”Jag valdes ut till ett ledarskapsprogram när jag var mammaledig"
Trots att det är förbjudet upplever många tjänstemän att de missgynnas under sin föräldraledighet. För Jessie Löfgren på CGI i Borlänge var det precis tvärtom. Hennes chef hörda av sig när hon var mammaledig och sa att de såg henne som ett framtida chefsämne. "Det var en riktig boost", säger Jessie.
Det är inte ovanligt att kvinnor missgynnas i samband med graviditet eller föräldraledighet. Bara 2020 fick Diskrimineringsombudsmannen in cirka 500 anmälningar kopplade till detta. Det kan handla om att ett jobberbjudande dras in efter att man berättat om att man är gravid, att man får helt andra, mindre roliga och avancerade arbetsuppgifter efter sin föräldraledighet, eller att man nekas löneförhöjning med hänvisning till att chefen inte kan bedöma vad man ”har gjort senaste året.” Många erbjuds heller inte
kompetensutveckling
under sin graviditet. Och allt det här slår såklart mot kvinnors karriärer. Därför är det glädjande att det även finns företag som agerar på ett helt annat sätt. Jessie Löfgren, 34 år från Insjön, som jobbar på CGI i Borlänge, blev utvald till ett ledarskapsprogram för framtida potentiella ledare mitt under sin föräldraledighet.
– Min dåvarande chef ringde och sa att jag hade blivit nominerad till programmet, vilket kändes fantastiskt roligt. Som kvinna vet man att det är långtifrån givet att företaget vill satsa på en när man är gravid eller föräldraledig.
Även Jessi hade umgåtts med tankar på att karriären kanske skulle tappa fart när hon skaffade barn – hon hade ju hört om hur det varit för andra kvinnor.
– Därför blev jag extra glad när jag fick det här erbjudandet. Ett bevis på att man inte är bortglömd bara för att man är hemma med barn.
Nej, när man är hemma med en bäbis, mitt bland blöjor, sömnlösa nätter och vällingflaskor, känner man sig inte alltid på karriärtopp.
– Då blir det en extra boost att ens chefer tycker att jag är värd att satsas på. Jag kände mig sedd. Att de valde att investera i mig… ja, det betydde mycket. Det gjorde mig motiverad, säger Jessie.
Kursen påbörjades i slutet av föräldraledigheten och pågår fortfarande.
– Det var såklart frivilligt att gå den, jag kunde ha tackat nej, men det kändes som ett spännande erbjudande. Jag hade också varit tydlig inför mig chef med att jag ville fortsätta vara i loopen för att vara förberedd när jag kom tillbaka. Vi är ju olika där, men det passar mig.
Jessie som nu har avklarat en stor del av ledarskapsprogrammet säger sig ha fått ett större nätverk av kollegor, och verktyg för hur hon ska utveckla sig själv som ledare.
– Det har också blivit tydligt vilka saker jag kan jobba vidare på, skrattar hon.
Hon har också fått ytterligare ett kvitto på att företaget inte anser att man är borträknad bara för att man är småbarnsförälder – utan fortsätter ta hänsyn till kompetens och potential.
– Jag är en sådan som hela tiden vill utvecklas och komma framåt. När jag gick på föräldraledighet var jag IT-projektledare, men när jag var hemma med barn sökte jag lite nya tjänster inom CGI, och nu jobbar jag med employer marketing.
CGI vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2022 – läs mer här!
FOTO: PETTER COHEN
Att missgynna någon med anledning av en graviditet är diskriminering.
CGI – årets vinnare av jämställdhetspriset Guldnappen
Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
– Det är extra roligt att vinna Guldnappen när en medarbetare har nominerat oss. Det är ett kvitto på att det vi gör är uppskattat, säger Jenni Jannering, HR business partner.
CGI är ett konsultföretag inom IT och affärsverksamhet. De har cirka 80 000 anställda i 40 länder. Bara i Sverige finns 4000 anställda på 30 orter. Ändå söker företaget allt som oftast fler medarbetare. Framförallt jobbar de aktivt för att få in fler kvinnor, nu är uppdelningen i branschen cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Och som ett företag i en bransch där konkurrensen om de duktiga är stor, har CGI sedan länge förstått vikten av att folk trivs på jobbet.
– Våra anställda är grundstenen i företaget, utan dem är vi ingenting. Därför vill vi vara ett företag där det finns plats för alla oavsett var i livet man befinner sig, och familjen är en stor del av många medarbetares liv, säger Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge.
Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge. Foto: Petter Cohen
Ja, det ska fungera fint att kombinera
karriär
och familjeliv. Så att jobba på distans är ingen effekt av pandemin på CGI, utan något man har kunnat göra länge (i de roller det passar) för att får ihop en vardag med hämtningar, lämningar och barns träningar.
– Många av våra möten är digitala, så även om man har en intensiv arbetsdag går det inte bort tid till resande. Då kan man dra till förskolan och hämta sekunden efter att man stängt igen datorn, säger Alexandra.
– Nu under pandemin när barn har varit hemma så fort de varit småsnoriga har flexibiliteten varit fantastisk. Jag exempelvis har tre barn, men med flexibla arbetstider i kombination med ett digitalt arbetssätt så har jag kunnat pussla ihop både arbete och familjeliv på ett bra sätt, säger Jenni Jannering.
Ja, de är själva goda exempel på att tänket fungerar i verkligheten.
– Jag klev in i min nuvarande roll när jag var 29 år, alltså i en ålder då man kanske börjar fundera på att skaffa barn vilket i sin tur skulle kunna leda till att man väljer att man går ner i arbetstid, är föräldraledig, kanske vabbar och behöver mer flexibilitet, säger Alexandra, som nu tre år senare har en liten ettåring hemma.
Även på flera sätt finns familjen med på ett hörn.
– Här i Borlänge har vi exempelvis varje år en familjedag i skidanläggningen Romme. Vi arrangerar också familjebio, dit vi bjuder in hela familjen, har påskpyssel, julgransplundring och så vidare, säger Alexandra.
Och ja, det finns en tanke med det här, som stavas ökad gemenskap.
– Har du småbarn så är det inte säkert att du kan hänga med ut på en vanlig AW. Därför vill vi ha aktiviteter som även passar våra medlemmar som har fullt upp med familjelivet. Dessutom är det roligt att få ansikten på kollegornas partners och barn, säger Alexandra.
Sedan många år tillbaka arrangerar de också sommarskolan Young generation för medarbetares barn, där man kombinerar datakurser med spelande och glass.
– Den ligger de två första veckorna på sommarlovet, som ett alternativt till fritids. Det underlättar för föräldrar samtidigt som det är spännande för barnen att få hänga med mamma och pappa till jobbet, säger Jenni.
Satsa på småbarnsföräldrar. Tänk inte ”de där tar vi om fem år.” Talanger söker sig då vidare.
Se till kompetensen. Värdera personer utifrån deras kompetens, oavsett hur många barn de har i bakgrunden.
Lev flexibiliteten och visa förtroende. Låt folk om möjligt jobba på olika tider och platser. Bara jobbet blir utfört.
Om du vill göra
karriär
, stå för det. Var tydlig inför chefen med vad du vill.
Tro på dig själv. Våga tacka ja när möjligheter dyker upp. Risken om du tackar nej är att du ångrar dig. Utvärdera efter ett tag om de nya utmaningarna fungerar med familj eller inte.
Släpp det dåliga samvetet. Är du på jobbet, så lägg ditt fokus där. På så sätt kan du sedan vara mer närvarande med barnen.