CGI – årets vinnare av jämställdhetspriset Guldnappen
En växande gravidmage är inget hinder för att få gå en chefskurs. Vabb är en del av vardagen. Och en AW kan lika gärna vara bio med barn. Ja, CGI levandegör termen föräldravänligt företag. Därför vinner de Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2022.
– Det är extra roligt att vinna Guldnappen när en medarbetare har nominerat oss. Det är ett kvitto på att det vi gör är uppskattat, säger Jenni Jannering, HR business partner.
CGI är ett konsultföretag inom IT och affärsverksamhet. De har cirka 80 000 anställda i 40 länder. Bara i Sverige finns 4000 anställda på 30 orter. Ändå söker företaget allt som oftast fler medarbetare. Framförallt jobbar de aktivt för att få in fler kvinnor, nu är uppdelningen i branschen cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Och som ett företag i en bransch där konkurrensen om de duktiga är stor, har CGI sedan länge förstått vikten av att folk trivs på jobbet.
– Våra anställda är grundstenen i företaget, utan dem är vi ingenting. Därför vill vi vara ett företag där det finns plats för alla oavsett var i livet man befinner sig, och familjen är en stor del av många medarbetares liv, säger Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge.
Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge. Foto: Petter Cohen
Ja, det ska fungera fint att kombinera
karriär
och familjeliv. Så att jobba på distans är ingen effekt av pandemin på CGI, utan något man har kunnat göra länge (i de roller det passar) för att får ihop en vardag med hämtningar, lämningar och barns träningar.
– Många av våra möten är digitala, så även om man har en intensiv arbetsdag går det inte bort tid till resande. Då kan man dra till förskolan och hämta sekunden efter att man stängt igen datorn, säger Alexandra.
– Nu under pandemin när barn har varit hemma så fort de varit småsnoriga har flexibiliteten varit fantastisk. Jag exempelvis har tre barn, men med flexibla arbetstider i kombination med ett digitalt arbetssätt så har jag kunnat pussla ihop både arbete och familjeliv på ett bra sätt, säger Jenni Jannering.
Ja, de är själva goda exempel på att tänket fungerar i verkligheten.
– Jag klev in i min nuvarande roll när jag var 29 år, alltså i en ålder då man kanske börjar fundera på att skaffa barn vilket i sin tur skulle kunna leda till att man väljer att man går ner i arbetstid, är föräldraledig, kanske vabbar och behöver mer flexibilitet, säger Alexandra, som nu tre år senare har en liten ettåring hemma.
Även på flera sätt finns familjen med på ett hörn.
– Här i Borlänge har vi exempelvis varje år en familjedag i skidanläggningen Romme. Vi arrangerar också familjebio, dit vi bjuder in hela familjen, har påskpyssel, julgransplundring och så vidare, säger Alexandra.
Och ja, det finns en tanke med det här, som stavas ökad gemenskap.
– Har du småbarn så är det inte säkert att du kan hänga med ut på en vanlig AW. Därför vill vi ha aktiviteter som även passar våra medlemmar som har fullt upp med familjelivet. Dessutom är det roligt att få ansikten på kollegornas partners och barn, säger Alexandra.
Sedan många år tillbaka arrangerar de också sommarskolan Young generation för medarbetares barn, där man kombinerar datakurser med spelande och glass.
– Den ligger de två första veckorna på sommarlovet, som ett alternativt till fritids. Det underlättar för föräldrar samtidigt som det är spännande för barnen att få hänga med mamma och pappa till jobbet, säger Jenni.
Satsa på småbarnsföräldrar. Tänk inte ”de där tar vi om fem år.” Talanger söker sig då vidare.
Se till kompetensen. Värdera personer utifrån deras kompetens, oavsett hur många barn de har i bakgrunden.
Lev flexibiliteten och visa förtroende. Låt folk om möjligt jobba på olika tider och platser. Bara jobbet blir utfört.
Om du vill göra
karriär
, stå för det. Var tydlig inför chefen med vad du vill.
Tro på dig själv. Våga tacka ja när möjligheter dyker upp. Risken om du tackar nej är att du ångrar dig. Utvärdera efter ett tag om de nya utmaningarna fungerar med familj eller inte.
Släpp det dåliga samvetet. Är du på jobbet, så lägg ditt fokus där. På så sätt kan du sedan vara mer närvarande med barnen.
"Kompetensutveckling ärinte bara en investering för dig själv, utan även för företaget."
Studiestöd för vuxna.
Nu finns en helt ny möjlighet för den som vill höja sin kompetens, studera till ett närliggande yrke – eller bli något helt nytt! Det så kallade omställningsstudiestödet innebär att du kan plugga med lön mitt i arbetslivet. För att få stödet finns det ett antal regler, som att du ska vara minst 27 och max 62 år. Mer information hittar du på trr.se och csn.se.
Övertyga arbetsgivaren att betala för din utbildning.
Kompetensutveckling
ärinte bara en investering för dig själv, utan även för företaget. Så kurser du har nytta av i ditt jobb bör företaget betala, men det gäller ju att övertyga chefen om detta. Så innan du föreslår en utbildning, fundera över hur det gynnar företaget att just du får gå just den. Kan du ta på dig nya arbetsuppgifter? Effektivisera ditt nuvarande jobb? Lära ut dina kunskaper till kollegor? Var ihärdig!
Distansutbilda dig. Våra högskolor och universitet erbjuder många bra, vetenskapligt belagds kurser, på distans. De är dessutom gratis, du betalar bara för litteraturen. Så om du bara kan vara med på vissa fysiska sammankomster, är det här en fantastisk väg till ökad kompetens.
Gratis kurser från toppuniversitet. Med kostnadsfria kurser från toppuniversitet som Stanford, Harvard, KTH och Linköpings universitet öppnas möjligheter till studier när och var du vill. De här kurserna kallas MOOC, massive open online courses. Trots att universitet och högskolor ligger bakom kurserna så ger de inga universitetspoäng, men de är en möjlighet till snabb
kompetensutveckling
. Utbudet är enormt, men jobbar du i Sverige gör du klokt i att titta på våra lärosätens kursutbud, eftersom de har anknytning till våra lagar och regler. Hela kursutbudet hittar du på mooc.org.
Gå med i olika nätverk. Att nätverka är ett bra sätt att utveckla sin kompetens – och inte bara den sociala. Genom att utbyta tankar och erfarenheter med andra människor, får du tips och idéer som gör dig ett snäpp smartare. Så vad ska du tänka på när du nätverkar? Jo, låt uttrycket ”sharing is caring” vara en ledstjärna. Var generös med din expertis och hjälp, så märker du snart att du får minst lika mycket tillbaka. Minns också att ett nätverk inte handlar om kvantitet, utan kvalitet. Så istället för att bara fokusera på antalet nya kontakter, försök att fördjupa relationer du redan har.