Har du koll på de nya lagarna?
I somras trädde en rad nya lagar i kraft. Bland nyheterna som kan komma att påverka dig som ensamföretagare märks till exempel en skärpning av konsumentskyddet och en höjd omsättningsgräns för momsbefrielse.
I somras trädde en rad nya lagar i kraft. Bland nyheterna som kan komma att påverka dig som ensamföretagare märks till exempel en skärpning av konsumentskyddet och en höjd omsättningsgräns för momsbefrielse.
EU:s digitala strategier ”Digital single market” och ”New deal for consumers” får påverkan också på den svenska marknaden. Enligt regeringen ska konsumentskyddet stärkas, inte minst genom skärpta regler kring marknadsföring. Företag som använder kundrecensioner i sin marknadsföring måste informera kunden om – och hur – man säkerställt att recensionerna kommer från konsumenter som faktiskt köpt eller använt produkterna. Man ska också kunna informera om vilka kriterier som används i ranking av olika produkter.
Reglerna kring hur man använder pris i marknadsföringssyfte har skärpts också. Numera finns det krav på att ange det tidigare priset om en produkt tillhandahålls med angivande om att det tidigare priset har sänkts. Detta ska fungera som ett hinder för företag som först höjer priset på en vara för att strax därefter sänka det i marknadsföringssyfte.
En annan nyhet på det här området är att den som har en marknadsplats online ska informera konsumenten om huruvida den som erbjuder en produkt är näringsidkare eller inte.
Trädde i kraft: 28 maj
Tidigare har gränsen för att befrias från moms för mindre företag varit 30 000 kronor. För att förenkla för småföretagare och minska administrationen har den gränsen nu höjts till 80 000 kronor. Företag med lägre ersättning behöver därmed inte längre registreras för eller deklarera moms.
Trädde i kraft: 1 juli
Ambitionen att få oss att leva mer hållbart, bland annat genom att i högre utsträckning reparera snarare än att köpa nytt, får sig ytterligare en skjuts. Från och med den första juli är mervärdesskatten för vissa reparationer sänkt från tolv till sex procent. Kategorierna det handlar om är cyklar, lädervaror, skor, kläder och hushållslinne.
Trädde i kraft: 1 juli
För att fler ska ansluta sig till arbetslöshetsförsäkringen har riksdagen beslutat om att alla som är medlem i en svensk a-kassa får göra en avräkning mot den beräknade skatten med 25 procent av den inbetalade avgiften.
Trädde i kraft: 1 juli
Unionen och Unionens a-kassa är två skilda organisationer, med två separata medlemskap. Att vara medlem i Unionen innebär inte att du automatiskt är medlem i Unionens a-kassa .
För den som vill fortsätta att utveckla sin kompetens och växa i arbetslivet finns ett nytt offentligt
omställningsstudiestöd
. En ny lagstiftning börjar gälla från 1 oktober 2022 då ansökan om stöd öppnar, men stödet är möjligt att få från första januari 2023. Vi kommer framöver att informera mer om vad omställningsstudiestödet innebär för egenföretagare.
Omställningsstudiestödet är en del av Trygghetsöverenskommelsen - läs mer om vad den innebär
Omställningsstudiestöd hos CSN
På Kammarkollegiet kommer det även finnas information som vänder sig till egenföretagare
Läs mer om nya lagar på regeringen.se
Text: Mattias Dahlström
2022-09-07
När du driver ditt företag dyker det ibland upp ekonomiska frågor som rör annat än bara den dagliga administrationen. Som egenföretagarmedlem har du därför tillgång till 1 timme företagsekonomisk rådgivning från Wrebit.
Boka företagsekonomisk rådgivning