CGI – årets vinnare av jämställdhetspriset Guldnappen

En växande gravidmage är inget hinder för att få gå en chefskurs. Vabb är en del av vardagen. Och en AW kan lika gärna vara bio med barn. Ja, CGI levandegör termen föräldravänligt företag. Därför vinner de Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2022.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
CGI vinner Guldnappen, tar emot blommor

Publicerad 08 feb. 2022

 

– Det är extra roligt att vinna Guldnappen när en medarbetare har nominerat oss. Det är ett kvitto på att det vi gör är uppskattat, säger Jenni Jannering, HR business partner.

CGI är ett konsultföretag inom IT och affärsverksamhet. De har cirka 80 000 anställda i 40 länder. Bara i Sverige finns 4000 anställda på 30 orter. Ändå söker företaget allt som oftast fler medarbetare. Framförallt jobbar de aktivt för att få in fler kvinnor, nu är uppdelningen i branschen cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Och som ett företag i en bransch där konkurrensen om de duktiga är stor, har CGI sedan länge förstått vikten av att folk trivs på jobbet.

– Våra anställda är grundstenen i företaget, utan dem är vi ingenting. Därför vill vi vara ett företag där det finns plats för alla oavsett var i livet man befinner sig, och familjen är en stor del av många medarbetares liv, säger Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge. 

Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge Foto: Petter Cohen
Alexandra Söderlund, konsultchef i Borlänge. Foto: Petter Cohen

Ja, det ska fungera fint att kombinera karriär och familjeliv. Så att jobba på distans är ingen effekt av pandemin på CGI, utan något man har kunnat göra länge (i de roller det passar) för att får ihop en vardag med hämtningar, lämningar och barns träningar.

– Många av våra möten är digitala, så även om man har en intensiv arbetsdag går det inte bort tid till resande. Då kan man dra till förskolan och hämta sekunden efter att man stängt igen datorn, säger Alexandra.

– Nu under pandemin när barn har varit hemma så fort de varit småsnoriga har flexibiliteten varit fantastisk. Jag exempelvis har tre barn, men med flexibla arbetstider i kombination med ett digitalt arbetssätt så har jag kunnat pussla ihop både arbete och familjeliv på ett bra sätt, säger Jenni Jannering. 

Ja, de är själva goda exempel på att tänket fungerar i verkligheten.

– Jag klev in i min nuvarande roll när jag var 29 år, alltså i en ålder då man kanske börjar fundera på att skaffa barn vilket i sin tur skulle kunna leda till att man väljer att man går ner i arbetstid, är föräldraledig, kanske vabbar och behöver mer flexibilitet, säger Alexandra, som nu tre år senare har en liten ettåring hemma.

Även på flera sätt finns familjen med på ett hörn.

– Här i Borlänge har vi exempelvis varje år en familjedag i skidanläggningen Romme. Vi arrangerar också familjebio, dit vi bjuder in hela familjen, har påskpyssel, julgransplundring och så vidare, säger Alexandra.

Och ja, det finns en tanke med det här, som stavas ökad gemenskap.

– Har du småbarn så är det inte säkert att du kan hänga med ut på en vanlig AW. Därför vill vi ha aktiviteter som även passar våra medlemmar som har fullt upp med familjelivet. Dessutom är det roligt att få ansikten på kollegornas partners och barn, säger Alexandra.

Sedan många år tillbaka arrangerar de också sommarskolan Young generation för medarbetares barn, där man kombinerar datakurser med spelande och glass.

– Den ligger de två första veckorna på sommarlovet, som ett alternativt till fritids. Det underlättar för föräldrar samtidigt som det är spännande för barnen att få hänga med mamma och pappa till jobbet, säger Jenni.

Läs mer: Jessie blev utvald till ledarskapsprogram när hon var föräldraledig. 

FOTO: PETER KNUTSON, PETTER COHEN