Hitta din dolda kompetens

Din kompetens är en fantastisk inkomstförsäkring – i alla fall om du har förmågan att lyfta fram den. Och troligen har du fler talanger än du känner till. Vi hjälper dig hitta din dolda kompetens.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Förstoringsglas fokuserar på ritad glödlampa.

Publicerad 05 dec. 2022

"Ett sätt att boosta karriären är att bli duktig på att lyfta fram sina dolda kompetenser." 
 

När du funderar över din karriär , är det lätt att hamna i tvivel om du har rätt kompetens för en roll, tillräcklig formell utbildning och erfarenhet. Men du har säkert även dold kompetens. Styrkor, som om du hittar och börjar lyfta dem, kan boosta din karriär rejält – på utvecklingssamtalet likväl som på en jobbintervju! För det här är saker som verkligen efterfrågas av företag – det räcker med att läsa några platsannonser för att inse.

Så vad kan dold kompetens då vara? Du kanske är en mästare på kommunikation. Det innebär inte att du är oerhört pratsam, utan du är duktig på att lyssna in andra, sammanföra åsikter och formulera dig så att folk förstår. Eller så har du en förmåga att övertyga nästan vem som helst, vilket kan leda till nya kunder. Du kan också ha god interkulturell kompetens, alltså förståelse för att människor från olika kulturer kan ha olika syn på saker, vilket är en styrka när man tar fram nya produkter och säljkoncept.

Kompetenser värda att lyftas fram:

Digital kompetens: Du är insatt i digitala verktyg och kanaler, och har lätt för att lära dig nytt.  

Resultatorienterad: Du gillar att se faktisk effekt av ditt och dina kollegors arbete, och är van att mäta och presentera det.

Social kompetens: Du är duktig på samspelet mellan människor, får lätt kontakt med andra och kan skapa en god stämning.

Förmåga att leda andra: Du är bra på att coacha folk. Även på tjänster som inte är chefsroller är förmågan att motivera kollegor uppskattad. På så sätt kan du bland annat leda projekt.

Kommunicera i skrift: Vi skriver (troligen) mer än någonsin, så att kunna formulera koncisa, lättfattliga och övertygande texter är ett stort plus.

Prioritera och planera: Du är duktig på att prioritera och planera, och hinner därmed göra klart uppgifter i tid. Det är en verkligt uppskattad talang.

Kritiskt tänkande: Vi lever i ett överflöd av information. Att ha ett kritiskt tänkande gör att du kan samla in, analysera och ifrågasätta information. Du kan upptäcka eventuella brister, och fatta bra beslut.

Kreativt tänkande: Du kommer lätt på nya idéer och har fantasifulla sätt att lösa problem.

En stjärna på kundservice: Kunder är bland det viktigaste företag har, så om du kan visa att du kan göra kunder nöjda, så är det en klar styrka. Det inkluderar förmågan att lyssna, övertyga och förhandla samarbetsvilligt.

Vilka fler kompetenser kan du komma på? Och inom vilka områden vill du bli ännu vassare? Väl ut några av dina talanger, och se till att gå kurser där du får finslipa dem ytterligare. Det är ett enkelt sätt att höja din redan värdefulla kompetens.

Läs våra tips om hur du kan lyfta din kompetens till nya nivåer 2023:
Framtidssäkra din kompetens 2023 – 5 tips