”Vi går in med det som fanns på bordet i mars”

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt om förhandlingarna om nya kollektivavtal för Unionens medlemmar som återupptas den 1 oktober.

I våras ajournerades förhandlingarna i avtalsrörelsen i ett läge där den globala pandemin gjorde att förutsättningar för att slutföra en  avtalsrörelse  helt enkelt saknades.

- När förhandlingarna återupptas den 1 oktober går vi in med det som fanns på bordet i mars och i en osäker värld känns det än viktigare att hålla fast i det vi vet ger stabilitet och trygghet. Den modell vi har i Sverige där Märket anger nivå och takt på löneökningar är en sådan stabiliserande faktor och en av de viktigaste frågorna vi tar med oss in i avtalsförhandlingarna, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Märket och betydelsen det har för våra löner

- Det är fortfarande ett läge där effekterna av Covid 19 på svensk arbetsmarknad inte helt går att överblicka och sammanfatta, dock finns det försiktigt positiva indikationer genom att färre företag än väntat är i behov av korttidsarbete och statligt stöd, säger Martin Wästfelt.

Rent praktiskt går förhandlingarna vidare genom att de 13 branschdelegationer med valda förtroendevalda medlemmar åter börjar sitt arbete och fortsätter att förhandla de respektive avtalsområden delegationer ansvarar för. Målet är att ha ett första avtal på plats den 1 november som i sin tur förväntas bli riktmärke för övriga kollektivavtal på arbetsmarknaden.

Här kan du läsa mer om branschdelegationerna och de branschspecifika krav som hittills har tagits fram.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg