Permission – kort ledighet med lön

När du omfattas av kollektivavtal finns det regler som beskriver din rätt till kortare ledighet utan löneavdrag, så kallad permission. Det kan gälla vid läkarbesök, nära anhörigs dödsfall och begravning.

Kan finnas regler för permission

Permission betyder kort ledighet med bibehållen lön. Du behöver ansöka om permission och det är din arbetsgivare som beviljar ansökan.

Om du omfattas av kollektivavtal finns det regler som ger dig rätt till permission i vissa situationer. 

Om det saknas kollektivavtal på din arbetsplats finns det vanligen inte regler för om, när och hur du har rätt till permission. Ibland kan det dock finnas en praxis eller uttalat i en personalhandbok eller policy på arbetsplatsen vad som gäller för sådan kortare ledighet. 

Permission när det finns kollektivavtal

När du omfattas av Unionens kollektivavtal står det i avtalet vad som gäller för permission. Reglerna i kollektivavtalen kan vara olika så du behöver ta reda på vad som står i just ditt kollektivavtal . Du hittar oftast information om det under rubriken ”Permission”. 

Vanligast med permission för del av arbetsdag

I regel beviljas bara permission för del av arbetsdag. Det kan exempelvis vara vid läkarbesök eller tandläkarbesök på arbetstid. Vid arbetsrelaterade skador är det rimligt att permission beviljas för besök hos läkare, kiropraktor, sjukgymnast eller liknande. 

Särskilda situationer kan ge permission för hel dag

I särskilda fall kan du beviljas permission även för en hel dag eller flera dagar, till exempel vid hastigt påkommande sjukdomsfall inom familjen samt nära anhörigs dödsfall och begravning. Andra situationer då permission kan beviljas för en hel dag är eget bröllop och egen 50-årsdag. 

Påskafton, midsommarafton och julafton

Om påskafton, midsommarafton och julafton inte redan är lediga dagar på din arbetsplats bör permission beviljas för de dagarna, om det kan ske utan olägenhet för verksamheten.

Medlem och undrar vad som gäller för dig? 

Om du är medlem i Unionen och behöver hjälp med vad som gäller för permission hos din arbetsgivare, tolkning av det som står i ditt kollektivavtal eller om du blir nekad permission utifrån grunderna i kollektivavtalet, kan du vända dig till Unionens fackklubb på din arbetsplats (om det finns klubb ) eller Unionens rådgivning.

Personaliserat innehåll

Om permission i ditt kollektivavtal

Läs vad som står om permission i ditt kollektivavtal.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg