100 000 lediga tjänstemannajobb – vi har listan

Vi ser en jobb-boom just nu med nästan 100 000 lediga tjänstemannajobb. Företagssäljare, systemutvecklare och HR-specialist är några av de mest efterfrågade. Kolla in topplistan och se hur hett ditt yrke är – eller om det är dags att tänka om.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Glad kille pekar mot framtiden

Publicerad 01 april 2022

På fem månader har antalet lediga tjänstemannajobb ökat från cirka 60 000 till 95 000. Det visar Arbetsförmedlingens siffror som Unionen bearbetat.

– Vi vet att vi har en stark arbetsmarknad, men jag blev ändå förvånad över att så många jobb tillkommit på några månader, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

Försvinner motsvarande antal jobb på annat håll, eller är det här jobb som har tillkommit?

– Totalt sett fortsätter arbetslösheten att minska och jobben bli fler. Inte minst på tjänstemannasidan där flest nya jobb skapas.

Listan över flest vakanser toppas av företagssäljare. Totalt fanns det nästan 14 000 lediga företagssäljarjobb hos Arbetsförmedlingen i februari.

– Företag har kunnat växa med hjälp av en stark konjunktur och släppta restriktioner. Efterfrågan på produkter har ökat, vilket gör företagssäljare ännu viktigare.

Många jobb kräver högskoleutbildning

I övrigt kräver de flesta jobb på topplistan högskoleutbildning eller motsvarande – och det är något Katarina Lundahl tror att vi får se mer av i framtiden.

– Vi har redan en högkvalificerad arbetsmarknad, vilket i grunden är positivt. Det ger både stimulerande och välbetalda jobb. Men på många håll finns det en brist på utbildad arbetskraft.   

Om man själv är sugen på att vidareutbilda sig, hur ska man tänka då? Ska man gå efter den här listan, eller kommer det att se annorlunda ut om några år?

– Den här listan speglar tillväxt efter en pandemi. Att det nu finns många lediga assistentjobb tror jag är en effekt av att många försvann under krisen snarare än att det är ett framtidsyrke. Däremot efterfråga kompetens inom IT och teknik.

I övrigt bör du utgå ifrån dig själv, vad du gillar och vilka förmågor och kompetenser du har. Fundera sedan på vilka pusselbitar du lätt kan lägga till för att kliva vidare.

– Minns också att det inte bara är formella kunskaper som efterfrågas, utan även vissa förmågor. Ta exemplet med företagssäljarna. Att förhandla och sälja på ett sätt som gör både kunden och arbetsgivaren nöjda är en konst. Har man den läggningen så kan det vara ett utmärkt yrke.

Tips! Du vet väl att i höst blir det lättare att studera. Då finns det så kallade omställningsstudiestödet, som innebär att du kan plugga med lön. 

Topp-20-jobben!

Här är topplistan över flest lediga tjänstemannajobb. Listan visar vakanser hos Arbetsförmedlingen i februari 2022.

 1. Företagssäljare
 2. Grundutbildade sjuksköterskor
 3. Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.
 4. Telefonförsäljare m.fl.
 5. Kundtjänstpersonal
 6. Grundskollärare
 7. Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl.
 8. Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik
 9. Övriga kontorsassistenter och sekreterare
 10. Personal- och HR-specialister
 11. Marknadsanalytiker och marknadsförare m.fl.
 12. Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik
 13. Socialsekreterare
 14. Civilingenjörsyrken inom maskinteknik
 15. Specialistläkare
 16. Förskollärare
 17. Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl.
 18. Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.
 19. Planerare och utredare m.fl.
 20. Drifttekniker, IT

Läs mer: Skills som ger jobb.