och med sagt att Chat GPT teoretiskt skulle kunna få ett enklare programmeringsjobb på företaget.
Mer utvecklade länder påverkas i högre grad än tillväxtmarknader, för om industriella revolutionen ersatte många industriarbetare, så spås framförallt tjänstemän beröras den här gången. Hur? Jo, enligt World Economic Forum kommer AI:ns intåg på arbetsmarknaden att leda till tre saker; att jobb försvinner, att nya jobb skapas samt ökad effektivitet. De branscher som berörs minst är jordbruk, tillverkning och gruvdrift, medan programmerare, som ligger närmare AI:ns kompetens, får se upp.

4 branscher som i hög grad påverkas av AI

IT

Mjukvaru- och systemutvecklare, webbutvecklare och programmerare – alla dessa jobb påverkas i hög grad, för samma system som kan generera text, kan också skriva kod. Programmeraren skriver vad hen vill ha, i vilket språk, och koden dyker upp. En normalt tidskrävande process går nu sekundsnabbt. Många i branschen har därför redan bekantat sig med tekniken.

Media

AI är duktig på att läsa och analysera stora mängder text, och blir bättre för varje dag som går. Så oavsett om det handlar om att sälja annonser, skriva nyhetsartiklar eller skapa annat innehåll kan jobben inom media förändras eller försvinna.

Juridik

Nära hälften, 44 procent, av juristernas arbetsuppgifter kan automatiseras i framtiden, enligt Goldman Sachs. Att jämföra med arbetsmarknaden i stort, där en fjärdedel av uppgifterna tros kunna tas över av tekniken. I ett första skede berörs assistenterna. En AI kan nämligen blixtsnabbt gå igenom en lagtext, analysera situationer och ge ett råd, eller skriva och granska avtal. Kvar blir ett jobb som handlar mer om det vi människor är bäst på: att möta andra människor.

Bank och finans

2027 kommer nästan vart fjärde jobb i Kinas finansiella sektor vara ersatt av en AI, enligt World Economic Forum. Många banker har redan börjat införliva tekniken, som Morgan Stanley, som använder OpenAI för att hjälpa rådgivare med research. En AI kan exempelvis ge skräddarsydda investeringstips, ge råd om pensionssparande, processa låneansökningar eller upptäcka bedrägerier eller penningtvätt.


Vad kan du göra för att säkra din plats på arbetsmarknaden? Håll dig uppdaterad. Med omställningsstudiestödet kan du plugga med lön. Här är tips på hur du lyckas du med din ansökan.