Facket på teckenspråk

Unionen är Sveriges största fackförbund, som arbetar på uppdrag av dig som medlem. Här presenterar vi delar av det vi gör på teckenspråk.

Hur funkar facket? Så här funkar facket.

Det här är fackförbundet Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund. Vi driver, påverkar, förhandlar och fokuserar på de frågor du tycker är viktigast. Vi arbetar för ett tryggt och hållbart arbetsliv också imorgon. 

Men vad är grundtanken med facket egentligen? Vad betyder  kollektivavtal och vad är skillnaden mellan facket och a-kassan ? Vi ger dig svaren.

Det här är den svenska modellen

Den svenska modellen är lösningen som bidragit till färre strejker i Sverige (än resten av världen) och riktigt bra reallöneökningar för medlemmarna. För att nämna två saker.

Det här är ett kollektivavtal

När det gäller villkor för löner och förmåner på jobbet är det skönt att ha med sig kraften från alla medlemmar i Unionen för att komma överens med arbetsgivaren, eller hur? Lär dig mer om kollektivavtal .

Det här innebär med- och motpart

Unionen är starkt, men vi söker inte konflikter med arbetsgivarna i onödan. För det mesta tycker vi att det går bra att prata ihop oss. Även om vi i grunden kan tycka olika. Det här är med- och motpart.

Det här är skillnaden på facket och a-kassan

Lär dig mer om skillnaden mellan facket och a-kassan , hur de kompletterar varandra och varför ett medlemskap i båda två ger dig det bästa ekonomiska skyddet vid arbetslöshet.

Det här är Unionen!

Det är smart att vara med i facket, för din skull och för alla andras. Att du har ett trivsamt jobb att gå till, med en lön som du är någorlunda nöjd med, bygger på några bra idéer. Kolla in fler av idéerna här.

Det här vill Unionen

Unionen arbetar på uppdrag av dig som medlem. Vi driver, påverkar, förhandlar och fokuserar på de frågor du tycker är viktigast. Läs mer om vår vision, handlingsprogram och politiska plattformar.

För din skull. Och alla andras.

Genom ett medlemskap i Unionen får du tillgång till personliga tjänster och förmåner som  du själv har nytta av och som hjälper dig förbättra lönen, kompetensen, arbetsmiljön och allt annat på jobbet. Samtidigt bidrar du och 700 000 andra medlemmar till styrkan som gör att vi tillsammans kan driva på för ett tryggt, utvecklande och hållbart arbetsliv för alla. På varje arbetsplats och i hela det privata arbetslivet.

Bli medlem - för din skull och för alla andras

Tillsammans för ett tryggt och hållbart arbetsliv.

Fler fördelar som medlem i fackförbundet Unionen

  1. En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan

    A-kassan  ersätter inte det du tjänar över 33 000 kr. Med vår inkomstförsäkring - som ingår i medlemsavgiften - kan du tillsammans med a-kassan , försäkra en inkomst upp till 60 000 kr/mån.

  2. Hjälp vid löne- och utvecklingssamtal

    Vi ger dig råd och stöd när det är dags för  lönesamtal  och  utvecklingssamtal . Lönesamtalet är årets viktigaste möte för dig och din lön. Med hjälp av vår  lönestatistik  och lönecoachning kan vi hjälpa dig komma väl förberedd till ditt lönesamtal  och öka dina möjligheter att få gehör för dina krav. Utvecklingssamtal , som du bör ha en gång om året, är till för att utveckla dig som medarbetare och företaget som helhet. Att komma väl förberedd till dessa samtal är minst lika viktigt som inför lönesamtalet. Självklart hjälper vi dig med det också!

  3. Rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp

    Ibland kör det ihop sig. Ibland kommer man inte överens. Ibland hopar sig molnen vid horisonten. Men det är lugnt - som medlem får du råd och stöd när det uppstår problem och tvister på arbetsplatsen.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg