Framtidssäkra din kompetens 2023 – 5 tips

Livslångt lärande, eller upskilling, är idag en viktig nyckel för den som vill lyckas i karriären. Här är tipsen på hur du kan framtidssäkra din kompetens 2023.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Illustration som visar allt som får plats i ens huvud.

Publicerad 05 dec. 2022

"Kompetensutveckling är inte bara en investering för dig själv, utan även för företaget."

 

  1. Studiestöd för vuxna.
    Nu finns en helt ny möjlighet för den som vill höja sin kompetens, studera till ett närliggande yrke – eller bli något helt nytt! Det så kallade omställningsstudiestödet innebär att du kan plugga med lön mitt i arbetslivet. För att få stödet finns det ett antal regler, som att du ska vara minst 27 och max 62 år. Mer information hittar du på trr.se och csn.se
  2. Övertyga arbetsgivaren att betala för din utbildning. Kompetensutveckling är inte bara en investering för dig själv, utan även för företaget. Så kurser du har nytta av i ditt jobb bör företaget betala, men det gäller ju att övertyga chefen om detta. Så innan du föreslår en utbildning, fundera över hur det gynnar företaget att just du får gå just den. Kan du ta på dig nya arbetsuppgifter? Effektivisera ditt nuvarande jobb? Lära ut dina kunskaper till kollegor? Var ihärdig!
  3. Distansutbilda dig. Våra högskolor och universitet erbjuder många bra, vetenskapligt belagds kurser, på distans. De är dessutom gratis, du betalar bara för litteraturen. Så om du bara kan vara med på vissa fysiska sammankomster, är det här en fantastisk väg till ökad kompetens.
  4. Gratis kurser från toppuniversitet. Med kostnadsfria kurser från toppuniversitet som Stanford, Harvard, KTH och Linköpings universitet öppnas möjligheter till studier när och var du vill. De här kurserna kallas MOOC, massive open online courses. Trots att universitet och högskolor ligger bakom kurserna så ger de inga universitetspoäng, men de är en möjlighet till snabb kompetensutveckling . Utbudet är enormt, men jobbar du i Sverige gör du klokt i att titta på våra lärosätens kursutbud, eftersom de har anknytning till våra lagar och regler. Hela kursutbudet hittar du på mooc.org.
  5. Gå med i olika nätverk. Att nätverka är ett bra sätt att utveckla sin kompetens – och inte bara den sociala. Genom att utbyta tankar och erfarenheter med andra människor, får du tips och idéer som gör dig ett snäpp smartare. Så vad ska du tänka på när du nätverkar? Jo, låt uttrycket ”sharing is caring” vara en ledstjärna. Var generös med din expertis och hjälp, så märker du snart att du får minst lika mycket tillbaka. Minns också att ett nätverk inte handlar om kvantitet, utan kvalitet. Så istället för att bara fokusera på antalet nya kontakter, försök att fördjupa relationer du redan har.