”Viktigare än någonsin att vi står fast vid den lönemodell som gett Unionens medlemmar mer pengar i plånboken under drygt 20 år”

Unionens förbundsordförande Martin Linder om förutsättningarna för avtalsrörelsen och de frågor som nu är beslutade att Unionen ska driva gemensamt i alla branscher under förhandlingarna.

Hallå där Martin Linder, du har precis avslutat Unionens två dagar långa avtalsförbundsråd, hur känns det?  

– Det är första gången Unionen har ett separat avtalsförbundsråd som vi ägnat helt åt avtalsrörelsen. Det har varit bra diskussioner och nu har vi ett väl förankrat inriktningsbeslut. 

– Det känns även värdefullt att vi kan ladda upp inför förhandlingarna genom att faktiskt träffas på riktigt.  

Martin Linder avtalsförbundsråd

Förbundsrådet har precis klubbat den övergripande inriktningen och gemensamma prioriteringarna i Avtal 2023 för Unionen. Berätta! 

– Det vi har gjort är att besluta vilka frågor Unionen ska driva gemensamt i alla branscher och avtalsområden.  

–  Unionen kommer att kräva löneökningar, men även en rimlig arbetsbelastning med balans mellan arbetet och fritid, regler kring distansarbetet och högre avsättningar till flexpension. 

 – Vi har också klubbat att Unionen ska jobba för ett jämställt arbetsliv samt att stärka både arbetsmiljöarbetet och det fackliga arbetet inom alla våra avtalsområden. 

Men hur kan du, och övriga representanter på förbundsrådet, veta att det är just det här Unionens medlemmar tycker är allra viktigast i den kommande avtalsrörelsen? 

– Unionen är en demokratisk organisation och inriktningsbeslutet bygger helt på vilka frågor Unionens medlemmar vill driva.  

– Alla medlemmar har under våren fått tycka till i kampanjen ”T(r)yck till”. Vi har också frågat klubbar ute på arbetsplatserna och alla våra regionstyrelser. I regionerna har vi även haft regionala avtalskonferenser och slutligen har 87 motioner lämnats in till avtalsförbundsrådet. 

Är det något krav som förvånade dig? 

– Om lön inte hade varit den allra viktigaste frågan hade jag blivit förvånad. Löneökningar är den enskilt viktigaste frågan för Unionens medlemmar. 

Finns det några nya krav som vi inte har sett tidigare år? 

– På löneområdet har vi förtydligat att vi ser det som särskilt viktigt att höja avtalens lägsta löner och att de höjs mer än tidigare. De lägsta lönerna skyddar hela arbetsmarknaden mot lönedumpning. 

– Det syns även att distansarbete engagerar många av Unionens medlemmar och att alltfler jobbar på distans i större omfattning efter pandemin. I avtalsrörelsen kommer vi driva att det behövs tydliga regler kring överenskommelser om distansarbete. 

Många av Unionens medlemmar har det nu besvärligt med högre priser på bland annat mat, el, drivmedel och bolån. Kan man som medlem räkna med Unionen i avtalsrörelsen kommer att kräva kompensation för prisökningarna? 

– Vi har en komplex ekonomisk situation med hög inflation och en stor osäkerhet om framtiden. Det drabbar många av Unionens medlemmar. När vi nu tecknar avtal behöver vi bedöma vad som ger bäst utveckling och trygghet för våra medlemmar under den kommande avtalsperioden och för löneutvecklingen över tid. 

– Utifrån det läget är det viktigare än någonsin att vi står fast vid den lönemodell som gett Unionens medlemmar mer pengar i plånboken under drygt 20 år. Det innebär att istället för att kräva kompensation för inflationen utgår vi från Riksbankens inflationsmål på två procent när vi ställer våra lönekrav.  

Vad kommer hända härnäst? 

– Nu går vi in i den så kallade formuleringsfasen. Det betyder att alla branschdelegationer ska omvandla inriktningsbeslutet till avtalskrav som sedan växlas med arbetsgivarsidan. De första kraven växlas strax innan jul. 

– Det som också händer under hösten är att vi presenterar en gemensam avtalsplattform tillsammans med övriga fyra fackförbund inom samarbetet Facken inom industrin.

Till avtalswebben.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg